• Šťastné prežitie vianočných sviatkov
          • Šťastné prežitie vianočných sviatkov

          • Kolektív zamestnancov Základnej školy s materskou školou Štefana Ďurovčíka, Palín 104 Vám praje pokojné prežitie vianočných sviatkov a šťastný nový rok 2023.

            Po prázdninách sa v škole stretneme 9. januára 2023.

          • Burza nepotrebných vecí

          • V dňoch 19.-21. decembra sa konala burza nepotrebných vecí. Žiaci dali šancu starým veciam, ktoré ešte poslúžia ich novým majiteľom. Pridanou hodnotou burzy bolo aj získavanie finančných zručností. Zástupcovia tried počas týchto dní volili rôzne techniky predaja, aby svoj tovar predali a získali peniaze, ktoré si triedy dali do triedneho fondu. Veríme, že peniaze správne použijú na úžitok celej triedy.

          • Oznam - vyplácanie dopravného

          • Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že dňa 21. decembra sa v čase od 14:00 – 16:30 bude vyplácať dopravné.

            Navyše všetci rodičia si môžu prevziať jednu sadu samotestov (do vyčerpania zásob).

          • Oznam - rodičovské združenie

          • ​​​​​Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že dňa 21.12.2022 sa uskutoční konzultačné rodičovské združenie,  v čase od 14:00 do 16:30.

          • Zbierka pre detský domov

          • Dňa 19.12. sme odovzdali detskému domovuLaškovciach veci zo zbierky, ktorá sa konala na našej škole. Aj touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí prispeli hmotnými darmi a tým pomohli deťom v ich neľahkej situácii.

          • Burza nepotrebných vecí

          • V dňoch 19.-21. decembra EKO hliadka organizuje burzu nepotrebných vecí. Na dolnej chodbe si môžete nakúpiť darčeky pre svojich blízkych. Nakoľko sú to veci vyrobené žiakmi našej školy ako aj  predmety z druhej ruky, týmto nákupom pomôžete prírode a životnému prostrediu. Nezabudnite si v týchto dňoch zobrať so sebou aj peniaze. Už teraz sa na vás tešíme.

          • Zapojili sme sa do projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia

          • Znečistenie ovzdušia je hlavnou environmentálnou hrozbou pre verejné zdravie v Európe vrátane Slovenska.  Projekt sa zameriava na implementáciu konkrétnych opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia a podporuje vzdelávacie, komunikačné a monitorovacie aktivity  žiakov v oblasti kvality a ochrany ovzdušia.

          • Konferencia dedičstva minulosti

          • Poslednou akciou z Enviroprojektu 2022 bola celoškolská „Konferencia dedičstva minulosti“.

            Žiaci 1. - 4. ročníka svoje nadobudnuté vedomosti predviedli svojim spolužiakom v divadielku o Senianskych rybníkoch. Žiaci druhého stupňa prezentovali svoje exkurzie na pripravených posteroch a sprievodné aktivity týkajúce sa konkrétnych lokalít, ktoré navštívili. Piataci a šiestaci nás pozvali na výlet Na Vinianske jazero a do Vihorlatských vrchov, siedmaci a ôsmaci na čarovné miesta v chránenej krajinne oblasti Latorica, a deviataci nám ukázali, že aj na východe Slovenska máme bohaté nerastné dedičstvo. Vďaka exkurziám žiaci spoznali zaujímavé miesta a účasťou na sprievodných aktivitách si uvedomili potrebu chrániť našu prírodu pre ďalšie generácie.

          • Postup do finále súťaže Jazykový kvet - Tranzistor

          • Opäť sme zabodovali na poli jazykového vzdelávania. KVET-Tranzistor je medzinárodná jazykovo-umelecká súťaž pre deti, mládež a dospelých v rozhlasových hrách. V mesiaci november sme nahrali a zaslali do redakcie jazykového vzdelávania rozhlasovú monohru, ktorú nahovorila naša šikovná žiačka Evka Grajcarová. Ako podklad sme čerpali z tvorby známeho ruského autora poviedok Eduarda Uspenského. Výsledné dielo dostalo názov „Čeburáška“.  V kategórii základných škôl východoslovenského kraja v ruskom jazyku sme postúpili ako víťazi do celoslovenského finálového kola. Postupujúce rozhlasové hry z 12.12. 2022 sú zverejnené TU. Ďakujeme všetkým, ktorí nám technicky pomáhali zrealizovať náš zámer a sme radi, že sme sa niečo nové naučili. Víťazke postupového kola blahoželáme a dúfame, že sa nám podarí uspieť aj v celoslovenskom kole.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do 5. ročníka celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorej cieľom je potešiť na Vianoce našich seniorov v domovoch dôchodcov po celom Slovensku a zároveň naplniť ich srdcia láskou a pocitom, že na nich niekto myslí. Táto akcia sa teší na našej škole už druhý rok veľkej obľube, o čom svedčí 17 krabíc od topánok. naplnených darčekmi.   Aj tento rok sme dôchodcom okrem čajov, sladkostí, kozmetiky,  krížoviek, ponožiek, rukavíc pribalili aj vlastnoručne vyrobené pozdravy a kresbičky. Pevne veríme, že sa budú našim seniorom z DOMOVA DÔCHODCOV SÚCIT vo Veľkých Kapušanoch ako aj  Harmonie- Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v Strážskom páčiť. Ďakujeme veľmi pekne všetkým žiakom, rodičom i zamestnancom školy, ktorí sa do tejto zbierky zapojili.

          • Festival vody - 1. miesto

          • Žiaci 4. ročníka sa 7.12.2022 zúčastnili finále celoslovenskej súťaže organizovanej Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou, kde získali 1. miesto. Táto súťaž je všeobecne  zameraná na vodu - na ochranu vodných zdrojov, šetrenie vodou, na vodu v našej prírode, úpravu vody,... Naši žiaci spolu s pani učiteľkami vymysleli hru na tému Voda - čo o nej viem. Hru nazvali Žabky na love, kde cieľom hry je chytiť vážku a naplniť si bruško. V tejto hre je mnoho otázok o vode, otázky sú z učiva z rôznych predmetov - prvouky, prírodovedy, vlastivedy, slovenského jazyka a literatúry, ale aj s environmentálnym zameraním. Zástupcovia 4.ročníka túto hru odprezentovali a predviedli v Bratislave vo Vodárenskom múzeu a v konkurencii ďalších šiestich škôl zvíťazili. Blahoželáme!

          • Duševné zdravie ako súčasť humanitárnej pomoci...

          • Aj v tomto školskom roku sme sa aktívne zapojili do spolupráce s organizáciou Unicef. Zaujala nás vzdelávacia aktivita, ktorá sa venuje problematike duševného zdravia. Zdravie fyzické ako aj psychické je pre každé dieťa, dospelého človeka mimoriadne dôležité. Ako sa vyrovnať so záťažou v škole, v zamestnaní, ako zvládať úzkosť  a strach, sme sa dozvedeli po absolvovaní kreatívnej vzdelávacej aktivity so školským koordinátorom Unicef – Filipom Mročom. Žiaci 7.A - 9.A sa počas 2.- 3. vyučovacej hodiny aktívne zapájali do aktivít zameraných na udržanie duševného zdravia žiakov. Diskutovali o humanitárnej kríze, jej prejavoch. Školský koordinátor Filip vysvetlil žiakom ako organizácia Unicef pomáha v praxi prekonávať humanitárnu krízu v 130 krajinách.

            Mimoriadne žiakov zaujímala situácia na Ukrajine. V prezentácii „Ako pomôcť duši“ mali možnosť zhliadnuť spôsoby , akými Unicef pomáha: terapia umením, mobilné tímy pracovníkov, psychológov, mobilné stany, školenie policajtov.

            https://www.unicef.sk/upload/files/publikacie/Du%C5%A1evn%C3%A9%20zdravie.pdf

            Ďakujeme, že vieme ako pomôcť...

          • 1. stolnotenisový turnaj 2022

          • Školského kola 1.stolnotenisového turnaja sa zúčastnili žiaci 5. – 9.ročníka. Žiaci boli rozdelení do troch kategórií – dievčatá, chlapci 5.ročníka, chlapci 7. – 9.ročníka.

            V kategórii DIEVČAT bolo umiestnenie nasledovné:

            1.miesto – Laura Matinová

            2.miesto – Sofia Brandičová

            3.miesto – Ema Grajcárová

            V kategórii CHLAPCI 5.ROČNÍKA bolo umiestnenie nasledovné:

            1.miesto – Miloš Balog

            2.miesto – Dávid Pohlotka

            3.miesto – Jakub Lukáč

            4.miesto – Dávid Lešňanský, Dávid Egry

            V kategórii CHLAPCI 7. – 9.ROČNÍKA bolo umiestnenie nasledovné:

            1.miesto – Peter Oláh

            2.miesto – Adam Olah

            3.miesto – Nikolas Bogdan

            Umiestnení žiaci získali diplom a všetci zúčastnení sladkú odmenu.

            Výhercom srdečne gratulujeme!

          • Všímajme si prírodu okolo nás

          • Na exkurziu do Vihorlatských vrchov nadväzovala ďalšia prírodovedná aktivita v 5. ročníku. Žiaci si na školskom dvore všímali stromy, ktoré tu rastú. Spoločne sme potom pomocou prírodovedných atlasov určovali ich druhy. Vzorky ihličia a listov si vylisovali a použili na tvorbu herbára. Piataci sa naučili vyhľadávať a zisťovať potrebné informácie v atlasoch a zdokonalili si manuálne zručnosti pri práci s prírodninami.

            ankete o Najkrajší strom roka vyhrala lipa a žiaci deviateho ročníka jej slávnostne pridelili vlastnoručne zhotovenú tabuľku. Na školskom dvore tiež pribudla nová informačná tabuľa, na ktorej sa dočítate o dĺžke rozpadu rôzneho druhu odpadu, ktorý je nebezpečný pre zvieratá i životné prostredie.

          • Zbierka pre detský domov a burza nepotrebných vecí

          • Aj v tomto školskom roku sa v mesiaci december uskutoční zbierka pre detský domov. Žiaci môžu nosiť oblečenie, obuv, hračky a iné detské veci, ktoré už nepotrebujú. Bližšie informácie u p. uč. Moskaľovej. V dňoch 19.-21.decembra sa na našej škole uskutoční BURZA NEPOTREBNÝCH VECÍ. Žiaci – zástupcovia jednotlivých tried budú za symbolické ceny predávať výrobky fiktívnych cvičných firiem a drobnosti, ktoré už doma nepotrebujú, ale môžu potešiť mladších spolužiakov. Predaj zabezpečí EKO hliadka a Školský parlament. Výťažok z burzy putuje do triednych fondov jednotlivých tried.

          • Zaujímavosti neživej prírody

          • Po návšteve opálovej bane deviataci skúmali nerasty svojho okolia.  Žiaci priniesli rôzne horniny a minerály, ktoré našli pri svojich obydliach či po ceste do školy. Pomocou školských atlasov ich na hodine biológie spoločne určovali a použili na vytvorenie školskej zbierky nerastov.

            Potom sa rozprávali o ťažbe nerastných surovín. Popísali sme jej pozitívne, ale hlavne negatívne vplyvy pre prírodné prostredie. Svoje zistenia žiaci zaznačili na poster. 

          • Sviatok sv. Mikuláša v našej škole

          • Keď je zima, keď je mráz, navštívi nás Mikuláš,

            na bielych saniach priletí, má darčeky pre deti.

            Na svete je veľa detí, Mikuláš k nim všetkým letí,

            vrece plné dobrôt má, do čižiem ich rozdáva.

            Hračky, knižky, sladkosti, bude že to radosti,

            ďakujeme Mikuláš, príď opäť o rok medzi nás.

            6. decembra si Mikuláš spolu so svojimi pomocníkmi našiel cestičku aj do našej školy. Navštívil deti v materskej škole a nezabudol ani na žiakov, ktorí ho netrpezlivo čakali v našich triedach od 1. až po 9. ročník. Tešili sa mu malí aj veľkí. Anjelik s čertíkom mu pomáhali a šepkali mu do uška dobré aj zlé veci, ktoré o deťoch vedia. Mikuláš rozdal všetkým žiakom odmeny a verí, že každý nezbedník sa polepší.

            Ďakujeme žiakom Školského parlamentu, že boli nápomocní.

          • Naučme sa chrániť vodné zdroje

          • V rámci ENVIROPROJEKTU 2022 na exkurziu do CHKO Latorica nadväzovali naše ďalšie akcie. So žiakmi siedmeho ročníka sme si porozprávali o znečisťovaní vody ľudskou činnosťou. Vypúšťaním odpadových vôd do prírodných tokov nastáva veľké znečistenie, narúša sa povrchové napätie vody, čo má negatívny vplyv na život vo vode.  Na hodine chémie sme si vyrobili prací gél, ktorý je lacnejší a zároveň  šetrnejší k životnému prostrediu. V závere sme porovnali vplyv prania v minulosti a v súčasnosti na životné prostredie . So žiakmi ôsmeho ročníka sme diskutovali na tému znečisťovania povrchových vôd ľudskou činnosťou. Už vieme, že odpadová voda sa čistí v čistiarňach odpadových vôd. No zisťovali sme či aj sama príroda dokáže upravovať znečistenú povrchovú vodu. Žiaci svoje zistenia prezentovali pred spolužiakmi.  

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Po minuloročnom záujme  žiakov a zamestnancov školy sme sa aj v tomto  školskom roku v spolupráci so školským parlamentom rozhodli zapojiť  do 5. ročníka celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“, ktorej cieľom je potešiť na Vianoce našich seniorov v domovoch dôchodcov po celom Slovensku.  Našim cieľom je naplniť ich srdcia láskou a pocitom, že na nich niekto myslí. Ak by ste sa aj vy chceli zapojiť a pomôcť, doneste prosím v pondelok drobnosť, ktorú by sme mohli seniorom pribaliť do krabice od topánok. Potešilo by ich niečo sladké, slané, teplé, mäkké, voňavé, niečo pre zábavu a niečo zo srdca.