• Zápis do MŠ 2023/2024

          • Zápis do materskej školy na školský rok. 2023/2024

            Termín zápisu: 2.5.2023 - 31.5.2023

            Kde? V budove ZŠ s MŠ Štefana Ďurovčíka, Palín 104

            Kedy? V čase od 08:00 – 15:30 hod.

            Potrebné priniesť:

            · žiadosť o prijatie do materskej školy (dostupná na webovej stránke školy, prípadne u učiteliek MŠ)

            Žiadosť - vypísať a potvrdiť u detského lekára.

          • Literárna a výtvarná súťaž "V zajatí 4 živlov"

          • Opäť sme zabodovali.

            V mesiaci marec sme sa zapojili do európskej literárnej a výtvarnej súťaže na tému „V zajatí 4 živlov“, ktorá je súčasťou projektu v rámci programu ERASMUS+. Environmentálny projekt 4 živly vznikol s cieľom podnecovať záujem o prírodu a životné prostredie u mladej generácie prostredníctvom divadelného zážitku. Cieľom je nielen poukazovať na aktuálne environmentálne problémy, ale aj zdieľať a šíriť príklady dobrej praxe,. Výsledkom projektu "V zajatí 4 živlov" bude komplexný umelecko-vzdelávací súbor materiálov (divadelné predstavenie, mobilná aplikácia, metodická príručka), ktorý bude dostupný aj pre našu školu.

            Vo výtvarnej kategórii jednotlivcov obsadil 3. miesto náš žiak Peter Oláh. Žiaci 9.A a 9.B triedy usilovne pracovali a vytvorili „Envirodeku“, ktorá obstála v konkurencii európskych škôl a umiestnila sa na víťaznom 1. mieste. Okrem samotného víťazstva nás teší fakt, že svojou prácou zanecháme viditeľnú stopu aj na poli divadelnom a digitálnom. BLAHOŽELÁME

             

          • Deň otvorených dverí v MŠ

          • V dňoch 2.5.2023 - 31.5.2023 prebieha na našej škole zápis do materskej školy.

            Pri tejto príležitosti organizujeme pre Vás a Vaše dieťa, dňa 4.5.2023 DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ.

            (Vhodné je priniesť si prezúvky alebo návleky pre seba aj dieťa.)

            Tešíme sa na Vašu účasť.

          • Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia

          • V rámci aktivity: „Meranie oxidov dusíka na školách“ sa dňa 25.apríla uskutočnilo záverečné stretnutie žiakov siedmeho ročníka a manažérov projektu. Páni Imrich Fekete a Ján Rudy prezentovali výsledky. So žiakmi debatovali nie len o výsledkoch samotných, ale aj o možnostiach ako daný stav ovzdušia zlepšiť.

          • Biologická olympiáda - 2. miesto

          • Náš žiak, Martin Bady, sa zúčastnil okresného kola Biologickej olympiády v kategórii D, ktoré sa konalo na Základnej škole Teodora Jozefa Moussona v Michalovciach. V teoreticko-praktickej skúške vedomostí zo sveta rastlín a živočíchov Martin nesklamal a získal úžasné 2. miesto. Srdečne blahoželáme.

          • Víťazstvo mladších žiakov na McDonald's Cupe

          • Naši mladší žiaci 1.stupňa sa zapojili do legendárneho futbalového turnaja McDonald's Cup.

            Obvodné kolo sa konalo vo Veľkých Kapušanoch, kde si naši žiaci zmerali sily s domácim tímom. Stav zápasu skončil 2:2. Po rozstrele z pokutových kopov nakoniec zdolali súpera v pomere 3:1. Odniesli si tak domov cenné víťazstvo a postúpili do okresného kola, ktoré sa bude konať v Michalovciach. Malým futbalistom blahoželáme a prajeme im veľa síl do ďalších zápasov.

          • 20. apríl - Deň narcisov

          • Vážení rodičia, pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci, milí žiaci!

            Deň narcisov je dňom boja proti rakovine. Tento deň sa nesie v žltej farbe umelých a živých narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine. Pripnutím narcisu vyjadríte spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom. Finančná zbierka sa vracia verejnosti späť vo forme financovania programov a projektov na podporu onkologických pacientov i širokej verejnosti.

            Ponúkame vám možnosť podporiť túto dobrú vec: - priamo na stránke www.dennarcisov.sk.

            - alebo máte možnosť prispieť dobrovoľníkom, ktorí budú mať oblečené biele tričko s logom Ligy proti rakovine s textom Ja som. Ich papierové pokladničky modrej farby s oranžovo-bielou potlačou a textom Deň narcisov budú prelepené ochrannými nálepkami bielej farby s modrým nápisom Deň narcisov.

            - alebo SMS na 848 (hodnota SMS je 3 €)

            Za vaše príspevky, zrealizované akoukoľvek formou, vám v mene školy, aj Ligy proti rakovine, veľmi pekne ďakujeme

          • Jazykový kvet - 2. miesto

          • Žiak našej školy Martin Bady sa zúčastnil jazykovo - umeleckej súťaže JAZYKOVÝ KVET - ŤUKNI 2023 v poviedkovej tvorbe. Zapojil sa s poviedkou v nemeckom jazyku, ktorá dostala názov Unsere Froschmäusekriege – Naše žabomyšie vojny. V poviedke boli zakomponované príbehy pochádzajúce z jeho triedy, ktoré dotvoril svojou fantáziou. Porotcov poviedka zaujala natoľko, že postúpila do finálového kola, kde si vyslúžila 2. miesto v celoslovenskom kole. Srdečne blahoželáme!

          • Malí florbalisti v Michalovciach

          • 5. apríla 2023 sa mladší žiaci našej školy zúčastnili na veľkonočnom florbalovom turnaji, ktorý organizovala ZŠ T.J. Moussona v Michalovciach. Zmerali si tam sily s ďalšími 8 školami. Všetci účastníci dostali diplom za účasť, spoznali nových kamarátov a odniesli si nové športové zážitky.  ​​​​​​​

            Chlapcom a dievčatám za reprezentáciu našej školy ďakujeme. 

          • 12. apríl - Medzinárodný deň florbalu

          • V našej škole sme si v stredu 12. apríla pripomenuli Medzinárodný deň florbalu. Žiaci a žiačky 7. – 9. ročníka využívali počas tohto dňa hodiny telesnej a športovej výchovy na aktívny pohyb  s loptičkou a florbalovou hokejkou. Popoludní sa zapojili  malí aj veľkí žiaci do športového popoludnia s florbalom. Vytvorili družstvá a zmerali si svoje florbalové sily. Hra sa niesla v duchu fair play, v dobrej nálade a zdravej súťaživosti. Víťazmi sa stali všetci prítomní, ktorí boli v závere ocenení diplomom. Netradičný  deň určite priniesol žiakom veľa pozitívnych športových zážitkov a hlavne veľa pohybu, ktorý je skvelý v akejkoľvek podobe. Športu zdar! 

          • Stretnutie s Andersenom 2023

          • Tradičnou obľúbenou akciou v závere marca je Stretnutie s Andersenom. Tento rok sa konal už 18. ročník tohto podujatia, ktoré je venované jednému z najväčších svetových rozprávkarov - H. CH. Andersenovi. Počas večera si žiaci užívali pestrý program, ktorý bol rozdelený do štyroch blokov. V úvode podujatia na nich čakali pracovné listy, ktoré obsahovali rôzne tajničky, osemsmerovky, literárne kvízy a úlohy na zoraďovanie deja známych Andersenových rozprávok. Potom si zahrali rozprávkové pexeso a kreslili vlastné autoportréty podľa pokynov na lístočkoch. Svoje pohybové zdatnosti si overili v telocvični pri športových hrách. Záver podujatia patril hľadaniu pokladu, ktorý žiaci museli nájsť podľa indícií ukrytých na rôznych miestach školy. Každý žiak si z podujatia odniesol diplom a sladkú odmenu. Všetkým zúčastneným sa podujatie páčilo a už teraz sa tešia na budúci rok.

          • Obrátený deň

          • Niektoré dni sa nám zdajú úplne naopak. Akoby sa obrátili naruby. Apríl je bláznivým mesiacom a nielen počasie tomu zodpovedá, ale aj deň 4.4.20023, kedy sme si ho na základe dohody členov Školského parlamentu a schválení pedagógov našej školy otočili NAOPAK. Nazvali sme ho Obráteným dňom. Prispôsobili sme tomu aj vyučovanie v našej škole. Žiaci 4. až 9. ročníka dostali možnosť vyskúšať si profesiu učiteľa a predviesť svoje učiteľské nadanie. Áno, v katedrách a pred tabuľami v hlavnej úlohe stáli žiaci, ktorí si museli tieto hodiny vopred pripraviť, látku naštudovať a vysvetliť ju svojim spolužiakom. Vyučovacia hodina bola teda v ich hlavnej réžii. A skutoční učitelia „tichúčko“ ako žiaci sledovali priebeh hodiny. Každé povolanie v sebe čosi obnáša, ale musíš ho zažiť a vyskúšať na vlastnej koži, aby si pochopil podstatu jeho poslania. Túto možnosť sme dali aj my našim žiakom.

            Ďakujeme všetkým zapojeným a veríme, že táto možnosť priniesla nové skúsenosti obom stranám!

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          • Veľkonočné prázdniny pre žiakov  začínajú 6. apríla a potrvajú do 11. apríla. Nástup do školy je v stredu 12. apríla. Zároveň v tomto období bude prerušená aj prevádzka materskej školy.

            Prajeme všetkým príjemné sviatky.

          • Enviropátračka - 1. miesto

          • Aj v mesiaci marec sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže ENVIROPÁTRAČKA, kde sa naše Rosničky (kategória 13+) zaslúžene umiestnili na prvom mieste. Hlavnou témou súťažných aktivít boli emócie a duševné zdravie. V znamení hesla V zdravom tele, zdravý duch sme zisťovali, aký vplyv má na naše zdravie i pocity cvičenie v interéri a na školskom dvore. Svoju zručnosť a kreativitu sme využili pri tvorbe mandaly z prírodných materiálov i šití vonných bylinných vrecúšok. Hľadali sme prírodniny v jednotlivých farebných škálach a testovali účinok rôznych zvukov prírody na naše emócie i spánok. Venovali sme sa aj znečisteniu Laborca, pričom sme navrhli niekoľko riešení tohto environmentálneho problému. Pri týchto aktivitách sa nám potvrdilo, že nielen farby prírody, ale aj jej zvuky a vône majú na telo i dušu človeka priaznivý vplyv.

          • Týždeň slovenských knižníc

          • V rámci Týždňa slovenských knižníc, ktorý sa uskutočnil od 13.3. - 17.3.2023 sme uskutočnili množstvo zaujímavých aktivít. Mladší žiaci si vybrali čítanie príbehov z rozprávkových kníh a detských časopisov, hľadali slovenské príslovia a porekadlá, vyhľadávali základné informácie o knihe, kreslili ilustrácie k bájkam, vypracovali projekty o Kriste Bendovej, Pavlovi Dobšinskom, Matici slovenskej, o historických knihách a podobne. Starší žiaci sa rozhodli vytvoriť školský slovník spisovateľov. Vyhľadávali informácie o slovenských autoroch, ktoré doplnili ilustráciou. Pre prvákov a deti v materskej škole zorganizovali druháci akciu s názvom Starší čítajú mladším. Hravou formou im priblížili rozprávku Medovníková chalúpka. Tešíme sa, že na pripravených aktivitách sa zúčastnili všetci žiaci našej školy.