• MAREC - mesiac kníh

          • Mesiac marec je mesiacom kníh, preto počas celého mesiaca bolo pre našich prvostupniarov  v rámci čitateľskej gramotnosti a rozvojového projektu „Čítame radi“  pripravených množstvo aktivít , ktoré  sa realizovali v našich triedach  a aj v našej školskej knižnici.                            

            Každý žiak už v prvej triede dostáva kľúčik, ktorým  otvorí tajomstvá ukryté v knihách. Týmto kľúčikom je čítanie, ktoré je základom  pochopenia, poznania v každej oblasti. Prehlbovali sme u  žiakov záujem o knihy, o čítanie a vytvárali sme pozitívny vzťah k literatúre. Pani učiteľky v triedach na základe stanovených kritérií určili najlepších čitateľov triedy. Žiaci si vyskúšali medzi sebou svoje čitateľské zručnosti.  Titul „ Najlepší čitateľ triedy“ bol udelený žiakom: Böszörményi P.  , Lukáčová K.,  Lešňanský D.,    Kanalošová K.,    Balogová V. 

            V triedach sme si vytvorili výstavky kníh, ktoré si žiaci mali možnosť doniesť z vlastnej knižnice. Každá trieda navštívila aj našu školskú knižnicu , kde sa žiaci mali možnosť oboznámiť s novými titulmi kníh, ktoré sme získali v rámci rozvojového projektu „Čítame radi“. V marci si pripomíname aj  Dni  v znamení Dobšinského,  boli plné tých najkrajších slovenských ľudových rozprávok, ktoré sme si  v triedach čítali, ilustrovali, vytvárali pojmové mapy.  Boli to rozprávky známe a predsa  pre niektorých neznáme. Sú to krásne rozprávky z kolísok našich starých mám. V triedach sme sa zahĺbili do príbehov: Ako išlo vajce na vandrovku, Tri prasiatka, Divotvorný lovec, Šurienka a Atalienka, Drevená krava, Kráľ času, Zlatovláska, Trojruža, O chudobnom mlynárovi a nezabudli sme ani na Perníkovú chalúpku. Odkazujeme všetkým:   „Čím viac čítaš, tým viac vieš. Čím viac sa učíš, tým viac miest navštíviš.“ – Dr. Suess

          • Klub Hríbiky vybojoval v celoslovenskej Enviropátračke 2. miesto

          • Naše Hríbiky dosiahli ďalší úspech v Enviropátračke Stromu života, ktorá bola tentoraz zameraná na Slovensko. Svojou šikovnosťou a odhodlaním si v tejto celoslovenskej súťaži vybojovali nádherné 2. miesto. Riešili množstvo zaujímavých úloh, v rámci ktorých  pracovali s mapou. Hľadali štáty susediace so Slovenskom, kreslili ich vlajky, taktiež vylúštili tajničku so zaujímavým riešením a zoznámili sa s novým slovom – itinerár. Zahrali si rolu terénnych prieskumníkov, počas ktorej sa vybrali na prechádzku svojou obcou a sledovali významné objekty. Tie zakreslili pomocou symbolov do vopred vyrobeného plánu. V ďalšej zaujímavej úlohe vymysleli žiaci komiks zameraný na niekoľkoročnú tradíciu „Vítania žeriavov“ na Senianskych rybníkoch. Vžili sa do úlohy starostu obce a vymysleli podujatie s názvom „Tržnica,“ ku ktorému zostavili 3D model so všetkým, čo by mala správna tržnica obsahovať (obchodíky – stánky predávajúce zeleninu, ovocie, obuv, odevy, klenoty, nezabudli ani na parkovisko pred tržnicou). Žiaci vyrábali prekrásne suveníry (magnetky, vrtuľky, prívesky, ozdoby do kvetináčov, voňavé vajíčko, svietnik zo slaného cesta, pohľadnice jarných kvetov), ktoré neskôr vystavili a ponúkali na predaj v prezenčnom stánku. V poslednej úlohe mali žiaci vymyslieť nejaké zlepšenie pre obec a jej obyvateľov. Keďže sa fantázii medze nekladú, naši malí enviropátrači vymysleli postavenie bazéna rovno za areálom školy.

            Diplomy

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          • Veľkonočné prázdniny pre žiakov ZŠ začínajú 1. apríla (štvrtok) a potrvajú do 6. apríla (utorok). Nástup do školy je v stredu 7. apríla.

            Zároveň je v tomto období prerušená aj prevádzka MŠ, a to na základe rozhodnutia zriaďovateľa z dôvodu nízkého záujmu rodičov o prevádzku MŠ.

            Prajeme všetkým príjemné sviatky.

          • Opäť o nás písali v TASR

          • TASR vydala článok o našej 1. žiackej online konferencii a aktivitách, ktoré sa konali u nás v škole počas Svetového dňa vody. Celý článok aj s fotografiami nájdete TU.

          • Prvá žiacka online konferencia i Svetový deň vody úspešne za nami

          • 22. marca sme si pripomenuli Svetový deň vody netradične. Zorganizovali sme 1. žiacku online konferenciu, ktorej hlavnou témou bola práve voda. Žiaci II. stupňa v rámci nej predstavili príspevky z rôznych oblastí – biológie, geografie, environmentálnej výchovy, anglického jazyka, histórie či literatúry. Deti MŠ i žiaci I. stupňa prišli v tento deň do školy oblečení v modrom. Ich učiteľky pre nich pripravili rôzne pokusy i netradičné aktivity, ktoré sa týkali najvzácnejšej tekutiny našej planéty.

          • Bloková výučba

          • V dňoch 30. – 31. marca sa pre deti MŠ i žiakov základnej školy uskutoční BLOKOVÁ VÝUČBA zameraná na Dopravu a ovzdušie. MŠ a žiaci I. stupňa absolvujú túto výučbu prezenčnou formou, žiaci II. stupňa si ju po prvýkrát vyskúšajú dištančnou formou. Všetkých čakajú zaujímavé úlohy i bádateľské výzvy, ktoré sa týkajú nášho ovzdušia a dopravy.

          • Naša žiačka prvá v krajskom kole Biologickej olympiády

          • Pokračujeme ďalej v začatých úspechoch, čo nás veľmi teší. Naša žiačka Terézia Lukáčová získala 1. miesto v krajskom kole Biologickej olympiády v kategórii C a vybojovala si týmto postup do celoslovenského kola tejto súťaže. Úprimne blahoželáme a držíme palce, nech sa zadarí aj v celoslovenskom kole!

          • Naši žiaci sa zapoja do Európskeho kvízu o peniazoch

          • Na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 – 15-ročných žiakov sa uskutoční dňa 25. marca 2021 v poradí už 4. ročník podujatia Európsky kvíz o peniazoch. Kvízu, ktorého Slovenské národné kolo organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska, sa zúčastnia aj žiaci 9. ročníka našej školy. Kvíz je súčasťou Európskeho týždňa financií (22.3. – 26.3. 2021) a jeho cieľom je podpora finančnej gramotnosti mládeže zábavnou a hravou formou. Podujatie sa realizuje na platforme KAHOOT!

          • Žiaci si pripomenuli Medzinárodný deň bábkového divadla

          • 21. marec je Medzinárodný deň bábkového divadla a pripomenuli si ho aj naši piataci, ktorí sa v rámci hodín literárnej výchovy učili o bábkovej hre a druhoch bábok. Na základe informácii z online hodín si potom doma sami vyrobili svoje vlastné bábky.

          • Uskutoční sa 1. žiacka online konferencia

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa vody sa dňa 22. marca uskutoční v našej škole 1. žiacka online konferencia pre žiakov II. stupňa zameraná práve na túto vzácnu tekutinu, bez ktorej by nebol možný život na našej planéte. Pre žiakov I. stupňa,  sú v rámci tohto významného dňa pripravené netradičné hodiny plné pokusov a zaujímavostí. Deti z materskej školy zažijú rovnako zaujímavé a poučné dopoludnie.

          • Finančná gramotnosť je dôležitá

          • Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou  kartou? My už ÁNO! Dňa 18. februára sa žiaci ôsmeho ročníka v rámci online vyučovania rozprávali o dobe, v ktorej momentálne žijeme a dospeli k záveru, že v súčasnosti sme pri nakupovaní kvôli pandemickým opatreniam obmedzovaní. Čoraz častejšie nakupujeme v internetových obchodoch, a ak nakupujeme v kamenných obchodoch, je lepšie platiť platobnou kartou,  aby sme neprichádzali do styku s hotovosťou a vyhli sa tak možnému prenosu COVID-19. Prostredníctvom PP prezentácie si žiaci priblížili všetky možnosti platieb a dozvedeli sa tiež, aký je rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou. V závere vyučovacej hodiny sa žiaci s vyučujúcou dohodli na tom, že každý si doma vytvorí vlastnú repliku platobnej karty so všetkými potrebnými údajmi a popíše, ako sa daná karta používa. Týmto si rozšírili svoje vedomosti v rámci finančnej gramotnosti, ktorá je v dnešnej dobe veľmi dôležitá.

          • Opäť sme vyhrali v Enviropátračke

          • Už sa stáva pomaly tradíciou, že naše Hríbiky i Rosničky žnú v rámci Stromu života jeden úspech za druhým. Nebolo tomu inak ani v celoslovenskej súťaži Enviropátračka, ktorá bola tentoraz zameraná na živočíchy, pričom klub Hríbiky v nej získal 1. miestoklub Rosničky sa vo svojej kategórii umiestnil na krásnom 2. mieste. Žiaci usilovne pracovali – hľadali na internete informácie o živočíchoch, aby ich dokázali odlíšiť, rozprávali sa o tzv. bioindikátoroch, vytvorili pekné postery a prezentácie, povedali si mnoho zaujímavých informácií o ochrane prírody, riešili kvízy, snažili sa vyvrátiť mýty o niektorých živočíchoch (napr. ježko v jeseni nezbiera ovocie, keďže je hmyzožravec), vytvorili „palubný denník“ orlice Aničky, kŕmili vtáčiky vlastnoručne uvarenými a upečenými dobrotami, zhotovili rôzne druhy kŕmidiel pre vtáčiky a sledovali ich, pričom sa snažili vyhodnocovať aj ich výskyt. Obom klubom blahoželáme a držíme palce pri ďalších celoslovenských súťažiach.

          • Uspeli sme vo výtvarnej súťaži s Fúrou

          • Práca nášho žiaka Martina Badyho sa vo výtvarnej súťaži, ktorú vyhlásila spoločnosť Fúra, s. r. o., umiestnila na vynikajúcom 4. mieste a objaví sa v kalendári spomínanej spoločnosti. Okrem Martinovho obrázka sa do kalendára dostali aj práce Vanesy Ondovej a Emy Grajcarovej. Blahoželáme!

          • Prevádzka materskej a základnej školy od 1.3.2021

          • Na základe rozhodnutie ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR č. 2021/10079:1-A1810 z 5. februára 2021, ktoré je vydané v súlade s opatreniami na celonárodnej úrovni v zmysle COVID AUTOMATU, ako aj v súlade s aktuálne platným uznesením vlády SR č. 77/2021 z 5. februára 2021 a rozhodnutia zriaďovateľa pokračujeme od 1.3.2021 vo výchovno-vzdelávacom procese nasledovne:

            • materská škola – prezenčne (v škole),
            • 1.- 4.ročník, 5.B – prezenčne (v škole),
            • žiaci 7.A/B oslovení triednou učiteľkou – prezenčne v skupine 5+1 (v škole),
            • 5.-9.ročník (okrem 5.B a niektorých oslovených žiakov 7.A/B) – dištančne (z domu).

            Podmienky vstupu do školy

            • Materská škola, 1.-4.ročník, 5.B – negatívny antigénový alebo RT-PCR test jedného zákonného zástupcu žijúceho v spoločnej domácnosti nie starší ako 7 dní, alebo doklad zákonného zástupcu o prekonaní COVID 19 nie starší ako tri mesiace, alebo ak zákonný zástupca žijúci v spoločnej domácnosti bol zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní; deti a žiaci sa testovať nemusia.
            • Žiaci oslovení triednou učiteľkou 7.A/B v skupine 5+1 - negatívny antigénový alebo RT-PCR test jedného zákonného zástupcu aj žiaka nie starší ako 7 dní, alebo doklad zákonného zástupcu alebo žiaka o prekonaní COVID 19 nie straší ako 3 mesiace, alebo ak zákonný zástupca žijúci v spoločnej domácnosti alebo žiak bol zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní; pozor - testujú sa aj žiaci.

            Negatívny test, resp. prekonanie COVID-19 dokladuje zákonný zástupca čestným vyhlásením, ktoré je prílohou tohto oznámenia.

          • Prerušenie prevádzky v materskej škole

          • Vzhľadom na nízky záujem zákonných zástupcov o prevádzku materskej školy a dezinfekciu priestorov prerušuje zriaďovateľ prevádzku materskej školy v termíne 22.2.2021 – 26.2.2021. Prevádzka bude obnovená od 1.3.2021.