• 49. ročník medzinárodnej súťaže o Najkrajší list 2020, "Napíš správu dospelému o svete, v ktorom žijeme".

          • Slovenská pošta v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky aj v tomto roku usporiadali celonárodné kolo súťaže v písaní listov detí, a to na tému „Napíš správu dospelému o svete, v ktorom žijeme“

            .Aj naša škola sa v týchto neľahkých časoch zapojila do písania a podnietila umeleckú tvorivosť našich žiakov. Úlohou účastníkov bolo napísať list rukou na zadanú tému a doplniť ho autorskou ilustráciou. Pod vedením triednej učiteľky Mgr. Marcela Tuturovej sa žiaci 6.B zapojili do pisateľskej súťaže na aktuálnu tému ohrozenia neviditeľným koronavírusom.

            V dnešnej elektronickej dobe je dôležité vzbudzovať v deťoch umeleckú tvorivosť, ktorá rozvíja ich predstavivosť a vyjadrovacie schopnosti. O víťazovi súťaže rozhodla komisia zložená zo zástupcov Slovenskej pošty a Ministerstva dopravy a výstavby SR. A to, že usilovná práca prináša ovocie svedčí aj informácia, ktorá za absolútneho víťaza súťaže o Najkrajší list 2020 určila list našej žiačky Evky Grajcarovej. Evka napísala otvorený list pani prezidentke Zuzane Čaputovej, v ktorom vyjadrila svoje pocity a obavy zo šírenia celosvetového vírusu. Tešíme sa z víťazstva našej žiačky a výherkyni blahoželáme. Prvé miesto znamená pre našu školu a žiakov motiváciu do ďalšej usilovnej práce a zvýšenie prestíže a dobrého mena školy a pedagógov. Víťazný list bude zároveň preložený do anglického jazyka a poputuje do medzinárodného kola súťaže. Víťaz získa výlet do hlavného sídla Svetovej poštovej únie vo švajčiarskom Berne.

            Dňa 28.05.2020 sa na našej škole uskutočnil slávnostný ceremoniál odovzdávania diplomu a cien za 1.miesto v pisateľskej súťaži o Najkrajší list 2020. Samotný proces oceňovania prebiehal za prítomnosti generálneho riaditeľa Slovenskej pošty Petra Helexu, riaditeľky Regionálneho riaditeľstva Košice SP Márie Žeňuchovej, pani riaditeľky ZŠ s MŠ Štefana Ďurovčíka Ing. Evy Tchurikovej, pána starostu obce Palín Tibora Tomka, triednej učiteľky Mgr. Tuturovej a samozrejme aj hlavnej aktérky Evky Grajcarovej, víťazky súťaže. Najväčším prekvapením pre Evku bol pozdrav od pani prezidentky Zuzany Čaputovej. Ďakujeme aj ďalším sponzorom, ktorí venovali zaujímavé ceny: publikácie od vydavateľstva Slovart, darčekové poukážky na nákup školských potrieb od spoločnosti Ševt, knižné balíčky od kníhkupectva Martinus, spoločenské hry od spoločnosti Otavius, vstupenky do SNM, pobyt v horskom prostredí pre celú rodinu od Slovenskej pošty a bicykel od partnera súťaže Andrea Shop.    

            Video "Pozdrav od pani prezidenty"

             

          • Vyhodnotenie súťaže „Farebný svet Zemplína“

          • Zemplínske osvetové stredisko Michalovce vyhlásilo tohto roku 1.ročník detskej výtvarnej súťaže pod názvom FAREBNÝ SVET ZEMPLÍNA.  Aj deti našej školy sa zapojili do tejto súťaže : Laura Egryová, Edita Balogová, Jakub Bady, Kristína Lukáčová, Marek Neomitka, Martin Bady, Radka Horváthová,Viktória Gaľová, Patrícia Tomková. Všetkým patrí poďakovanie .

            Srdečne blahoželáme oceneným dievčatám Laure Egryovej a Viktórii Gaľovej za získanie ocenenia v I.kategórii  Diplom- cena s hviezdičkou.

          • „Zapoj sa a vyhraj“ – súťaž pre družinárov

          • Máme pre vás súťaž pod názvom „ Zapoj sa a vyhraj“. Podmienkou je v mesiaci máj sa zapájať do aktivít, ktoré vám pani vychovávateľky na stránke školy v rubrike ŠKD alebo v skupine Messenger ponúkajú. Zábavne si môžete vyplniť voľný čas a zároveň získať aj odmenu .

            Podmienka súťaže  je len jedna - pošli nám fotky zo svojich aktivít .

            / do skupiny na Messenger alebo do správy na Messengeri  p. vychovávateľkám /.

            Do súťaže bude zaradený , kto nám zašle fotky alebo krátke video.

            Výhercov odmeníme pri nástupe do školy.

          • Dôležitý oznam

          • Vážení rodičia!


            V dňoch od 27.4. do 29.4.2020 si príďte so svojimi deťmi vyzdvihnúť veci, ktoré majú žiaci uložené v šatni. V tom istom čase sa bude preplácať cestovné za mesiac marec 2020. Z dôvodu zabezpečenia  hygienických podmienok sme pre jednotlivé triedy určili tieto termíny:

            Pondelok 27.4.2020  

            o 10,00 hod. - 1.A,

            o 11,00 hod. - 3.A,

            o 12,00 hod. - 3.B a 4.B,

            od 10:00 do 11:00 - MŠ

            Utorok 28.4.2020

            o 10.00 hod. - 2.A,

            o 11,00 hod. - 4.A

            o 12,00 hod. - 5.A,

            o 12,30 hod  - 9.A,

            Streda 29.4.2020

            o 10,00 hod.- 6.A a 6.B,

            o 11,00 hod - 7.A a 7.B,

            o 12,00 hod. - 8.A.

            Prosíme o dodržanie stanovených hodín  ako aj hygienických zásad (rúška a rukavice).

          • Deň vtákov - vyhodnotenie suťaže

          • Vyhlasujeme výsledky súťaže, ktorú sme vyhlásili v rámci Medzinárodného dňa vtákov. Ten sa konal 1.apríla 2020. Všetkým štyrom  súťažiacim žiakom ďakujeme za ich účasť, nasadenie pri práci a odhodlanie zabojovať o víťazstvo. Žiaci získavajú vecné ceny a diplom.

            Výsledky :      1. miesto - Radoslav Lešňanský

                                    2. miesto - Dávid Lešňanský a Sofia Ličáková (rovnaký počet bodov)

                                     3. miesto - Laura Egryová

             

            Chceme poďakovať aj žiakom, ktorý sa zapojili do hlasovania. 

             

          • 22.apríl, deň ZEME

          • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach.

            Pozrite si krátke video: HiSTORY - Deň Zeme - 22.4  https://www.youtube.com/watch?v=S0ABP048Yc4, v ktorom je opísaná história vzniku tohto medzinárodného dňa.

            Ak by sme dnes boli v škole, určite by sme sa venovali ochrane životného prostredia. Aj keď  sme doma,  nič nám nebráni, aby sme sa dnes venovali ochrane prírody. Že ako? Je to veľmi jednoduché, vyplejte záhon kvetov, popolievajte kvety, pozametáte dvor, vyzbierate odpadky na svojom pozemku, alebo si urobíte chutný bylinkový čajík. Môžete si vyrobiť užitočnú vec z odpadového materiálu. Popri práci sa môžete  kochať krásami prírody. Bude super, ak sa pri vašej činnosti odfotíte, po prípade urobíte fotografie kvetov, živočíchov, prírody a pošlete ich na mail: matus.janek@iedu.sk, ako predmet správy dáte "Deň Zeme".

            My z vašich fotografií urobíme video. Fotografie môžete posielať do konca týždňa. Video si budete môcť pozrieť už v pondelok.

            Prajem vám veľa krásnych fotografických momentov. P. uč. Moskaľová

          • Ahoj družinári

          • Patrí vám pochvala za zapájanie sa do aktivít, ktoré pre vás vychovávateľky pripravujú. V rubrike ŠKD si môžete pozrieť fotky z vašich aktivít, ale aj nové ponúkané aktivity. Všetky aktivity sú aj v skupine na Messengeri – Školský klub detí Palín. Kto sa ešte nepridal, je vítaný. Nezabúdajte, že každý týždeň máme pre vás diplomy a ocenenie za prácu a aktivitu.

          • ON-LlNE PE LESSON - pre všetkých športových nadšencov!

          • Chceš sa podieľať na vytvorení svetového rekordu?
            Zapoj sa do pokusu o historicky najväčšiu online hodinu telesnej a športovej výchovy!

            Hlavnou myšlienkou tohto online podujatia je prostredníctvom 30-minútového cvičenia zjednotiť celý svet.

            Stačí sa pridať na stránku podujatia, v stredu 22.apríla o 14:30 byť online a zacvičiť si spolu s cvičiteľkou a športovými priateľmi z celého sveta. 

            Stránka podujatia jehttps://www.facebook.com/events/1080597062310488/

            Zostaňte aktívni aj keď ste doma!

          • Oznam pre žiakov 9. ročníka

          • Žiadam žiakov 9. ročníka a ich zákonných zástupcov, aby sa dostavili dňa 15. apríla (streda po Veľkej noci) v čase od 12:00 – 13:00 hod. do školy z dôvodu podpísania prihlášok na stredné školy. Zároveň Vás prosím, aby ste pri vstupe do školy dbali na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení.

            Ing. Sunitrová

            kariérna poradkyňa

          • Pre všetky deti, ktoré majú záujem si zaujímavo vyplniť voľný čas

          • A sme tu znova, vaše pani vychovávateľky. Pripravili sme pre vás opäť množstvo zaujímavých nápadov, ako využiť voľný čas.

            Tak neváhajte, prebuďte svoju zvedavosť, prekliknite sa na rubriku Školský klub deti a v mesiaci apríl nájdete čo hľadáte. Smelo do toho...Tešíme sa na vaše kreatívne výtvory. 

          • Medzinárodný deň vtákov

          • Milí žiaci,

            dnes t.j. 1. apríla si pripomíname Medzinárodný deň vtákov.

            Súťaž v rámci Medzinárodného dňa vtákov.

            Vašou úlohou žiaci, je doma nakresliť na výkres A4 obrázok, na ktorom sa bude nachádzať vták, pri určitej činnosti. (lastovička kŕmi mláďatká, bocian loví žabky a pod.) Pod obrázok napíšte druh vtáka (napr. lastovička). Kvalitné fotografie vašich obrázkov posielajte na mail:  matus.janek@iedu.sk do 8.4. (budúca streda). Obrázky zverejníme na stránke školy, preto do správy pre prijímateľa napíšte svoje meno a triedu. Za najkrajší obrázok potom budete hlasovať od 15. 4. do 22.4. kedy vyhlásime výsledky.

            Prečo slávime Deň vtákov.

            Prvoaprílová ochranárska tradícia sa zrodila ešte v časoch rakúsko-uhorskej monarchie. Založil ju slovenský prírodovedec Oto Hermann, ktorý sa narodil, žil a pôsobil v Brezne. Oto Herman zasvätil prvý apríl vtákom po prvýkrát v roku 1900. Vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku to bolo zorganizované ako zaujímavá akcia pre školy. Spolu s vtákmi sa v tento deň oslavovali aj stromy. Dátum prvý apríl nie je náhodný, ale práve v tento deň, v roku 1906, bola podpísaná Medzinárodná konvencia o ochrane užitočného vtáctva.

            Apríl sa spája s príletmi sťahovavých vtákov a je tiež vhodným mesiacom na ich pozorovanie. Počet prilietajúcich vtákov sa odhaduje až na 30 miliónov. Na prelome marca a apríla po náročnej púti z Afriky prilietajú bociany čierne a bociany biele.  Tesne za nimi, prekonajúc okolo 10 tisíc km, doplachtia orly krikľavé. Neskôr podľa vzdialenosti zimovísk dorazia lastovičky i ďalšie druhy drobných spevavcov. Medzi poslednými navrátilcami je sedmohlások obyčajný, červenák karmínový a strakoš červenochrbtý. Ak neviete, ako tieto operence vyzerajú, môžete si ich vyhľadať na http://atlas.vtaky.sk/atlasvtakov.php, alebo  na stránke http://snaturou2000.sk/zivocichy.

            Na Slovensku bolo dosiaľ zistených vyše 350 druhov vtákov. Žiaľ, až na niekoľko výnimiek, početnosť väčšiny druhov operencov dlhodobo klesá. Vtáky totiž veľmi citlivo reagujú na intenzívne hospodárenie v krajine, napríklad na chemizáciu a tým spojený úbytok hmyzu. Veľký problém je aj ničenie mokradí a nadmerná ťažba dreva.

            Sťahovavé vtáky musia čeliť počas migrácie mnohým nástrahám, ako je ilegálny lov, prudké výkyvy počasia, alebo prirodzení predátori. Každú jar preto s napätím očakávame, či sa k nám do dvora  vrátia práve tie naše bociany či lastovičky...

            K oslave Svetového dňa vtáctva sa môže pridať každý z nás podľa svojich možností - napríklad aj tým, že zavesíme do záhrady skromnú vtáčiu búdku, zasadíme vo svojej záhradke mladý stromček, alebo zabránime vypaľovaniu trávy

          • Milí družinári – pozor!

          • Sme tu opäť so zaujímavým i  zábavnými úlohami, pokusmi i športom. Navštívte rubriku  „Školský klub deti“ a tam nájdete bližšie pokyny. Úlohy sú pre jednotlivé ročníky, ale čo nie je zakázané, je dovolené. Takže vy môžete využiť všetky ponuky a zapojiť sa do všetkých projektov. Najlepší účastníci budú odmenení. Vaše foto, video a všetko, čo nejakým spôsobom zdokumentujete, posielajte na mail: elena2008@centrum.sk  

            Tešíme sa na vaše práce a zaujímavé fotografie. Spätná väzba nás poteší, keď sa nemôžeme stretávať osobne. Aspoň takto sa nám pripomeniete.

            Vaše pani vychovávateľky 

          • DÔLEŽITÉ! ĎALŠIE INFORMÁCIE O PRIEBEHU VZDELÁVANIA A PRÍSTUPE DO PROSTREDIA EDUPAGE

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            V tomto neľahkom období Vás chceme poprosiť o spoluprácu, aby sa nám spoločnými silami podarilo vzdelávať Vaše deti, Vás milí žiaci.

            Už od začiatku karantény učitelia zadávajú úlohy na samoštúdium, a to prioritne cez prostredie EduPage. Ďakujeme všetkým, ktorí k učivu a úlohám pristupujú zodpovedne. Stále však registrujeme žiakov, ktorí nereagujú, resp. nemáme spätnú väzbu či dané úlohy vypracovávajú. 

            Vyzývame tých rodičov, ktorí nemajú prístup do EduPage, aby kontaktovali triednych učiteľov, resp. správcu siete na emailovej adrese matus.janek@iedu.sk Následne im budú prístupové údaje doručené.

            Vyučovanie bude naďalej prebiehať formou samoštúdia, a to:

            • prioritne prostredníctvom prostredia EduPage,
            • prostredníctvom emailovej komunikácie alebo sociálnych sietí.

            Prosíme Vás, aby ste k zadaným úlohám pristupovali zodpovedne a plnili ich podľa pokynov vyučujúcich. Sledujte, prosím, prostredie EduPage denne.  

            Ak si zabezpečíte aplikáciu EduPage do svojho smartfónu, budete na nové úlohy alebo správy ihneď upozornení. Je to bezplatné.