• „Policajný kvíz“

          • V súvislosti s Európskym dňom tiesňového volania sa žiaci 1.stupňa ZŠ zúčastnili druhého ročníka policajného kvízu „Poznám číslo tiesňového volania 112?“.

            Jednou z výherkýň kvízu uverejnených na facebookovej stránke polície, FACEBOOK/POLICIA/KOSICE, bola aj naša žiačka Nikola Bogdanová, srdečne jej gratulujeme.

          • Spolupráca so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA)

          • V tomto týždni sme prevzali od spoločnosti SIEA vzdelávacie materiály, ktoré spoločnosť pripravila pre žiakov v rámci projektu bezplatného energetického poradenstva ŽIŤ ENERGIOU. Veríme, že motivujú našich žiakov,  aby využívali energiu efektívne a spoznali výhody aj obmedzenia obnoviteľných zdrojov energie.

          • Žiaci sa zúčastnili besedy „Bezpečnosť na internete“

          • Dňa 17. februára sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili preventívneho programu „Bezpečnosť na internete“, ktorým ich sprevádzala kpt. Ing. Zuzana Rozsypalová z OR PZ Michalovce. Pani policajtka žiakom vysvetlila pojem kyberšikana a poukázala na to, aké riziká im hrozia vo virtuálnom priestore. Okrem kyberšikany sa žiaci dozvedeli aj o počítačovej kriminalite a rôznych negatívach online priestoru.

          • Učitelia a odborní zamestnanci sa zúčastnili seminára „Kyberšikana v internetovom svete žiakov a študentov“

          • V dňoch 15. - 16. februára 2022 sa pedagogickí a odborní zamestnanci školy zúčastnili seminára „Kyberšikana v internetovom svete žiakov a študentov“, ktorý viedla detská psychologička Mgr. Mária Tóthová Šimčáková. Cieľom seminára bolo poukázať na to, ako ohrozuje nevhodné správanie na internete najmä deti a mládež. Psychologička zdôraznila, že je potrebné chrániť deti, aby sa nestali v online prostredí obeťami šikanovania. Deti si totiž neuvedomujú, že zdieľanie tzv. zábavných videí so zraňujúcim obsahom je istým druhom šikanovania. Učitelia a odborní zamestnanci sa prostredníctvom tohto seminára dozvedeli,  ako rozoznať kyberšikanovanie a predchádzať mu, ako odlíšiť agresora od obete, a taktiež dostali námety, ako reagovať, keď odhalia kyberšikanu v školskom prostredí.

          • Jarné pazdniny

          • Jarné prázdniny začínajú v pondelok 21. februára a potrvajú do piatku 25. februára. Nástup do školy je v pondelok 28. februára.

          • Mini EKO kvíz v  4. ročníku

          • Dňa 14.2.2022 si žiaci štvrtého ročníka overili svoje  vedomosti v Mini EKO kvíze zameranom na ochranu ovzdušia, ochrany prírody, separovania, triedenia odpadu, označenia zberných nádob. Žiaci mali možnosť vyjadriť svoj názor, ako človek znečisťuje ovzdušie a ako tomu môže zabrániť.

            Dotazník si následne vyhodnotili. Úspešnosť v Mini EKO kvíze za triedu bola 82%. 

            Žiaci sa zhodli na tom, že každý musí začať s ochranou prírody najprv od seba a potom šíriť osvetu do sveta.

          • Naši žiaci úspešní v Biologickej olympiáde

          • Naša žiačka Terézia Lukáčová  vybojovala v Okresnom kole Biologickej olympiády v kategórii C 1. miesto a v rovnakej kategórii obsadil vynikajúce 3. miesto Tomáš Horváth. Obom srdečne blahoželáme! 

          • Medzinárodný deň mokradí

          • 2. február si už viac ako tri desiatky rokov pripomíname ako  Svetový deň mokradí. My sme si ho pripomenuli dňa 9. februára. Hravou formou sme sa dozvedeli o  nenahraditeľnej úlohe mokradí- ako zdroji sladkej vody, pretože prirodzene filtrujú znečisťujúce látky a zanechávajú vodu, ktorú môžeme bezpečne piť. Zasúťažili sme si v spoznávaní faktov a mýtov o mokradiach, spoznávaní vodných rastlín a živočíchov. V závere sme sa naučili poskladať origami kačičku.

          • "Have fun with words" - projekt

          • Žiaci našej školy sa zapojili do medzinárodného projektu s názvom „HAVE FUN WITH WORDS“. Učitelia cudzích jazykov ako aj žiaci si precvičia digitálne zručnosti pri práci v online priestore na platforme eTwinning live. V mesiacoch Január  - Máj 2022 v spolupráci s partnerskými krajinami vytvoríme zaujímavé výstupy – projekty. Komunikačným jazykom bude angličtina a nepochybne žiaci nadviažu nové priateľstvá. Cieľom projektu je predstaviť anglickú slovnú zásobu, gramatické konštrukcie zábavnou formou, odbúrať strach zo vzájomnej komunikácie v cudzom jazyku.

            Naše heslo: „English – Russian – German languages are connecting people“.

            etwinning certifikát

             

          • Globálne vzdelávanie

          • Dňa 19. januára si žiaci piateho a deviateho ročníka osvojili formou zážitkového vzdelávania pojem globálny problém. Riešili ho v rámci medzipredmetových vzťahov na príklade šírenia  epidémií. Žiaci simulovali prenos vírusu, precvičili si učivo o pravdepodobnosti a dozvedeli sa, ako majú správne nakladať s použitými respirátormi.  Zistili, že pri vakcinácii sa znižuje pravdepodobnosť nakazenia vírusom. Diskutovali o tom, že čím viac ľudí stretneme, či už v priamom alebo nepriamom kontakte, tým je väčšia pravdepodobnosť že sa nakazíme. Zamerali sa aj na problém odpadu, ktorý súvisí so súčasnou pandémiou.  Aby sme znížili množstvo respirátorov v komunálnom odpade, môžeme ich opätovne použiť, no musíme dodržiavať určené pravidlá.

          • Spolu múdrejší 3

          • Naša škola sa opakovane zapojila do výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na program doučovania „Spolu múdrejší 3“. V tomto projekte sa do doučovania zapojí 10 pedagógov našej školy.

            Program „Spolu múdrejší 3“ je pokračovaním projektu doučovania „Spolu múdrejší 2“. Kvalitným doučovaním pomôžeme nielen žiakom ohrozeným školským neúspechom, ale všetkým žiakom, ktorí potrebujú pomoc.

            Cieľom nášho snaženia je vyrovnať rozdiely vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov a eliminovať riziko opakovania ročníkov pod vplyvom pandémie Covid-19.

            Doučovanie sa bude realizovať v popoludňajších hodinách a je zamerané na predmety z tzv. hlavných vzdelávacích oblastí, (jazyk a komunikácia, matematika a informatika, človek a príroda, človek a spoločnosť). Trvanie projektu „Spolu múdrejší 3“ je predbežne naplánované od 17. januára do júna 2022.

            Projekt „Spolu múdrejší 3“ je realizovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.

          • Škôlkari vyhrali v Enviropátračke

          • V celoslovenskej súťaži Enviropátračka, ktorá bola zamerená na konzum sa podarilo našim Chrobáčikom z MŠ vyhrať 1. miesto! Deti plnili rôzne úlohy, pri ktorých sa zabavili a mnoho naučili. Vytvárali vianočné ozdoby z odpadového materiálu, pripravovali ekooslavu a vytvorili vlastnú nákupnú tašku. Okrem toho naši škôlkari zvítazili aj v súťazi Outdoorových aktivít "Svetlo a tieň".

            Gratulujeme!

          • Od pondelka 10.01.2022 prechádza škola na prezenčnú výučbu

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Želáme Vám v roku 2022 pevné zdravie, šťastie, porozumenie a pohodu.

            Po skončení prázdnin nastupujú žiaci MŠ a ZŠ v avizovanom termíne 10. januára 2022.

            V pondelok 10.01.2022 všetky triedy základnej školy prechádzajú na prezenčnú výučbu (výučba v škole). Na školách budú zároveň podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva povinné rúška. Prekrytie horných dýchacích ciest nie je povinné pre deti v materskej škole, osoby so závažnými poruchami autistického spektra, ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím, pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov pri vzdelávaní takýchto žiakov.

            Odporúčame zákonným zástupcom žiakov pretestovať svoje deti pred nástupom do školy testami, ktoré majú doma k dispozícií. Podmienkou vstupu do školy je vyplnené tlačivo o bezpríznakovosti žiaka (môžete ho vyplniť aj cez edupage ale musíte byť prihlásený ako rodič). Do školy nemôže nastúpiť žiak, ktorý je v karanténe alebo má príznaky respiračného ochorenia. V prípade zmeny budete informovaní.

            Materská škola, školský klub detí a školská jedáleň budú od pondelka 10.01.2022 fungovať v bežnom režime za dodržania všetkých protiepidemiologických opatrení.

            Prosíme rodičov, aby rešpektovali platné vyhlášky ÚVZ nosením rúšok a tak napomáhali k udržaniu bezpečného a zdravého prostredia pre našich žiakov a svoje  deti. Ďakujeme, že prispievate k bezpečnému prostrediu pre svoje deti.

          • VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Rozhodnutím ministra školstva zo dňa 25.11.2021 a so súhlasom zriaďovateľa školy sú vianočné prázdniny v základnej škole aj prerušená prevádzka v materskej škole od 20.12.2021 do 7.1.2022. Vyučovanie v základnej škole a prevádzka v materskej škole sa začne 10.1.2022.

            Prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov a pevné zdravie!

          • Odovzdali sme veci deťom z Detského domova rodinného typu v Laškovciach

          • Stalo sa v našej škole tradíciou, že posledný mesiac v roku sa koná zbierka pre Detský domov rodinného typu v Laškovciach. Inak tomu nebolo ani tento rok. Začiatkom mesiaca sme zbierku vyhlásili a 16. decembra sme veci deťom osobne zaniesli. Bolo úžasné vidieť, akú majú radosť z takých maličkostí, ktoré my považujeme za samozrejmosť. Týmto by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili. ĎAKUJEME!

             

          • Vieme čo patrí do kompostu

          • Zapojili sme sa do riešenia úlohy z programu RECYKLOHRY: Dážďovky recyklátorky. Dozvedeli sme sa, že bioodpad tvorí až 45 percent všetkého komunálneho odpadu.

            Žiaci sa dozvedeli ako správne nakladať s bioodpadom. Pripravili si 20 názorných  druhov bioodpadu, ktorý vzniká v domácnosti. Zaujímavé pre žiakov bolo zisťovanie, ktoré živočíchy sa podieľajú na rozklade bioodpadu. Vytvorili sme z neho a živočíchov, ktoré ho rozkladajú poster pod názvom KOMPOSTOVANIE a umiestnili ho na chodbe školy.

          • Hlasovanie vo výtvarnej súťaži "Policajti v našom meste"

          • Zapojili sme sa do výtvarnej súťaže "Policajti v našom meste", kde sa v okresnom kole umiestnili na 2. mieste Július Hajduk a Vladimír Varga. Gratulujeme!

            Za ich práce môžete teraz hlasovať na facebookovej stránke do 19.12.2021. 

            Za prácu Julka môžete hlasovať lajkom na tento obrázok.

            Za prácu Vladka môžete hlasovať lajkom na tento obrázok.

            Ďakujeme.

          • Vytvorili sme video z Týždňa vedy a techniky

          • O tom, aké zaujímavé pokusy a netradičné aktivity sa uskutočnili v našej škole počas Týždňa vedy a techniky ste sa už na našej stránke mohli dočítať a teraz si to môžete aj pozrieť, pretože sme o tom natočili a zostrihali zaujímavé video. Nech sa páči, pozrieť si ho môžete TU.

          • Dištančné vyučovanie pre žiakov 5.-9. roč. ZŠ

          • Od pondelka 13.12.2021 do piatka 17.12.2021 sa budú žiaci 2. stupňa ZŠ vzdelávať dištančne, a to na základe rozhodnutia ministra školstva číslo: 2021/21911:2-A1810 zo dňa 8.12.2021. Dištančné vyučovanie bude prebiehať podľa stanoveného rozvrhu, s ktorým oboznámia žiakov triedni učitelia. Povinnosťou žiakov je pripájať sa na online hodiny a plniť úlohy zadávané vyučujúcimi prostredníctvom EduPage.

            Žiaci 1.stupňa pokračujú v prezenčnom vyučovaní (v škole). Prevádzka ŠKD a materskej školy pokračuje v riadnom režime.