• Pani prezidentka ocenila našu prácu

          • Vážime si, že pani prezidentka ocenila našu snahu presadzovať inkluzívne vzdelávanie. Na svojom FB účte zverejnila informácie z podujatia v Prezidenstkom paláci v Bratislave.

        • Šťastné prežitie vianočných sviatkov
          • Šťastné prežitie vianočných sviatkov

          • Kolektív zamestnancov Základnej školy s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín 104 Vám praje pokojné prežitie vianočných sviatkov a šťastný celý nový rok 2024.

            Po prázdninách sa stretneme v škole 8. januára 2024.

          • Vianoce v škole

          • Každý rok pred Vianocami posledný deň v škole venujeme príprave vianočných dobrôt, výrobe ikebán a ozdôb na vianočný stromček. Neoddeliteľnou súčasťou tohto dňa je aj vianočné koledovanie, ktoré nám v našich srdiečkach pripomína blížiace sa Vianoce.

            Tento deň je pre nás všetkých výnimočný, voňavý a sviatočný. Tešíme sa na prázdniny a nevieme sa dočkať vytúžených darčekov. Najdôležitejšie však pre nás všetkých, je to neopakovateľné čaro a výnimočný pocit, že tieto sviatky budeme tráviť so svojimi najbližšími v kruhu rodiny.

            Prajeme Vám všetkým krásne a požehnané sviatky!

          • Vianočná pošta 2023

          • Na hodinách slovenského jazyka si štvrtáci a piataci zdokonalili svoje zručnosti pri vypisovaní listov a pohľadníc a spoločne napísali Vianočnú poštu Ježiškovi. Žiaci spisovali svoje tajné želania, prosby i pozdravy; na pohľadnicu nalepili známku a popoludní odovzdali k odoslaniu na pobočke miestnej pošty. Posledný predvianočný školský deň nám došla odpoveď s malými darčekmi pre každého pisateľa.  Veríme, že táto aktivita sa stane peknou tradíciou aj do ďalších rokov.

          • Vianočná burza v škole

          • V dňoch 19. -  21. 12. 2023 sa v našej škole konala vianočná burza nepotrebných vecí. Žiaci dali šancu starým veciam, ktoré ešte poslúžia ich novým majiteľom.

            Pridanou hodnotou burzy bolo aj získavanie finančných zručností. Zástupcovia tried počas týchto dní volili rôzne techniky predaja, aby svoj tovar predali a získali peniaze, ktoré si triedy odložili do triedneho fondu. Šikovnosťou predajcov triedy získali spolu 279, 47 eur.

            Veríme, že peniaze správne použijú na úžitok celej triedy. Všetkým žiakom školy, pedagogickému a nepedagogickému zboru prajeme krásne prežitie vianočných sviatkov.

          • Prednáška - Základné práva a slobody národnostných menšín

          • Vzhľadom na skutočnosť, že 10. december je dňom ľudských práv, v rámci projektu Malá škola základných práv a slobôd národnostných menšín 2023 realizovaného občianskym združením LEGAL HUB, sa dňa 19. decembra naši žiaci 4., 5. a 6. ročníka zúčastnili vzdelávacej prednášky zameranej na výchovu a vzdelávanie žiakov základných škôl v oblasti práv národnostných menšín. Prednáška v trvaní 90 minút prebiehala netradičnou hravou formou. Žiaci sa oboznámili s problematikou interaktívnym spôsobom. Prednášku pripravili a prednášali lektori aktívne pôsobiaci v advokácii, a to JUDr. Dagmara Balogová a JUDr. Lukáš Bodnár.

            Projekt Malá škola základných práv a slobôd národnostných menšín 2023 je zameraný na presadzovanie, ochranu a podporu práv národnostných menšín, a výchovu a vzdelávanie k právam národnostných menšín so špecifickým zameraním na rómsku národnostnú menšinu.

          • Oznam - zmena v prevádzke 21.12. - 22.12.2023

          • Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že z prevádzkových dôvodov bude vyučovanie v ZŠ a prevádzka v MŠ a ŠKD organizovaná nasledovne:

            Štvrtok 21.12.2023

             - ZŠ - bloková vyučovanie - 1.- 9. roč. - 4 vyučovanie hodiny (do 11:25)

             - ŠKD - do 12:00

             -  - bez zmien (t.j. od 6:30 - 17:00)

            V piatok 22.12.2023

            - vyučovanie v zákĺadnej škole zrušené z prevádzkových dôvodov

            - prevádzka v materskej škole  do 12:00.

          • Oznam - rodičovské združenie a vyplácanie dopravného

          • Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že dňa 20.12.2023, v čase od 14:00 do 16:30 sa uskutočńí rodičovské združenie.

            Zároveň sa v tomto čase bude vyplácať aj dopravné za mesiace november a december.

            Žiadame rodičov, aby si dopravné vyzdvihli daný deň.

          • Vianočná burza nepotrebných vecí

          • Aj tento rok sa v predvianočný čas môžete tešiť na Vianočnú burzu nepotrebných vecí, ktorá sa bude konať od pondelka 18.12 do štvrtka 21.12. Na dolnej chodbe na vás budú čakať mnohé drobnosti, ktoré si môžete zakúpiť za symbolické ceny u našich predajcov - zástupcov tried. Pridanou hodnotou burzy bude aj získavanie finančných zručností. Veríme, že získané peniaze, ktoré poputujú do triednych fondov, žiaci využijú na úžitok celej triedy.

          • Návšteva v prezidentskom paláci

          • Deň 6.december 2023 sa stal pre žiakov našej školy významným dňom.  Nie preto, lebo bol sviatok sv. Mikuláša, ale preto, lebo navštívili prezidentský palác a prijala ich pani prezidentka Zuzana Čaputová.

            Pýtate sa prečo?  Spolu so žiakmi sme  skvelý kolektív a  pracujeme všetci ako včeličky. Na odporúčanie Štátnej školskej inšpekcie boli z viac ako 2000 základných škôl na Slovensku oslovené 3 inkluzívne  školy, aby nakreslili námety  k Vianociam a Novému roku, z ktorých pani prezidentka vyberie 4. Tie budú slúžiť na výrobu pozdravov pre pani prezidentku, ktoré bude posielať štátnikom do celého sveta, ale aj Svätému otcovi do Vatikánu. Medzi týmito školami bola aj naša škola. Žiaci nakreslili krásne námety, ktoré sme poslali do Kancelárie prezidentky SR.  Keďže sa námety veľmi páčili, boli sme pozvaní na otvorenie výstavy týchto prác v prezidentskom paláci a prijatí  pani prezidentkou Slovenskej republiky Zuzanou Čaputovou. Z množstva prác boli vybrané 4, z toho 2 maľovali naše deti.

            Je nesmiernou poctou, že práve pani prezidentka osobne prijala a pochválila prácu žiakov aj učiteľov, ktorí sa na tvorbe pohľadníc podieľali. Veľmi príjemným spôsobom prehodila pár slov s malými autormi a tiež ocenila, že sme školou, ktorá podporuje práve inklúziu a inkluzívne vyučovanie nad ktorým prevzala záštitu. Osobné poďakovanie venovala aj pani riaditeľke Ing, Eve Tchurikovej a pánovi starostovi Tiborovi Tomkovi. Čerešničkou na torte bola prehliadka prezidentského paláca.

          • Sviatok svätého Mikuláša

          • Dňa 5. decembra 2023 si Mikuláš spolu so svojimi pomocníkmi našiel cestičku aj do palínskej školy. Navštívil deti v materskej škole a nezabudol ani na žiakov základnej školy, ktorí ho netrpezlivo čakali v triedach od 1. až po 9. ročník. Tešili sa mu všetci – malí aj veľkí. Anjelik s čertíkom mu pomáhali a šepkali mu do uška dobré aj zlé veci, ktoré o deťoch vedia. Mikuláš rozdal všetkým žiakom svoje dary a verí, že každý nezbedník sa polepší.

            Ďakujeme žiakom zo školského parlamentu, že boli nápomocní.

          • Finančná gramotnosť ako prierezová téma, implementovaná vo všetkých predmetoch "Už viem ako na to"

          • Od začiatku školského roka učitelia využívajú pracovné zošity s tematikou finančnej gramotnosti na rôznych predmetoch a vo všetkých ročníkoch. Rovnako dôležitým sa stal aj portál Fenomény sveta na predmete finančná gramotnosť v deviatom ročníku. Bol zakúpený vďaka tomuto projektu.

            Prváci na hodine matematiky spoznali dôležitosť sporenia, učili sa určovať približnú hodnotu vecí, porovnávať ceny a hospodáriť s peniazmi. Druháci sa učili spočítavať koľko zaplatia za nákup a koľko peňazí im vydajú. Tretiaci a štvrtáci pracovali s textom rozprávky  O troch grošoch na čítaní s porozumením a na hodine matematiky. Na anglickom jazyku sa piataci zaoberali nezvyčajným plagátom v obchodnom dome. Žiaci šiesteho ročníka tému „Ako vyzerá hlad“ vsunuli do tematického celku Starovek. Na hodine fyziky pri premene jednotiek počítali aj cenu nákupu ovocia a zeleniny.  Siedmaci si precvičili výpočet percent pri porovnávaní hrubej a priemernej mzdy.  Žiaci ôsmeho ročníka sa na občianskej výchove zaoberali rodinným rozpočtom a deviataci sa  na hodine slovenského jazyka venovali téme –  „Bežný bankový účet“.

          • Letáky: Reklama a deti

          • Deviataci pripravili pre širokú verejnosť letáky na tému “Reklama a deti”. Sledovali, aký vplyv majú reklamy na dnešné deti, akými rôznymi praktikami sa ich predajcovia snažia zaujať. Tento leták obsahuje tiež dôležitú informáciu pre rodičov –  ako môžu zmierniť vplyv reklám na deti.

            Akcia bola realizovaná v rámci rozvojového projektu "Podpora organizačného zabezpečenia vzdelávania pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnosti a výchovy k podnikaniu na rok 2023". 

          • Enviroprojekt 2023 – Pomôžme prírode (Tvorba triednych plagátov)

          • Žiaci druhého stupňa sa učili vyhľadávať a triediť informácie. Pracovali s odbornou literatúrou a  internetom. Zo získaných informácií každá trieda vytvorila plagáty:

            5. ročník – Lesný ekosystém

            6. ročník – Ekosystém ľudských sídel

            7. ročník – Lúčny ekosystém

            8. ročník – Poľný ekosystém

            9. ročník – Ekosystém oceánov

            Svoje zistenia o ekosystémoch žiaci prezentovali na konferencii: “Čo sme sa naučili”, ktorá sa uskutočnila dňa 8.12. 2023 v našej škole.  Vytvorili sme výstavku posterov pre návštevníkov školy.

          • Enviroprojekt 2023 – Pomôžme prírode (Pexeso)

          • Žiaci druhého stupňa na hodinách informatiky tvorili pexesá jednotlivých ekosystémov. Aj pri tejto aktivite spoznávali druhy organizmov jednotlivých ekosystémov. Pexesá sme  venovali každej triede. Vďaka nim žiaci hravou formou spoznávajú rastliny a živočíchy žijúcich v jednotlivých ekosystémoch.

          • Enviroprojekt 2023 – Pomôžme prírode (Kde bývam?)

          • V mesiaci november  žiaci prvého stupňa spoznávali prirodzené životné podmienky organizmov, druhy rastlín a živočíchov osídľujúcich konkrétne biotopy. Zistili, že rastliny a živočíchy sú prispôsobené prostrediu, v ktorom žijú. Každý organizmus má svoje nezastupiteľné miesto v prírode.

          • Enviroprojekt 2023 - Pomôžme prírode (Môj ekosystém)

          • Žiaci prvého a druhého stupňa, pripravili látky, ktoré potrebovali na tvorbu gélu, do ktorého zasiali bylinky. Niektoré triedy do gélu vložili aj mravce. Vytvorili svoj Ekosystém.  Priebežne budú pozorovať ako ich rastliny rastú a ako žijú mravce v géloch. Tento životný cyklus nazývame - „Simulácia rastu rastlín a života mravcov  v pôde“. Ak nič nenaruší ich rovnováhu, ekosystémy budú prosperovať.