• Riaditeľské voľno

          • Dňa 21.05.2021 udeľuje riaditeľka školy so súhlasom zriaďovateľa z prevádzkových dôvodov riaditeľské voľno pre žiakov základnej školy a prerušuje v tento deň prevádzku v materskej škole. Vyučovanie a prevádzka pokračujú v pondelok 24.5.2021.

          • Akcia z finančnej gramotnosti - Kúpiť či uvariť

          • Dňa 13. mája sme v škole zrealizovali aktivitu z finančnej gramotnosti s názvom Kúpiť, či uvariť? Žiaci ôsmeho ročníka nakúpili suroviny potrebné na prípravu pudingu. Z jedného litra mlieka uvarili 5 pudingov, pričom každý vážil 200 g. Ôsmaci spočítali výdavky, ktoré minuli na nákup potravín a vypočítali, koľko by ich stál jeden puding, ak by si ho uvarili sami. Na internete našli už pripravený puding s hmotnosťou 200 g, ktorý stál v akcii 30 centov. Po prepočítaní žiaci zistili, že kupovaný puding v akcii bol o 40% drahší ako ten, ktorý si môžeme uvariť sami doma. Do ceny pudingu nezarátali energie potrebné na uvarenie a rovnako ani poplatok za likvidáciu obalu z pudingu. Zistili sme, že cena doma pripraveného jedla je omnoho výhodnejšia ako keď si jedlo kupujeme v obchode, alebo v prevádzkach verejného stravovania. Žiaci si dali záväzok, že keď budú dospelí, budú si jedlo pripravovať doma.

          • Deň Zeme úspešne za nami

          • 22. apríl je už tradične venovaný našej planéte Zem. Patrične sme si tento deň pripomenuli aj v našej škole i škôlke. Žiaci I. stupňa, detičky z materskej školy, šikovníci zo školského klubu detí, no i starší žiaci  oslávili tento výnimočný deň kreatívne a so záujmom o jej ochranu. Mladší žiaci znázornili dve tváre našej planéty – smutnú, ktorá je poškodzovaná ľudskou činnosťou, no mysleli aj na jej  veselú tvár plnú života a radosti. Práve títo žiaci našej matičke Zemi zaslali list, v ktorom vyjadrili svoje prianie, nech je plná stromov, zelene a dobrých ľudí, ktorí ju budú neustále chrániť. Kreatívnym spôsobom zhrnuli aj všetky ľudské činnosti, ktoré majú negatívny dopad na našu planétu. Žiaci v ŠKD poukázali na spôsoby, ktorými môžeme Zem chrániť, pričom mali na pamäti hlavné heslo “Zem je v Tvojich rukách”. Naši najmenší škôlkari zhotovili Zem z vrchnákov z PET fliaš a tiež vytvorili nádherné obrázky planéty technikou odtláčania bublinkovej fólie a odtlačkov svojich prštekov. Žiaci II. stupňa viedli diskusiu o tom, ako chránia našu Zem, ale naopak nezabudli ani pripomenúť, aké činnosti ju najviac poškodzujú. Nakoniec sa zhodli na tom, že vyhadzovaním odpadkov na zem škodia našej planéte a dali si spoločný záväzok, že to už robiť nebudú, aby prispeli k „ozdraveniu“ našej planéty.

            Dňu našej Zeme sme sa nevenovali iba 22. apríla,  ale v tomto duchu sa niesol celý týždeň, ktorý dostal výstižný názov „Farebný týždeň“. Žiaci všetkých tried sa spolu so svojimi učiteľkami v dané dni obliekli do farieb, ktoré charakterizujú našu Zem – do modrej, zelenej, bielej, hnedej/čiernej a žltej. Vznikli tak  nádherne farebné spoločné fotografie.

             

          • Vo výtvarnej súťaži „Práca polície očami detí 2020“ sme získali dve 1. miesta

          • V okresnom kole výtvarnej súťaže „Práca polície očami detí 2020“ sa práce našich žiačok Kristínky LukáčovejJarky Horváthovej umiestnili na 1. mieste. Kristína Lukáčová zvíťazila v I. kategórii a Jaroslava Horváthová si vybojovala prvenstvo v II. kategórii. Okresné riaditeľstvo PZ v Michalovciach spolu so ZEMPLÍNSKYM KULTÚRNYM CENTROM A HVEZDÁRŇOU zároveň udelilo našej škole diplom za aktívnu účasť v spomínanej súťaži. Obom žiačkam úprimne blahoželáme!

            Diplomy

          • Naši Enviropátrači opäť mimoriadne úspešní

          • V 6. kole celoslovenskej súťaže Stromu života s názvom Enviropátračka sa našim klubom Rosničky i Hríbiky znovu darilo. Tentoraz si mohli overiť, koľko informácií majú o najvzácnejšej tekutine na Zemi – vode. Vedomosťami o nej ohúrili aj porotu, keďže Rosničky sa umiestnili na 1. mieste a mladšie Hríbiky si vo svojej kategórii vybojovali nádherné 2. miesto.  Naši žiaci nafotili sériu fotografií s odporúčaniami, ako šetriť vodou, vyrobili vlastný model, ktorý znázorňoval vznik dažďa, ba dokonca pokusom overili fungovanie kolobehu vody v prírode. Podarilo sa im vyrobiť 3D model úseku rieky Laborec, pričom sa dozvedeli informácie, kde pramení, ústí a kadiaľ táto rieka tečie. V ďalších úlohách porovnávali naši mladí enviropátrači sumca západného s predátorom žralokom bielym a zisťovali, koľko pohárov vody by mali denne vypiť podľa svojej váhy. Starší žiaci sa venovali pranostikám o vode, pričom na každý  mesiac v roku vyhľadali jednu pranostiku o vode, ktorú potom nakreslili, čím vznikol zaujímavý kalendár. Aj starší enviropátrači sa zaoberali šetrením vody v domácnosti a vytvorili nástenku pravidiel šetrenia vodou. Písali životabáseň o rieke, ktorá tečie najbližšie k našej obci a aj o jej vplyve na ľudí či na krajinu. V kvíze si mohli bádatelia precvičiť svoje vedomosti o vodných plochách na Slovensku a tiež porovnávali dvoch vodných živočíchov, z ktorých bol jeden chránený a druhý nie. Žiaci sa zabavili aj pri úlohe, v ktorej počítali, koľko vody by mali vypiť denne v závislosti od svojej váhy.

            Diplom - Rosničky

            Diplom - Hríbiky​​​​​​​

          • Od 26.4.2021 sa budú prezenčne (v škole) učiť všetci žiaci ZŠ

          • Na základe rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR číslo: 2021/12811:1-A1810 sa s účinnosťou od 26.4.2021 obnovuje v našej škole prezenčné vyučovanie pre všetky ročníky základnej školy. Zákonný zástupca vypíše čestné vyhlásenie o bezinfekčnostii, kde uvedie dátum testovania za seba a žiaka, resp. platnú výnimku a dôvod. 

            Prihlasovanie a odhlasovanie z obeda zabezpečuje rodič!

            ​​​​​​​

            Podmienky vstupu do školy

          • Od 19.4.2021 sa prezenčne (v škole) budú učiť aj žiaci 8.B a 9.A

          • Na základe rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR číslo: 2021/12811:1-A1810 sa od 19.4.2021 obnovuje v našej škole prezenčné vyučovanie pre žiakov 8. a 9. ročníka 

            Platí podmienka pretestovania žiaka (2.stupeň ZŠ) a jedného zákonného zástupcu. Test nemôže byť starší ako 7 dní. Po prekonaní COVID 19 platí výnimka, ktorá nemôže byť staršia ako 3 mesiace. Zákonný zástupca vypíše čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti, kde uvedie dátum testovania za seba a žiaka, resp. platnú výnimku a dôvod.  

            Prihlásenie na obedy zabezpečuje rodič.  

            Žiaci 5.A, 6.A a 7.AB sa vzdelávajú naďalej distančne (z domu). Do školy pravdepodobne nastúpia až 26.4.2021.

            Ďalšie informácie budeme pravidelne aktualizovať.

          • Zmena 2 školských autobusových spojov

          • SAD Arriva Michalovce upravil školské autobusové spoje nasledove:

            od 7.4.2021 premáva spoj č. 807/409/77 o 14:25 z MI až po zastávku "Stretavka most"

            od 12.4.2021 premáva spoj zo zastávky Senné č. 187 do Stretavky  s odchodom 7:30 hod.

          • Otvorenie MŠ a 1. stupňa ZŠ pre všetky deti

          • Na základe rozhodnutia vlády a pandemickej komisie  sa od 12.4.2021 obnovuje prezenčné vyučovanie pre všetkých žiakov ZŠ v 1.-4. ročníku a prevádzka pre všetky deti. Dochádzka do základnej školy je povinná.

            Naďalej platí podmienka pretestovania jedného zákonného zástupcu.

          • Ponuka webinárov pre budúcich prvákov a ich rodičov

          • Vážení rodičia,

            Pripravili sme pre Vás a Vaše deti zaujímavé webináre (online). Ak sa ich chcete zúčastniť, prosím napíšte nám email na gabriela.nyisztorova@zssmspalin.sk do nedele (11.04.)

            Tešíme sa na Vašu účasť.

          • Uskutoční sa Deň Rómov

          • Dňa 8 apríla si v našej škole pripomenieme Deň Rómov. Čaká nás výroba krásnych ozdôb do vlasov pre dievčatá, pripravíme Rómsko-slovenský slovník najpoužívanejších slov, vytvoríme  pexeso, uvaríme jednoduché rómske jedlo. Uskutoční sa aj online beseda s babkou nášho žiaka. Deti v MŠ i žiaci I. a II. stupňa si prečítajú rómske rozprávky a spravia k nim ilustrácie.