• Mikuláš 2021

          • Každý rok je v našej škole tradíciou na sviatok svätého Mikuláša, že sa členovia Žiackej školskej rady podieľajú na vytvorení radostnej mikulášskej atmosféry. Tak tomu bolo aj tento rok. V priestoroch školy sme mohli stretnúť Mikuláša s anjelom, čertom a jeho pomocníkmi. Prechádzali po všetkých triedach, vstupovali do tried s hlaholom zvončeka, prinášali radosť, odmenili žiakov mikulášskym balíčkom. Taktiež Mikuláš zavítal aj do našej materskej školy, kde ho deti privítali krásnym programom.

          • Výdaj antigénových samotestov

          • Výdaj anitgénových samotestov pre žiakov  sa uskutoční 7.- 8.12.2021 v čase  od 13.00 do 15:00 hod. pred hlavným vchodom do budovy školy. Vydáva sa 5 ks testov – 1 krabica.   

            Rodičia detí si môžu testy vyzdvihnúť 7. – 8.12.2021 u učiteľky MŠ pri preberaní detí.  

            TESTY SÚ URČENÉ PRE DETI  MŠ A ŽIAKOV ZŠ, KTORÝCH RODIČIA O NE POČAS MINULÉHO TÝŽDŇA POŽIADALI. 

          • Zapojili sme sa do celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“

          • Naša škola sa v tomto školskom roku zapojila do 4. ročníka celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorej cieľom je potešiť na Vianoce našich seniorov v domovoch dôchodcov po celom Slovensku, no zároveň naplniť ich srdcia láskou a pocitom, že na nich niekto myslí. Výzva mala u detí i zamestnancov veľký úspech, o čom svedčí 27 krabíc od topánok, ktoré zaplnili darčekmi. Dali do nich ponožky, rukavice, šály, kozmetiku, krížovky, vitamíny, čaje, sladkosti, slané tyčinky, vlastnoručne vyrobené pozdravy, hrnčeky alebo voňavé sviečky. Krabice krásne obalili a pevne veríme, že urobia radosť dôchodcom z DOMOVA DÔCHODCOV SÚCIT vo Veľkých Kapušanoch.  

          • Zbierka pre detský domov

          • V mesiaci december sa uskutoční v našej škole za prísneho dodržania protiepidemiologických opatrení zbierka vecí pre Detský domov rodinného typu v Laškovciach. Priniesť môžete zachované oblečenie, hračky, knihy alebo písacie potreby. Zbierka potrvá do 16. decembra 2021. Veci môžete nosiť pani učiteľke Moskaľovej. Ďakujeme!

          • Od pondelka 29.11.2021 prechádza škola na prezenčnú výučbu

          • Váženi rodičia, milí žiaci!

            V pondelok 29.11.2021 všetky triedy základnej školy prechádzajú na prezenčnú výučbu (výučba v škole). Všetci žiaci základnej školy musia mat počas vyučovania rúško. Podmienkou vstupu do školy je vyplnené tlačivo bezpríznakovosti žiaka (môžete ho vyplniť aj cez edupage ale musíte byť prihlásený ako rodič). Do školy nemôže nastúpiť žiak, ktorý je v karanténe alebo má príznaky respiračného ochorenia. V prípade zmeny budete informovaní.


          • Opäť sme zvíťazili v celoslovenskej súťaži Enviropátračka

          • V celoslovenskej súťaži Enviropátračka, ktorá bola zameraná na odpady, sa podarilo našim Hríbikom vyhrať 1. miesto. Úspešné boli aj Rosničky, pretože vďaka usilovnosti obsadili vo svojej kategórii krásne 2. miesto. Žiaci riešili množstvo zaujímavých úloh, pri ktorých sa nielen zabavili, ale aj zistili mnoho nových informácií. Naše mladšie Hríbiky vytvorili pexeso o odpadoch, riešili kvíz o komposte, vyrábali pokladničky z PET fliaš, no pustili sa aj do zberu odpadkov v obci a tie potom roztriedili do príslušných nádob. Staršie Rosničky zisťovali, ako dlho sa rozkladajú jednotlivé druhy odpadu, vytvorili tabuľku plastových predmetov podľa toho, z akého plastu sú vyrobené. Okrem toho vyrábali poster na podporu zníženia tvorby odpadov, riešili kvíz o plastoch, vytvorili z odpadového materiálu spoločenskú hru Človeče, nehnevaj sa i eko-modely zo starých nepoužívaných vecí a našli prírodné alternatívy k čistiacim a dezinfekčným prostriedkom. Srdečne obom klubom k víťazstvu blahoželáme!

            Diplomy

          • Naši žiaci zažili Týždeň vedy a techniky na vlastnej koži

          • V rámci Týždňa vedy a techniky, ktorý sa konal od 8. – 12. novembra, mali  naši žiaci možnosť zažiť vedu na vlastnej koži. Na hodinách geografie zisťovali priepustnosť ílovitej a hlinitej pôdy, na matematike sa učili programovať roboty a na informatike sa zase zahrali na reportérov, keď zostrihali krátke video. Manuálne zručnosti i pamäť si precvičili na fyzike, kde skladali podľa návodu autíčko, porovnávali hustotu látok a zrealizovali efektný pokus s príznačným názvom Sopka. V rámci hodín biológie sa zahrali na skutočných vedcov, keď pripravovali preparáty pokožky cibule. Zaujímavé pokusy si vyskúšali aj v rámci hodín chémie. Žiaci videli horiacu šatku, ktorá však nezhorela, vyrobili sloniu zubnú pastu a sledovali faraónove hady. Vďaka týmto netradičným hodinám si deti osvojili manuálne i komunikačné zručnosti, naučili sa zaznamenávať výsledky pokusov a vyvodzovať závery.

          • Dvojnásobné víťazstvo v súťaži Hovorme o jedle

          • V celoslovenskej súťažno-vzdelávacej aktivite Hovorme o jedle naša škola zvíťazila v dennej téme „Mäso, hydina, vajcia, strukoviny“. Aktivity, ktoré vyučujúci biológie a prírodovedy absolvovali so žiakmi, mali za úlohu upozorniť na rôzne druhy chovu hydiny, na humánne a nehumánne chovy, no zároveň bolo ich cieľom pripraviť žiakov na praktické využitie poznatkov v bežnom živote. Výhru, ktorú škola v súťaži získala, využijeme na ďalšiu podporu zdravej výživy našich žiakov. Víťazstvo sa nám ušlo aj v literárnej súťaži „Najzdravšie ovocie a zelenina rastie za rohom“. Rozprávanie našej žiačky Evy Grajcarovej patrilo medzi 5 najlepších ocenených prác spomedzi všetkých. Srdečne blahoželáme!

          • Oznam pre žiakov ZŠ - dištančné vyučovanie

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín 104, so súhlasom zriaďovateľa a RÚVZ v Michalovciach, oznamuje zákonným zástupcom žiakov  základnej školy :

            Všetci žiaci základnej školy prechádzajú od utorka 16.11.2021  do piatku 26.11.2021 na dištančnú formu výučby.

            Triedy 2.A, 3.A, 4.A, 6.A a 7.A sú v karanténe do 21.11.2021 podľa platného školského semaforu, vydaného MŠVVaŠ SR a vyučujú sa dištančne podľa platného rozvrhu hodín, potom pokračujú ďalej v dištančnom vyučovaní až do piatka 26.11.2021.

            Bližšie informácie k rozvrhu poskytnú žiakom triedni učitelia.

            Prezenčná forma vyučovania pre všetkých žiakov sa začne v pondelok 29.11.2021.

            Materská škola pokračuje v riadnom režime.

          • Žiaci sa učili plánovať školský výlet

          • Dňa 10. novembra mali žiaci IX.B podujatie z finančnej gramotnosti s názvom Plánujeme školský výlet. Úlohou žiakov bolo, aby si premysleli, kam pôjdu na školský výlet. Rozhodli sa, že sa vyberú do Tatier, konkrétne do Štrby na dva dni. Spoločne sa porozprávali o všetkých položkách, ktoré ovplyvňujú cenu výletu. Žiaci si na internete vyhľadali ten najlacnejší spôsob dopravy. Zhodli sa, že z Palína pocestujú autobusom a z Michaloviec do Štrby pôjdu vlakom, lebo vlak majú zadarmo. Vyhľadali si vhodný spoj. Potom si našli cenovo výhodné ubytovanie. Dohodli sa, že raňajky a večere si pripravia sami, naobedujú sa v stravovacom zariadení. Nezabudli ani na spôsob prepravy v Tatrách. Rozdelili si úlohy a každý plánoval jednu zložku.

            Žiaci si uvedomili, že je veľmi dôležité, dobre si naplánovať výlet, spočítať všetky výdavky a na nič nezabudnúť, aby ich potom neprekvapila výsledná cena výletu.

          • Oznam pre triedy 6.A a 7.A - dištančné vyučovanie

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín 104 oznamuje zákonným zástupcom žiakov tried 6.A a 7.A:

            Triedy 6.A a 7.A prechádzajú od 12.11.2021, z preventívnych dôvodov do karantény podľa platného školského semaforu, vydaného MŠVVaŠ SR.

            Vyučovanie bude prebiehať dištančnou formou podľa platného rozvrhu hodín. Predpokladaný začiatok prezenčného vzdelávania pre tieto triedy je pondelok 22.11.2021.

          • Znova o nás písali v médiách

          • V TASR vyšiel ďalší článok o našej škole. Dozviete sa v ňom o tom, čo sme všetko robili počas blokovej výučby z finančnej gramotnosti. Nech sa páči, celý článok si môžete prečítať TU.

          • Oznam pre triedy 2.A, 3.A a 4.A – dištančné vyučovanie

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Štefana Ďurovčíka Palín 104 oznamuje zákonným zástupcom žiakov  tried 2.A , 3.A a 4.A.:

            Trieda 2.A,3.A a 4.A prechádza od štvrtka, t. j. od 11.11.2021,preventívnych dôvodov do karantény podľa platného školského semaforu, vydaného MŠVVaŠ SR.

            Vyučovanie bude prebiehať dištančnou formou podľa platného rozvrhu hodín. Predpokladaný začiatok prezenčného vzdelávania pre tieto triedy je pondelok 22.11.2021.

          • Piekli sme domáci chlebík

          • V rámci krúžku Varíme – pečieme sa žiaci naučili upiecť chutný domáci chlebík. Naši malí kuchári si sami pripravili kvások, vymiesili cesto,  ktoré vytvarovali do formy chleba, posypali tekvicovými semienkami a dali do rúry upiecť. Upečený chlieb nechali vychladnúť, natreli slivkovým lekvárom a pustili sa do hodovania.

          • Starší žiaci čítali mladším

          • Stalo sa u nás dobrým zvykom, že starší žiaci prídu k mladším, ktorí sa čítať ešte len učia, aby im prečítali nejakú zaujímavú rozprávku. Piataci sa teda vybrali na návštevu k prvákom do ŠKD, aby im prečítali rozprávku Ako išlo vajce na vandrovku. Prváci následne k prečítanému príbehu vytvorili pekné leporelo. Druhýkrát sa piataci vybrali za prvákmi s rozprávočkou o Troch prasiatkach, ktorú prváci súbežne dramatizovali. Všetkým sa takáto forma spolupráce veľmi páčila.

             

          • Uskutoční sa Týždeň vedy a techniky

          • V dňoch 8. – 14. novembra 2021 sa uskutoční osemnásty ročník Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Veda a technika je neoddeliteľnou súčasťou života každého človeka. Jej správne nasmerovanie podmieňuje ďalší rozvoj krajiny. Cieľom Týždňa vedy a techniky na Slovensku je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, informovať verejnosť o poznatkoch vedy a techniky a o nutnosti podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku a zároveň pomáhajú riešiť globálne problémy a výzvy. V našej škole zrealizujeme v rámci prírodovedných predmetov aktivity, ktorých cieľom je podporiť tento Týždeň vedy a techniky na Slovensku.

            Plagát - Týždeň vedy a techniky

          • Svetlonosi v našej škole

          • Naši žiaci sú naozaj šikovní. Spolu s rodičmi vyrezali doma z tekvíc nádherných SVETLONOSOV, z ktorých sme v škole urobili výstavku. Každý z výtvorov bol jedinečný a žiaci týmto ukázali, že vedia byť naozaj kreatívni. Posúďte sami!

          • Uskutočnilo sa ROVESNÍCKE VZDELÁVANIE

          • V rámci projektu Triedim, triediš, triedime sme v škole dňa 27. októbra zrealizovali rovesnícke vzdelávanie. Keďže projekt je orientovaný na podporu environmentálnej výchovy, jeho cieľom je, aby sa žiaci sami naučili správne nakladať s odpadom a toto posolstvo odovzdali ďalej. Tento projekt vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a organizátorom je Slovenská agentúra životného prostredia. Cieľom projektu je vniesť do učenia o odpadoch túžbu po objavovaní, preto si členky Kolégia Zelenej školy pre deti materskej školy a žiakov 1. – 6. ročníka pripravili rovesnícke vzdelávanie. Učili ich ako správne triediť odpad, rovnako priblížili svojim spolužiakom, aký dlhý je čas rozkladu jednotlivých druhov odpadu a tiež im vysvetlili, aké negatívne dopady to má na životné prostredie.