• Výstava - Vedecká hračka

          • Dňa 28. júna  žiaci šiesteho a siedmeho ročníka v Zemplínskom múzeu v Michalovciach navštívili interaktívnu výstavu Vedecká hračka. Na výstave sa žiaci zahrali s vedeckými hračkami a hlavolamami , ktoré pri hre demonštrujú alebo využívajú konkrétny prírodný alebo technický fenomén. Počas hry si žiaci uvedomili, že s fyzikálnymi dejmi sa stretávajú v každodennom živote.

          • Matematický klokan

          • Naši žiaci 1. - 3. ročníka sa zúčastnili medzinárodnej matematickej súťaže MATEMATICKÝ KLOKAN. Vo veľkom súboji žiaci súťažili v troch kategóriách – Klokanko 1, Klokanko 2 a Klokanko 3. Spolu sa súťaže zúčastnilo 8 žiakov. Diplom ÚSPEŠNÉHO RIEŠITEĽA získali 6 žiaci a 2 žiaci získali ÚČASTNÍCKY DIPLOM.

            V kategórii Klokanko 1 z celkového počtu súťažiacich 14 323 si naši žiaci vybojovali

            1. miesto – Karin Vajdová

            1. miesto – Matej Vaľočík

            8. miesto – Natália Neomitková

            9. miesto – Enrico Šarkozy

            V kategórii Klokanko 2 z celkového počtu súťažiacich 12 999 získal

            1. miesto – Július Hajduk

            V kategórii Klokanko 3 z celkového počtu súťažiacich 10 005  získala

            1. miesto – Lívia Sýkorová

            3. miesto – Peter Böszörményi

            11. miesto – Samuel Tomko

            Všetkým gratulujeme!

          • Exkurzia na pošte - Listy plné lásky

          • Žiaci 2.ročníka sa vybrali na exkurziu na POŠTU, pretože sa na hodinách prvouky učili o povolaniach ľudí a na hodinách  SJL sa zase učili písať listy. Sami si vybrali, komu budú písať listy. Všetci písali svojim členom rodiny – rodičom, starým rodičom alebo sesternici. Všetky listy boli plné vyznania a lásky k svojim najbližším, preto sa rozhodli, že ich prostredníctvom  Slovenskej pošty naozaj doručia k adresátom. Cestou na poštu si ich hrdo niesli v rukách, dokonca poniektorí žiaci našli aj štvorlístok ďatelinky pre šťastie. Pred poštou ich už čakala milá pani vedúca pošty, ktorá im porozprávala o službách Slovenskej pošty. Sami si zakúpili a nalepili poštovú známku, aby konečne mohol list putovať za svojím adresátom. Cestou do školy si pochutnali na osviežujúcom nanuku.

            Verme, že listy došli v poriadku a potešili tých, ktorým boli určené. Veď boli napísané z lásky a plné lásky a poniektoré aj s nájdeným štvorlístkom pre šťastie.

          • Oznam - Vyplácanie dopravného

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že dňa 29.6 v čase od 13:00 do 15:00 a dňa 30.6 v čase od 8:00 do 11:00 sa bude vyplácať dopravné za mesiac jún 2023.

          • Oznam pre rodičov - Dotácia na stravu od 1.9.2023

          • Oznamujeme rodičom detí, ktorí v budúcom školskom roku 2023/2024 budú navštevovať posledný ročník materskej školy alebo 1. ročník základnej školy a chcú, aby ich dieťa poberalo dotáciu na stravu, aby do dňa 28.6.2023 odovzdali na sekretariáte školy alebo vedúcej školskej jedálne vypísané tlačivo „Žiadosť rodiča dieťaťa o podanie žiadosti o poskytnutie dotácie na stravu (návratka)“ spolu s vypísaným „Zápisným lístkom stravníka“. Bez žiadosti nebude možné od 1.9.2023 poskytnúť dieťaťu dotáciu na stravu.

            Žiakom, ktorých rodičia požiadali o dotáciu na stravu od 1.5.2023 sa dotácia bude poskytovať aj od 1.9.2023.

          • Prírodovedné potulky

          • Dňa 21. júna 2023 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili exkurzie v Steelparku v Košiciach. V rámci prehliadky si mohli pozrieť viaceré interaktívne expozície venované výrobe a spracovaniu ocele, optike, elektrine, či magnetizmu. Vyskúšali si prácu s elektromagnetickým žeriavom, magnetickým delom, preskákali si cestu do stredu Zeme, kráčali v magnetických topánkach, naučili sa čo to o vrstevniciach, odraze a lome svetla. Pracovali aj s rôznymi druhmi robotov, ktoré preverili nielen ich vedomosti, ale aj mimiku tváre cestou rozpoznávania emócií. Okrem toho sa žiaci  zúčastnili aj labáku na tému Tiene známe-neznáme, v rámci ktorého si vyskúšali viacero svetelných pokusov a rozšírili si tak svoje vedomosti o tieni. Žiakom sa exkurzia veľmi páčila, pretože sa naučili veľa nového a popritom si užili veľa zábavy.

          • Exkurzia ZOO Košice

          • Dňa 21. júna žiaci šiesteho ročníka navštívili ZOO v Košiciach. Spoznávali rôzne druhy živočíchov žijúcich nielen na Slovensku ale aj na celom svete. V ZOO žiakov zaujal náučný chodník Lužný les. Chodník spestrujú nadrozmerné 3D modely plazov a obojživelníkov. Počas exkurzie sme si uvedomili, že človek svojou činnosťou ničí životné prostredie živočíchov, tie sa stávajú ohrozenými druhmi. Zoologická záhrada sa zameriava aj na záchranu ohrozených druhov a zachovanie biodiverzity.

          • Konferencia - Spolu to dokážeme

          • Zavŕšením aktivít realizovaných v rámci projektu Spolu to dokážeme bola záverečná Konferencia, ktorá prebehla 9.6.2023 na pôde našej školy. Okrem našich žiakov sa jej zúčastnili aj žiaci spolupracujúcej organizácie z Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach. V rámci spoločnej konferencie si žiaci oboch škôl navzájom odprezentovali plagáty, letáky či prezentácie, ktoré počas práce na projekte vytvorili. Cieľom konferencie bolo vzájomné zdieľanie informácií ako aj skúseností nadobudnutých počas realizácie jednotlivých aktivít. Okrem toho boli odprezentované aj 2 videá, ktoré môžete nájsť aj na našom youtube kanáli.

            Obohatením konferencie bolo rovesnícke vzdelávanie venované práci s micro:bitmi. Žiačky GPH v Michalovciach našich žiakov naučili, ako jednoducho si môžu naprogramovať svoj micro:bit tak, aby ukazoval ich meno či obrázok. Žiaci si tiež vyskúšali prácu s tlačidlami a LED pásikmi, ktoré si mohli naprogramovať´ tak, aby svietili farbami dúhy.

            Ďakujeme veľmi pekne všetkým zúčastneným za vzájomnú spoluprácu.

             

          • Nedáme sa oklamať a zlákať - besedy pre žiakov v rámci projektu Spolu to dokážeme

          • V rámci projektu "Spolu to dokážeme" sme v piatok 9.6.2023 a v utorok 13.6.2023 v spolupráci s Centrom poradenstva a prevencie v Michalovciach a Odborom prevencie kriminality kancelárie ministerstva vnútra SR pripravili pre žiakov 5.-9. ročníka besedy venované problematike mediálnej gramotnosti a vplyvu  sociálnych sietí. Žiaci si mohli vypočuť s akými druhmi rizík na internete a sociálnych sieťach sa môžu stretnúť, na čo by si v rámci komunikácie s cudzími ľuďmi mali dávať pozor a čomu by sa v rámci práce so sociálnymi sieťami a médiami mali vyhýbať. S odborníkmi diskutovali tiež o vplyvoch sociálnych sietí  ako aj šírení dezinformácií a hoaxov. Veríme, že sa žiakom besedy páčili a pomôžu im v budúcnosti vyvarovať sa rizikám, ktoré ich na internete ohrozujú.  

          • Bohatá úroda

          • Vyvýšené záhony nás ani tohto roku nesklamali. Za našu usilovnosť a snahu nás obdarovali krásnou úrodou . Výnimočne pekné sú červené reďkovky. Posúďte sami. Mali ste krajšiu úrodu? Pekne, vzpriamene v rade za sebou stoja jarné cibuľky. Zo zeme vykúkajú zelené lístočky mrkvy, petržlenu či šalátu. Na všetkých produktoch si pochutnávajú naši žiaci. Už nás potešili aj sladké červené jahody, ktoré sú určené na spracovanie .Malé kuchárky z nich pripravili vynikajúce domáce nanuky.

          • Poďakovanie - DEŇ ŠKOLY

          • V sobotu 27.5 2023 sa v exteriéri našej školy uskutočnila veľkolepá akcia DEŇ ŠKOLY pri príležitosti 60. výročia založenia školy a oslavy DŇA DETÍ. Chceli by sme sa čo najsrdečnejšie poďakovať všetkým, ktorí sa na tejto akcii podieľali -  sponzorom a starostom obcí, ktorí túto akciu finančne i materiálne podporili, vedeniu školy a pedagógom za organizačné riadenie i prípravu žiakov na kultúrny program, tiež ostatným zamestnancom školy za technické zabezpečenie podujatia.

            Ďakujeme starostke obce Vysoká nad Uhom za požičanie pódia a tiež rodičovskému združeniu ZŠ s MŠ Štefana Ďurovčíka v Palíne.

            Za chutné dobroty si okrem zamestnancov našej školskej jedálne poďakovanie zaslúžia súťažné družstvá zo Senného, Stretavy, Jednoty dôchodcov z Palína a družstvá bývalých žiakov zo Zemplínskej Širokej a Budkoviec-Dolného Lesa. Ďakujeme za nafukovacie hrady, ktoré zabezpečil Róbert Hubáček, spoločnosti Ryby – Išky s.r.o. zo Senného za ukážku rýb, zmrzline Hasan a Angelike Selepkovej za kone a poníky z Agrofarmy Stretava.

            Vďaka patrí aj Vám všetkým, ktorí ste sa prišli zabaviť, zasúťažiť si, ale hlavne zaspomínať si v kruhu svojich priateľov a známych.