• Požiar a ovzdušie

          • V rámci aktivity „Požiar a ovzdušie“ sa žiaci naučili, ako správne sa má v prírode založiť oheň, napríklad vatra na tradičnú opekačku, no zároveň sa dozvedeli, ako takúto vatru riadne uhasiť. Žiaci zistili, aké fatálne následky môže mať nesprávne uhasenie pahreby.  Môže dôjsť k veľkým požiarom lesa alebo suchých lúk a porastov, preto musíme byť opatrní a dôkladní.

          • Návšteva Farmy vo Veľkých Raškovciach

          • V rámci zapojenia našej školy do projektu INSCHOOL sa dňa 1.júna žiaci 1.stupňa zúčastnili exkurzie na Farme vo Veľkých Raškovciach. Žiaci mali možnosť byť v priamej interakcii s rôznymi druhmi zvierat. Zajazdili si na koňoch, zúčastnili sa prehliadky múzea starožitností, starých automobilov a motocyklov, zabavili sa na detskom ihrisku.  

          • Návšteva Jazdeckého ranča Klokočina

          • V rámci zapojenia našej školy do projektu INSCHOOL sa dňa 31.mája žiaci 2.stupňa spolu s rodinnými príslušníkmi zúčastnili exkurzie na Jazdeckom ranči Klokočina pod názvom Rodinné stretnutie na ranči - hipoterapia. Žiaci s rodinnými príslušníkmi sa zúčastnili prehliadky jazdeckého ranča, zajazdili si na koňoch, užili si spoločnú opekačku a videli ako je potrebné starať sa o kone a iné zvieratá. 

          • Športový deň detí

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí sa v rámci zapojenia našej školy do projektu INSCHOOL dňa 31.mája uskutočnil Športový deň detí. 

            Deti si zašportovali a zabavili sa pri absolvovaní rôznych športových stanovíšť. Deti si tento deň s radosťou užili a pri príležitosti svojho sviatku dostali aj darček.  

          • Vzdelávacie exkurzie v rámci projektu lNSCHOOL

          • V rámci zapojenia našej školy do projektu „INSCHOOL – Zmeňme svet pre rómske deti“ sa dňa 8.júna 2021 naši žiaci zúčastnili exkurzie Leteckého múzea, Slovenského technického múzea a expozície Planetária v Košiciach.

          • Staráme sa o vyvýšené záhony

          • Naši žiaci sa riadia heslom, že najlepšia zelenina a najchutnejšie ovocie je to, ktoré si sami vypestujeme, a tak si do vyvýšených záhonov zasadili reďkovku, cibuľku, mrkvu, petržlen, rukolu či jahody, pekne sa o priesady starali, polievali ich, pleli, chránili pred škodcami. Úroda bola bohatá a to, čo si zasadili, to si aj zjedli. A veru chutilo im!

          • Deviataci sa celý rok zaoberali FENOMÉNMI SVETA - PENIAZMI

          • Žiaci 9. ročníka sa v tomto školskom roku v rámci projektu Fenomény sveta zaoberali PENIAZMI. Zistili ako fungujú, akú majú históriu, v čom sú jedinečné alebo ako nás ovplyvňujú. Na záver projektu zhotovili plagáty na určenú tému. Plagáty umiestnili na dolnej chodbe a pre spolužiakov z ostatných tried pripravili pozvánku, aby sa prišli oboznámiť s faktami fenoménu PENIAZE. V závere projektu získali deviataci certifikát Znalec fenoménu PENIAZE. 

          • Prieskum dopravy

          • V mesiaci jún sme opäť počas jedného týždňa vykonali prieskum dopravy, ako sa žiaci prepravujú do školy. Zistili sme, že naši žiaci počas týždňa prejdú 1449,5 km, pričom autom precestujú 38,72%, čo je oproti októbru 2020, kedy sme urobili rovnaký prieskum, zlepšenie o 6,18%. Sme radi, že si žiaci uvedomili, aké dôležité je chrániť životné prostredie a zvolili alternatívne dopravné prostriedky, ktoré sú ekologickejšie a neznečisťujú našu prírodu

          • Zúčastnili sme sa online konferencie

          • Dňa 10. júna sa uskutočnila online konferencia, ktorú zorganizovala ZŠ s MŠ Rakovec nad Ondavou. Zúčastnili sa jej školy z obcí Rakovec nad Ondavou, Budkovce, Bracovce a Palín. V rámci tejto online konferencie si žiaci vymieňali skúsenosti a inšpirácie, ako implementovať témy environmentálnej výchovy do vyučovacieho procesu. Našu školu na nej reprezentovali Terézia Lukáčová a Tomáš Horváth

          • Získali sme titul „Škola priateľská k deťom 2020/2021“

          • V spolupráci s organizáciou Unicef sa nám v tomto pandémiou poznačenom školskom roku podarilo dôjsť do samotného cieľa a spoločnou snahou sme obhájili titul „Škola priateľská k deťom 2020/2021“. Spolu s titulom sme získali aj ocenenie v podobe nálepky kvality „Škola priateľská k deťom 2020/2021“, ktorá nám bude pripomínať, že sme školou, kde stojí pomoc, spolupatričnosť a empatia na prvom mieste. Poďakovanie za skvelú spoluprácu na úrovni patrí Slovenskej nadácii pre Unicef, pretože vďaka nej je náš svet krajší a hodnotnejší.

          • Deň narcisov

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Pandémia corona vírusu nám pripravila ťažké chvíle, ale priniesla aj vlnu solidarity a porozumenia. Žiaľ, ako keby sme pozabudli na to, že nás ohrozujú aj iné choroby, často tiež závažné. Rakovina je choroba, ktorá zasiahla už mnoho rodín a bolo pekným zvykom prispieť financiami podľa vlastných možností na zbierku Deň narcisov. Súčasná doba to však neumožňuje, preto Liga proti rakovine prináša možnosť prispieť v termíne 7.6. - 20.6.2021 buď SMS (cena SMS je 3€), alebo ľubovoľnou sumou priamo na účet. Telefónne číslo a číslo účtu nájdete na pripojenom letáku. Za vaše príspevky vám v mene našej školy ďakujeme!

             

          • Učíme sa programovať malé roboty

          • V rámci modernizácie a podpory kódovania sa nám podarilo vďaka podpore Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis vybaviť učebne informatiky v našej škole mini-počítačmi BBC Micro:bit. Cieľom firmy BBC je inšpirovať mladých ľudí k tomu, aby sa stali kreatívnymi a rozvíjali kľúčové digitálne zručnosti vo vede a technike. Práve pomocou BBC Micro:bit-ov sa žiaci 5. – 9. ročníka naučili kódovať zariadenia v rôznych programovacích prostrediach a zároveň si vyskúšali programovanie LED diód, krokomeru, tlačidiel, počítadla ľudí či zvukov.

            Článok na TASR si môžete prečítať TU.

          • Zahrali sme sa na skutočných vedcov

          • Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zrealizovali pokusy Vedeckého kuriéra, pričom Vedecký kuriér Fyzika je aktivitou realizovanou v rámci Európskej noci výskumníkov 2020, ktorej cieľom je ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum. Zamerali sme sa na pokusy, ktoré využívajú magnetizmus, tepelnú vodivosť či hustotu. Žiaci pracovali samostatne alebo vo dvojiciach a po zrealizovaní pokusu prezentovali svoje výsledky pred celou triedou, pričom celý pokus podrobne spolužiakom vysvetlili. Žiaci touto aktivitou získali zručnosti pri práci v laboratóriu, no zároveň sa naučili aj kooperácii v skupine i pri prezentovaní svojich výsledkov. Daná aktivita sa im páčila.

          • Naše Rosničky bezkonkurenčne prvé v celoslovenskej súťaži

          • 7. kole celoslovenskej súťaže Stromu života s názvom Enviropátračka – Počasie a klíma sa nášmu klubu Rosničiek mimoriadne darilo, čoho dôkazom je 1. miesto. Žiaci usilovne plnili náročné úlohy a ich práca bola právom ocenená. Pozorovali počasie a údaje zapisovali do tabuľky, ktorú si pripravili na hodine fyziky. Okrem iného merali teplotu, sledovali smer vetra a zakresľovali piktogramy, podľa toho, aké počasie v daný deň bolo, rovnako sa rozprávali o klimatickej zmene, ale o tom ako ovplyvňuje ľudská činnosť životné prostredie a následne vyrobili kartičky k hre Čierny Peter. Na ďalších hodinách pozorovali vonku oblaky a vytvorili zaujímavú nástenku i poster klimatických zmien. Poznatky z fyziky, biológie či chémie využili Rosničky aj pri tvorbe kvízu a príprave prezentácií o solárnej energii. Zaujímavo sa žiaci popasovali aj s vytvorením Ekoknižnice, ktorú vyrobili pre svojich spolužiakov zo škatule, spísali pravidlá vypožičiavania kníh a priložili aj zošit na zapisovanie výpožičiek. Za skvelú reprezentáciu našej školy klubu Rosničiek ďakujeme a ešte raz srdečne BLAHOŽELÁME!   

          • Posledné zbohom

          • Ľudský život je krehký ako plamienok, stačí málo a vyhasne.

            Vedenie školy s hlbokým zármutkom oznamuje, že nás dňa 17. mája 2021 vo veku 95 rokov opustila naša dlhoročná kolegyňa Veronika Bakajsová, ktorá  svojím ľudským prístupom a vyučovacími metódami formovala generácie žiakov palínskej školy.

            Venujte, prosím, tichú spomienku tejto obetavej učiteľke.

            Česť jej pamiatke!