• Slávnostné ukončenie školského roka 2018/2019

          • Vážení rodičia, milí žiaci, oznamujeme Vám, že SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2018/2019 sa uskutoční v piatok 28. júna o 8.00 hod. v telocvični základnej školy. ŠKD v tento deň nebude. Prevádzka MŠ bude fungovať do 12.00 hod.

          • Odmena pre ŽIAKOV MESIACA

          • Všetci žiaci 4. – 9., ktorí boli v tomto školskom roku „Žiakmi mesiaca“ sa dňa 26. júna zúčastnia 3. ročníka ŠkolFestu 2019 v Košiciach, na ktorom vystúpi Kristína, Kali a Peter Bič Projekt.

          • Zabodovali sme v súťaži „Práca polície očami detí“

          • V súťaži „Práca polície očami detí“ získali výtvarné práce našich žiakov ocenenie. V I. kategórii sa práca Jakuba Onda umiestnila na 3. mieste, v II. kategórii sa umiestnila práca Samuela Tokára a Martiny Petrovej na 1. mieste. Ocenenie za účasť v súťaži sa ušlo aj deťom našej MŠ. Blahoželáme!

          • Branný kurz, účelové cvičenie, didaktické hry

          • Dňa 21. júna (piatok) sa uskutoční branný kurz, ktorý bude mať formu blokovej výučby. Žiaci 1. – 4. ročníka sa budú učiť 4 vyučovacie hodiny, žiaci 5. – 9. ročníka budú mať 5 vyučovacích hodín zameraných na učivo zo zdravotnej výchovy, dopravnej výchovy, riešenia mimoriadnych udalostí a pohybu a pobytu v prírode a jej ochrany. Dňa 24. júna  (pondelok)  sa uskutoční pre žiakov 5. – 9. ročníka účelové cvičenie  žiakov 1. – 4. ročníka čakajú didaktické hry. Je potrebné vhodne sa podľa počasia obliecť a obuť, vziať si so sebou desiatu a pitný režim (čaj alebo vodu).

          • Naši žiaci opäť úspešní v Budimírských studničkách

          • Naša žiačka Eva Grajcarová získala za svoju povesť v literárnej časti celoslovenskej súťaže Budimírske studničky vo IV. kategórii 1. miesto. Vo výtvarnej časti súťaže získala Cenu riaditeľky rovnako vo IV. kategórii Ema Petrová. Obom srdečne blahoželáme!

          • Projekt Outdoorová edukácia

          • Náš klub Rosničky získal grant Outdoorová edukácia, ktorý vyhlásilo o.z. Strom života. Projekt s názvom „Zarosené topánočky” je zameraný na outdoorovú edukáciu a redizajn školského areálu. Našou úlohou je osadenie dvoch vyvýšených záhonov, vytvorenie tabule na plot, rovnako aj príprava paletového sedenia. Ďalej pripravíme hmyzí hotel a vysadíme jedlú stenu pri plote. Súčasťou projektu bude aj vytvorenie 15 pracovných listov. Realizácia tohto projektu prebieha v mesiacoch apríl 2019 – november 2019. Priebežne vás budeme o realizácii tohto projektu informovať na stránke našej školy.

            Dôležité je, že aj po skončení projektu budeme využívať „Záhradu, ktorá učí“. V jari opäť vysadíme zeleninu do vyvýšených záhonov, postaráme sa tiež o „divočinu“ a jedlú stenu. Budeme sa snažiť čo najviac času tráviť práve v učebni na školskom dvore. Rovnako budeme priebežne dopĺňať portfólio pracovných listov novými aktivitami.

          • Deň bez tašiek

          • V tomto školskom roku sme sa opäť rozhodli urobiť niečo prospešné pre našu planétu. Stalo sa tak dňa 27. mája, kedy sa uskutočnil v našej škole Deň bez tašiek. Zapojili sa doň všetci žiaci našej školy. Postupne sme vyzbierali odpadky nielen v areáli našej školy, ale aj v celej dedine a veru bolo ich neúrekom. Vynovili sme bylinkový záhon, pripravili sme pôdu na vytvorenie kvitnúcej lúky, nanosili sme zeminu a postavili sme ďalšie vyvýšené záhony, do ktorých sme vysadili zeleninu. Súčasťou Dňa bez tašiek bolo aj outdoorové vyučovanie. V rámci neho sme spoznávali rastliny, ktoré sa nachádzajú v okolí školy, určovali sme ich základné časti tela, hľadali sme ich v atlase, počítali sme šišky, ktoré sme neskôr dali do bylinkového záhonu. Rovnako sme sledovali poľné plodiny a lúčne rastliny, obohatili sme si lexiku z anglického jazyka na tému Kvety, pozorovali sme prírodu a zmeny v nej. Dokonca sme sa boli pozrieť na chov zvierat na neďalekej farme. Jedna časť žiakov vytvárala hotel pre hmyz, iní mapovali dreviny v areáli našej školy, pripravovali okrasné záhony alebo pleli burinu. Pri týchto činnostiach sme zároveň počítali plochu a objem vyvýšených záhonov, kreslili náčrt pozemku. Žiakom sa takéto vyučovanie páčilo, preto sa už nevieme dočkať ďalších takýchto aktivít, ktoré sa uskutočnia v čo najbližšej dobe.

          • MDD úspešne za nami

          • Tohtoročný Športový deň detí je úspešne za nami. Žiaci si v rámci neho oddýchli pri rôznych športových disciplínach, ktoré boli pre nich výzvou. Nevynechali tie tradičné, ale i menej známe športy a opäť sa potvrdilo to povestné: V zdravom tele zdravý duch. Svoje sily si zmerali vo futbale, volejbale, stolnom tenise, ale aj v hode gumákom, pri skákaní vo vreci, preťahovaní lanom alebo na „dopravnom ihrisku“. Zaujalo ich tiež stanovište so zábavnou chémiou a fyzikou, kde sa mohli kadečomu priučiť. Veľká vďaka patrí aj rodičom, ktorí sa postarali o hladné brušká a svojim ratolestiam pripravili výborný guľáš. Žiaci si popri tom mohli sami opiecť slaninku, špekáčiky alebo klobásku.

          • Úspešné ukončenie Move Week

          • Predprípravou na túto aktivitu bolo rozprávanie o prínose skákania pre naše zdravie. V piatok 31.5.2019 sme úspešne ukončili podujatie Move Week – Týždeň v pohybe, ktorého organizátorom je International Sport and Culture Association. V týždni od 27. mája sme usporiadali množstvo zaujímavých športových aktivít, ale aj netradičných disciplín.      

            Odštartovala ich v pondelok  27.5.2019 aktivita  Loptičková vojna  pre detí MŠ a žiakov 1. – 5. ročníka.

            Hry trochu inak boli témou utorkového popoludnia. Žiaci si mohli vyskúšať slalom s autíčkami, preteky na odrážadlách alebo hod gumákom na cieľ. Do týchto disciplín, ktoré zaujali malých i veľkých, sa zapojili aj učitelia našej školy.

            Štvrtok patril podujatiu s názvom „Športujeme s úsmevom“.   Aktivita bola určená všetkým žiakov, ktorí sa kamarátia s loptou. Zahrali si rôzne loptové hry – basketbal, volejbal alebo futbal.

            V piatok sa celá škola stretla pri aktivite  „MDD so športom“ na školskom ihrisku, kde sa uskutočnilo masové skákanie cez švihadlo a štafetový beh tried. Podporili sme športovú aktivitu 500 000 skokov pre zdravie. Do tejto aktivity sa zapojili deti, učitelia, zamestnanci školy, ale i rodičia a priatelia školy. Cieľom bolo vnímať skákanie cez švihadlo ako zábavnú pohybovú aktivitu prospešnú pre naše zdravie. Zároveň pri tomto podujatí išlo o to, aby sa naskákalo spolu čo  najviac preskokov cez švihadlo. Počas  toho ako malí skákali, veľkí bežali štafetu tried aj so svojimi učiteľmi a učiteľkami. Bol to úžasný pocit pre deti, rovnako aj pre dospelých.  Nezaháľali ani pani učiteľky a zamestnanci školy, ktorí sa prostredníctvom skokov aspoň na chvíľu vrátili do svojich detských čias.

            Spolu 127 účastníkov naskákalo 8356 skokov, čo považujeme za vynikajúci výkon. A to si zaslúži pochvalu!

            Po ukončení masových aktivít, mali žiaci k dispozícii celý školský areál, ktorý využili do posledného miesta. Hral sa futbal, bedminton a aktivity rôzneho druhu. Počas celého týždňa sa hral aj stolný tenis, počas prestávok a v popoludňajších hodinách po vyučovaní.

            Veríme, že žiaci, rodičia i zamestnanci školy si aspoň trošku zašportovali a v tomto duchu zostanú naladení aj naďalej, pretože šport je naozaj osviežením tela i ducha. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa do tohto „Týždňa v pohybe“ zapojili.

        • Medzinárodný deň detí so športom
          • Medzinárodný deň detí so športom

          • Dňa 31. mája (piatok) sa na našej škole uskutoční medzinárodný deň detí so športom, na ktorý pozývame aj rodičov. Tešiť sa môžete na rôzne športové súťaže, guľáš, opekačku s voľným programom. Športové akitivty budú doplnené podujatiami zameranými na zdravú výživu v rámci akcie MOVE WEEK - týždeň v pohybe. Prosíme, oblečte a obujte sa  športovo!

            Tešíme sa na Vás!

          • Do školy na bicykli

          • V týždni od  13.5.2019 do 24.5.2019  odštartoval na Slovensku  projekt „Do školy na bicykli“. Aj naša škola sa doň  zapojila. Jeho cieľom bolo zapojiť čo najviac detí a rodičov, podporiť záujem o využívanie bicykla ako zdravého, ekologického a ekonomicky výhodného dopravného prostriedku pri každodennom dochádzaní za vzdelaním. Počas celého týždňa prebiehali rôzne aktivity.

            Zaujímavosťou bola vytvorená dopravná hliadka, ktorá  monitorovala cyklistov, detí na kolobežkách, korčuliach i prichádzajúcich  peši.

            Tento týždeň bol pre žiakov zaujímavý. Ocenili nielen možnosť prísť na bicykli do školy a využiť ho ako dopravný prostriedok, ale zároveň  mohli prezentovať svoje teoretické vedomosti a praktické zručnosti z dopravnej výchovy. Žiaci, ktorí sa najviac zapájali do aktivít získali ocenenie - KARTU  PETRA SAGANA.

          • MOVE WEEK – týždeň v pohybe, 27.5 - 2.6.2019

          • Naša škola sa zapojí do európskej kampane  MOVE WEEK – Týždeň v pohybe, ktorá presadzuje výhody pravidelnej účasti v športe a fyzických aktivitách. Vyhlasovateľom a medzinárodným organizátorom  je  International Sport and Culture Association /ISCA/, ktorej členom je aj Asociácia športu pre všetkých Slovenskej republiky.

            Týždeň v pohybe sa zrealizuje aj na našej škole, hlavným podujatím bude dňa 31.5.2019 „ MDD so športom.“

            Športové aktivity budú doplnené podujatiami zameranými na zdravú výživu.

             

          • Deň bez tašiek

          • V pondelok 27. mája sa v našej škole už po druhýkrát uskutoční podujatie s názvom Deň bez tašiek.  Žiaci 1. – 4. ročníka budú mať 4 vyučovacie hodiny a žiakov 5. – 9.ročníka čaká 5 vyučovacích hodín, no tašky a učebnice potrebovať nebudú. V rámci týchto hodín sa žiaci vyberú do ulíc našej obce, aby vyzbierali odpadky, postarajú sa o zeleň na školskom dvore, vysejú kvetinovú lúku a urobia hmyzí hotel. Starší žiaci zhotovia ďalšie vyvýšené záhony a začneme aj s prípravou učebne v prírode. Zároveň sa budeme venovať „outdoorovému učeniu“, teda učeniu v prírode. Je potrebné, aby sa žiaci obliekli športovo-pracovne.

          • Hodnotiaca návšteva - Zelená škola

          • Dňa 28.5.2019 o 12.00 hod. navštívia našu školu Jaroslava Martinkovičová a Juraj Oravec ako nezávislí hodnotitelia pri záverečnom hodnotení v programe Zelená škola.

            Cieľom hodnotiacej návštevy je oboznámenie sa s realizáciou programu na škole a overenie jej súladu s pravidlami a metodikou. Na základe výsledkov osobného hodnotenia hodnotiteľov rozhodne Rada Zelenej školy o udelení titulu a vlajky „Zelená škola“.