• Zbierka „Modrý gombík 2024“

          • Úspešne sme dozbierkovali.  

            Podarilo sa nám vyzbierať sumu 54,50 €, ktorá poputovala na účet UNICEF-u. 

            Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým, ktorí prispeli.  

          • Beseda – Problémové správanie mládeže

          • Dňa 21. mája 2024 sa žiaci 6. – 9. ročníka zúčastnili besedy zameranej na kriminalitu mládeže, ktorou ich sprevádzala kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová z OR PZ Michalovce. Pani policajtka žiakom vysvetlila pojmy ako šikanovanie, kyberšikanovanie, problémové správanie, a zároveň poukázala na to, aké riziká im hrozia vo virtuálnom priestore.

          • Plavecký výcvik

          • V mesiaci máj v termíne od 14. 5. do 17. 5. žiaci tretieho až šiesteho ročníka absolvovali plavecký výcvik na mestskej plavárni v Michalovciach.

            Cieľom plaveckého výcviku bolo eliminovať strach z vody, naučiť sa splývať na vode, prípadne zdokonaliť už čiastočné plavecké zručnosti žiakov.

            V závere plaveckého výcviku žiaci preukázali svoje získané plavecké schopnosti v jednotlivých plaveckých spôsoboch.

          • DDl v Sobranciach

          • V pondelok 20. mája sa naši predškoláci z materskej školy a žiaci 1. stupňa zúčastnili v rámci dopravnej výchovy exkurzie na dopravnom ihrisku v Sobranciach.

            Dopravné ihrisko bolo vybavené dopravnými značkami a simulovaným železničným priecestím so závorami. V areáli ihriska nás sprevádzal inštruktor pán Onder, ktorý žiakov dôsledne upozornil a inštruoval ako sa bezpečne pohybovať po ihrisku, oboznámil ich s dopravnými značkami a ich významom.

            Žiaci mali možnosť v praxi si vyskúšať základy jazdy v cestnej premávke na šliapacích autíčkach, kde sa riadili dopravnými značkami a semaformi. Naši žiaci to bez problémov zvládli. Navyše si overili poznatky z dopravnej výchovy a obohatili svoje vedomosti o dôležitú skúsenosť. Vyskúšali si simulátor prevrátenia vozidla. Zistili dôležitosť používania bezpečnostných pásov počas jazdy.

            Bol to nezabudnuteľný deň plný pekných zážitkov a nových vedomostí.

          • 3. miesto v malom futbale žiačok ZŠ

          • Dňa 10.5.2024 sa v Strážskom uskutočnilo okresné kolo v malom futbale žiačok základných škôl.

            Turnaja sa zúčastnili štyri najlepšie družstvá z nášho okresu. Po dvoch prehrách a jednom víťaznom zápase sa naše družstvo dievčat umiestnilo na veľmi peknom treťom mieste. Našu školu reprezentovali: Bianka Molnárová, Edita Balogová, Nikola Bogdanová, Laura Egryová, Radoslava Horváthová a Melánia Koldušová.

            Ďakujeme dievčatám za vzornú reprezentáciu školy a predvedené výkony.

          • Modrý gombík 2024

          • „Deti sú ruky, ktorými sa držíme neba.“ – (Henry Ward Beecher)

            Slovenská nadácia pre UNICEF organizuje aj tento rok verejnú zbierku s názvom Modrý gombík 2024, do ktorej sa opäť zapojila aj naša škola. Výnos zbierky bude použitý na pomoc hladujúcim deťom.

            Milióny detí zaspávajú každý večer hladné. Vojny, klimatická kríza a prírodné katastrofy, za ktoré deti nemôžu, spôsobili, že ich taniere ostávajú prázdne. Prispením do zbierky MODRÝ GOMBÍK to môžeme zmeniť. Prostredníctvom výživových programov UNICEF zachraňuje milióny detských životov.

            V priebehu tohto týždňa (15. – 17. mája 2024) bude v škole prebiehať dobrovoľná zbierka pred začiatkom vyučovania, počas veľkých prestávok a po skončení vyučovania. Deti budú môcť symbolicky prispieť ľubovoľnou sumou do pokladničky, ktorá bude s výťažkom odovzdaná organizácii UNICEF.

            Za ľubovoľný príspevok dostane každé dieťa modrý gombík, ktorý si pripne na oblečenie ako symbol pomoci. Modrý gombík je poďakovaním za Váš príspevok.

            Prispieť môžete aj:

            • prostredníctvom QR kódu (3 EUR), ktorý sa nachádza na pokladničkách,
            • prostredníctvom www.modrygombik.sk,
            • zaslaním SMS v tvare „modry gombik“ na 844. 1 SMS = 3 €.

            Vopred ďakujeme za akýkoľvek finančný dar.

            Každé dieťa je jedinečné a v každom jednom sa ukrýva potenciál urobiť svet trochu lepším miestom.

          • „Máj, máj, máj zelený....“

          • V našej škole sa snažíme dodržiavať tradície našich predkov a vedieme k tomu aj našich žiakov.

            Májová čerstvo zazelenaná príroda evokuje mladosť, sviežosť a energiu. Stromy, ktoré majú medzi rastlinami svoje zvláštne postavenie, symbolizovali mýtus boja jari so zimou či života so smrťou. Slovenským zvykom už od stredoveku preto bolo, že chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Poľnohospodárom zas mala priniesť májová zeleň dobrú úrodu. Stavanie májov však nie je len slovenský zvyk. Okolo 15. storočia bol rozšírený po celej strednej Európe.

            O postavenie mája sa v areáli našej školy postarali žiaci zo Školského klubu detí spolu s našimi najmladšími z Materskej školy. Spoločne si zaspievali pieseň Máj, máj, zelený  a privítali prebudenú jarnú prírodu.

          • Deň naopak

          • Žiaci 4. až 9. ročníka si dňa 26.4.2024 na chvíľu vyskúšali povolanie učiteľa. Aké je to stáť pred tabuľou a vysvetľovať učivo, opravovať chyby, či odpovedať na zvedavé otázky žiakov.

            Do školských lavíc si naopak sadli učitelia, ktorí si znova pripomenuli, aké to je byť žiakom a sedieť v školskej lavici, hlásiť sa, odpovedať, ale aj vyrušovať...

            Žiaci, ktorí si v tento deň vymenili prácu s  učiteľmi zhodnotili, že táto práca je naozaj náročná. Po jednom takomto dni, pocítili náročnosť výberu budúceho povolania hlavne starší žiaci, ktorí stoja pred bránami stredných škôl.