• Európsky týždeň športu - poďakovanie

          • "Vážení športoví priatelia,

            aj v tomto roku by sme Vám chceli touto cestou poďakovať za Vašu aktívnu účasť a podporu iniciatívy Európskeho týždňa športu 2020. Tento rok bol výrazne poznačený pandémiou koronavírusu, ale napriek náročnej situácii a rôznym opatreniam, bol o podujatia záujem. Na Slovensku bolo registrovaných 500 podujatí vo viac než 340 mestách/obciach a do športových aktivít sa zapojilo bezmála 68 000 detí a dospelých. Sme nesmierne radi, že aj Vaše podujatie bolo medzi nimi.

            Sme radi a ceníme si, že si ľudia našli spôsob, ako sa dá aj v takýchto obmedzeniach ďalej športovať a byť aktívny.

            Iniciatíva na rozhýbanie čo najviac Slovákov bude pokračovať aj v ďalších rokoch. Veríme, že ju podporíte, a čo je ešte dôležitejšie, že zostanete aktívni a verní pohybu a zdravému životnému štýlu po celý svoj život. #BeActive!"

            S pozdravom tím

            cid:bcc97ca3-dac4-4e7c-be5b-c9848aa6c561

            Mgr. Andrea Janošová

          • Opäť sme sa zapojili do celoslovenskej kampane „DO ŠKOLY NA BICYKLI“

          • V dňoch od 21. septembra do 2. októbra sa naša škola zapojila do celoslovenskej kampane s názvom „Do školy na bicykli,“  ktorej cieľom bolo zvýšiť záujem o využívanie bicykla alebo kolobežky ako zdravého, ekologického a ekonomického dopravného prostriedku pri každodennom dochádzaní do školy či práce. Naši žiaci pochopili zmysel tohto podujatia a zapojili sa doň v hojnom množstve. Okrem nich prijali túto výzvu aj ich rodičia, deti z MŠ, pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci. Pre žiakov bolo pripravených množstvo sprievodných aktivít zameraných na dopravnú výchovu, rozvoj pohybovej kultúry, ale aj oblasť komunikačných, sociálnych, pracovných a v neposlednom rade občianskych kompetencií. Počas kampane sa mohli tiež zapojiť do aktivít akými sú Becepáčik, Malí kolobežkári, Kamarátka križovatka, Stop, pozor, voľno!, Kamaráti na ceste, Cyklistické žonglovanie, Dopravný trenažér a ďalšie. Motiváciou pre nich bola karta, do ktorej zbierali  body za jednotlivé aktivity a tiež spôsob príchodu do školy. Po ukončení súťaže boli prví traja odmenení.

            Všetkým, ktorí sa do tejto kampane zapojili, patrí jedno veľké ĎAKUJEME! Urobili ste niečo nielen pre seba, ale aj pre naše životné prostredie.

          • Pripomenuli sme si SVETOVÝ DEŇ SRDCA

          • Dňa 27. septembra bol Svetový deň srdca, ktorý podporujú aj organizácie WHO, Svetová federácia pre zdravé srdce a UNESCO.  Hlavnou myšlienkou tohto dňa je zvýšenie povedomia verejnosti a propagácia významu prevencie pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Medzi hlavné faktory, ktoré prispievajú k vzniku týchto ochorení patrí fajčenie, nedostatok fyzickej aktivity, nadváha a obezita a nezdravý spôsob stravovania. Žiaci 1. – 5. ročníka si tento deň pripomenuli  už 25. septembra. Pustili sa do výroby krásnych srdiečok a plagátu. Zároveň sa porozprávali s vyučujúcimi a vychovávateľkami o dôležitosti správnej životosprávy a pohybu pre zdravé srdce. Popoludnie venované SVETOVÉMU DŇU SRDCA zakončili behom pre zdravé srdce.

          • Hovorme o jedle

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do celoslovenskej aktivity s názvom Hovorme o jedle, ktorá bude prebiehať v čase od 5. októbra do 15. októbra 2020. Pre žiakov je pripravených mnoho zaujímavých aktivít, ktoré sa týkajú zdravej výživy. Prispieť môžete aj materiálom na výstavku ovocia a zeleniny čudných tvarov z vašej záhradky alebo jablkom, no nezabudnite pridať aj názov odrody. Ďakujeme!

          • Európsky deň jazykov

          • 26. September – vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov za Európsky deň jazykov. Každoročne si krajiny pripomínajú tento deň prostredníctvom besied, školských rozhlasových vysielaní, kvízov, ankiet alebo praktických aktivít. Na našej škole si žiaci osvojujú jazykové zručnosti z troch cudzích jazykov: anglického, ruského a nemeckého jazyka.

            Ovládanie jazyka pomáha otvárať bránu k inej kultúre a spoločnosti. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že najlepšie sa jazyky učia deťom. Majú pružnejšie myslenie, menej zábran a množstvo času.

            Ako sme oslávili EDJ na našej škole?

            V Pondelok 28. 9. 2020 sme sa aj my pripojili k oslavám  Európskeho dňa jazykov. Na hodinách anglického, ruského a nemeckého jazyka sme spolu so žiakmi diskutovali o potrebe jazykového vzdelávania a o možnostiach, príležitostiach, ktoré im prináša znalosť cudzích jazykov.  V jednotlivých triedach sa pod vedením učiteľov cudzích jazykov usilovne pracovalo. Žiakom sa podarilo vytvoriť veľa zaujímavých jazykových projektov a pomôcok na vyučovanie.

            Na záver mi dovoľte citovať výrok známeho nemeckého filozofa: „kto hovorí cudzím jazykom len trochu, má z neho väčšiu radosť než ten, kto ho ovláda dobre.“


          • Vážení rodičia, milí žiaci ! Urobte niečo pre svoje zdravie!

          • Aj malá zmena vašich stravovacích návykov môže prispieť k zlepšeniu vášho zdravia. Začleňte do vášho jedálneho lístka ovocie a zeleninu! Získate tak množstvo zdraviu prospešných látok – vitamíny, minerály, vlákninu a fytolátky.

                        Zdravotnícke organizácie na celom svete navrhli pravidlo 5 porcií denne.

            Čo je ale jedna porcia ovocia a zeleniny?

            OVOCIE:

            • 1 jablko, 1 banán, 1 pomaranč, 1 broskyňa, 1 hruška...
            • 2 plné hrste jahôd, malín, hrozna alebo iného bobuľového ovocia
            • 5 sušených sliviek alebo marhúľ
            • 4 polievkové lyžice ovocného kompótu bez cukru
            • 2 plné hrste mrazených bobúľ
            • 1 pohár 100% ovocnej šťavy alebo nesladeného smoothie

            ZELENINA

            • 1 kaleráb, 1 mrkva, 1 paprika, 1 veľká paradajka...
            • 2 plné hrste šalátu, čerstvej alebo mrazenej brokolice, špenátu alebo šampiňónov
            • 1 plná hrsť strukovín
            • 1 pohár paradajkovej alebo mrkvovej šťavy

            Okrem ovocia a zeleniny v surovom stave môžeme do 5 porcií denne započítať aj konzervované, varené, mrazené ovocie a zeleninu, strukoviny, sušené ovocie, nesladenú čistú ovocnú šťavu, nesladené smoothie.

                        Pri konzumácii ovocia a zeleniny treba klásť dôraz na ich kvalitu a pôvod – regionálne a sezónne ovocie a zelenina je najlepšie!

                        Supermarkety nám v súčasnosti ponúkajú množstvo ovocia  a zeleniny z celého sveta. Dnešná doba, poznačená aj hrozbou „korona vírusu,“ skôr navádza na znovuobjavenie vlastnej záhrady či ovocného sadu a rôznych možností uskladnenia plodov. Konzumujme viac ovocia a zeleniny, ktorá prirodzene rastie v našich klimatických podmienkach a využime ich potenciál na maximum tak, ako to robili naši predkovia. Jedzme to, čo nám momentálne naša príroda ponúka.

            Ovocím a zeleninou na mesiac SEPTEMBER sú

            SLIVKA, HROZNO, KARFIÓL.

                        Na nástenke Zdravá škola vám ponúkame prehľad, čo vám ich konzumácia prinesie a dokonca získate aj niekoľko zaujímavých receptov. Tieto informácie pre vás všetkých vyhľadali žiaci našej školy.

          • Celá škola v pohybe

          • Naša škola sa v dňoch 23. septembra až 25. septembra 2020 zapojí do Európskeho týždňa športu 2020.  Ide o iniciatívu Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Hlavnou témou kampane je „♯BeActive,“ ktorá nabáda k pohybu počas celého roka. Naši mladší žiaci zažijú zaujímavé športové súťaže, pre starších žiakov budú pripravené súťaže družstiev a jednotlivcov. Buďme teda aktívni a zašportujme si spoločne, nech je celá škola v pohybe!Naša škola sa v dňoch 23. septembra až 25. septembra 2020 zapojí do Európskeho týždňa športu 2020.  Ide o iniciatívu Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity v celej Európe. Hlavnou témou kampane je „♯BeActive,“ ktorá nabáda k pohybu počas celého roka. Naši mladší žiaci zažijú zaujímavé športové súťaže, pre starších žiakov budú pripravené súťaže družstiev a jednotlivcov. Buďme teda aktívni a zašportujme si spoločne, nech je celá škola v pohybe!

          • Urobme niečo pre svoje zdravie

          • Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojí do kampane s názvom „Do školy na bicykli,“ ktorá uskutoční počas dvoch týždňov od 21. septembra do 2. októbra 2020. Cieľom tejto mobility je presvedčiť žiakov, ale aj ich rodičov o tom, že pohyb je dobrý a veľmi prospešný pre naše zdravie. Skúsme počas týchto dvoch týždňov vymeniť cestu autom alebo autobusom za modernú a zdravšiu alternatívu, ktorou je v tomto prípade bicykel, kolobežka alebo aj vlastné nohy a začnime spoločne zlepšovať podmienky pre aktívnu mobilitu. Urobíme niečo dobré nielen pre seba a naše zdravie, ale aj pre našu prírodu a matičku ZEM. 

          • Prihláška do základnej umeleckej školy

          • Milí rodičia a žiaci.

            SZUŠ Bačkov privíta žiakov, ktorí našu školu navštevovali ale aj žiakov, ktorí by mali záujem sa k nám pridať. 

            Ponúkame umelecké vzdelávanie v tanečnom a výtvarnom odbore pre žiakov od 5 do 15 rokov. Hradíme materiálno-technické zabezpečenie výučby. Prichádzame do vašej školy a prispôsobujeme sa rozvrhu žiaka. Organizujeme rôzne výlety, exkurzie, workshopy a plenéry, ktoré našim žiakom plne hradíme. Výška školného na rok je 0,10 €.

            Ak vás naša ponuka oslovila, vyplňte dole priloženú prihlášku alebo nám zavolajte na číslo, ktoré je priložené na plagáte.

            Vaši učitelia zo SZUŠ Bačkov

            Prihláška         Plagát

             

          • Otvorenie školského roka 2020/2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

             

            prázdniny sa nezadržateľne blížia ku koncu a pred nami je nový školský rok. Oddýchnutí, plní tvorivých síl a elánu sa opäť stretneme 2.9.2020 o 8.00 hod. v priestoroch školy.

            Zároveň oznamujeme rodičom žiakov 1. ročníka, že ihneď po slávnostnom otvorení školského roka sa uskutoční Rodičovské združenie, na ktorom sa dozvedia dôležité základné informácie.

             

            Prevádzka MŠ je už od 2.9.2020 od 6.30 hod.

            Prevádzka ŠKD je až od 3.9.2020.

            Informácie o spôsobe otvorenia školského roka a prevádzke vzhľadom na šírenie COVID 19 budeme priebežne aktualizovať podľa pokynov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            Teší sa na Vás vedenie školy a zamestnanci ZŠ s MŠ Štefana Ďurovčíka, Palín 104.

          • Prevádzka ŠKD v školskom roku 2020/2021

          • Vážení rodičia!

            Po prázdninách sa v ŠKD opäť tešíme na Vaše deti. Prevádzka školského klubu detí je od 3.9.2020.

            Vzhľadom na Vašu pracovnú vyťaženosť prichádzame s ústretovým krokom, a to predĺžením prevádzky ŠKD do 17.00 hod. 

            Prevádzka ŠKD v školskom roku 2020/2021: do  17.00 hod.

            Informácie o prevádzke vzhľadom na šírenie COVID 19 upresníme a budeme priebežne aktualizovať na našom webovom sídle podľa pokynov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            Žiadosť o prijatie do ŠKD.pdf - pdf

            Žiadosť o prijatie do ŠKD.doc - word

          • Prevádzka materskej školy v školskom roku 2020/2021

          • Vážení rodičia!

             

            Po krásnych letných dňoch sa opäť tešíme na Vaše deti. Stretneme sa 2.9.2020, MŠ je otvorená už od 6.30 hod.

            Vzhľadom na Vašu pracovnú vyťaženosť prichádzame s ústretovým krokom, a to predĺžením prevádzky materskej školy do 17.00 hod. 

            Prevádzka MŠ v školskom roku 2020/2021:  6.30 – 17.00 hod.

            Informácie o prevádzke vzhľadom na šírenie COVID 19 upresníme a budeme priebežne aktualizovať na našom webovom sídle podľa pokynov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

             

            Vaše dieťa bude do MŠ potrebovať:

            • prezuvky – celé, uzavreté
            • úbor – dlhé tepláky, ponožky, tričko – v plátennom vrecúšku
            • náhradné veci na prezlečenie: nohavice, tričko, ponožky, spodná bielizeň – v plátennom vrecúšku
            • pršiplášť
            • hygienické potreby – 10 ks vreckoviek, zubná kefka, pasta, plastový pohár
            • deka, pyžamko

            Prosíme Vás, aby ste všetky veci označili menom.

          • Prajeme krásne letné prázdniny

          • Kolektív zamestnancov Základnej školy s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne želá žiakom krásne prežitie letných prázdnin. Oddýchnite si a načerpajte silu do nového školského roka 2020/2021. Zároveň Vás chceme poprosiť, aby ste počas prázdnin dávali na seba pozor a dodržiavali zásady bezpečnosti a ochrany, nech sa v zdraví všetci v septembri opäť stretneme!

          • Oznam o spôsobe vyučovania od 22.6.2020 a informácie k ukončeniu školského roka

          •  Na základe rozhodnutia zriaďovateľa a z kapacitných dôvodov nebude od 22.6.2020 obnovené vyučovanie pre žiakov 6. - 9. ročníka. Vyučovanie pre žiakov 1.-5.ročníka pokračuje bez zmeny.

             

            Informácie k ukončeniu školského roka:

            25.-26.6.2020 – odovzdávanie učebníc podľa pokynov od triednych učiteľov

            25.-26.6.2020preplácanie cestovného pre žiakov 1.- 5. ročníka, ktorí od 1.6.2020 chodili do školy

            30.6.2020 – odovzdávanie vysvedčení podľa pokynov od triednych učiteľov

          • Štvrtáci - víťazi súťaže Stromu života „ Zostrojte si sopku“

          • Naši štvrtáci sa zapojili do súťaže „Zostrojte si sopku“. Bolo to zaujímavé učenie. Dozvedeli sa veľa informácii o sopkách. Ako ich delíme, ako fungujú a aké majú vnútorné zloženie. Po získaných vedomostiach si vytvorili vlastný model našej sopky Vihorlat a prebudili ju k životu.

            Naša usilovnosť a tvorivosť  bola odmenená. Stali sme sa víťazmi!

          • Súťaž - Výhovorky bokom

          • Milí žiaci,

            Dávame vám do pozornosti súťaž pre deti a mládež s názvom Výhovorky bokom, ktorej cieľom je podporiť u mladých ľudí zdravý životný štýl.

            Súťaž prebieha od 01.06.2020 do 30.06.2020.

            Je zložená z 12 výziev, ktoré si pre vás pripravili známe osobnosti ako: Nasťa Kuzminová, Michal Martikán, Sima Martausová, či Adela Vinczeová.

            Svoju výzvu si pripravili aj herec Michal Baštrng Kubovčík a kapitán slovenských hokejistov do 20 rokov, aktuálne náš najmladší obranca hrajúci v NHL Martin Feherváry.

            Set vyzývateľov dopĺňa Juraj Práger, ktorý ako prvý nevidiaci Slovák vyliezol na Mt. Blanc, Alexandra Giňová z projektu Cesta von, ktorá pomáha mamám z chudobného prostredia.

            Ďalej sú to Samuel Andrejčík – medailový paraolympionik, Martin Thám – inštruktor Wim Hof metódy, Bartek Dobrodej Krzewinski, ktorý sa už mnoho rokov venuje divokým jedlým rastlinám a Matúš Svinčák, pohybový kouč, učiteľ na Univerzite vedomého života, ktorý už nejaký čas chodí po svete naboso.


            Splnenie výzvy dokladujete fotkou, alebo videom, ktoré zverejníte na svojom Instagramovom, alebo Facebookovom účte a označíte hashtagom príslušnej výzvy.

            Svoj progres v plnení výziev môžete sledovať v prehľadnej tabuľke, ktorú nájdetena stránke súťaže www.vyhovorkybokom.sk a tu sa aj dozviete podrobné informácie o súťaži.
            V každej výzve sa vyžrebujú traja výhercovia, pre ktorých sú pripravené ceny.
            Držíme palce!