• Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • 28. októbra sa začínajú pre žiakov jesenné prázdniny, ktoré potrvajú do 1. novembra. Nástup do školy je v stredu 2. novembra.

          • „Deň mladých hasičov“ o Putovný pohár primátora mesta Michalovce

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili 21. ročníka súťaže „Deň mladých hasičov“ o Putovný pohár primátora mesta Michalovce.  Naši žiaci súťažili ako zmiešané družstvo v kategórii chlapcov v disciplínach : streľba zo vzduchvky, tunel, zdravotná príprava, topografia, zásah ručnou prenosnou striekačkou, dopravná výchova, určovanie hasiacich prístrojov a viazanie uzlov.  Získali 5. miesto v rámci okresu.  

          • Prvé kolo Enviropátračky úspešne za nami

          • V septembri sa naše „Rosničky“  zamerali na problematiku vody. Vďaka svojej usilovnosti  a tvorivej práci získali 1. miesto v celoslovenskej súťaži ENVIROPÁTRAČKA 13+. V rámci súťaže tvorili opatrenia na šetrenie vodou, zamýšľali sa nad využívaním dažďovej vody pri splachovaní. V areáli  školy hľadali miesta na zachytávanie dažďovej vody. Ako vždy boli úlohy veľmi zaujímavé a poučné. Pri ich riešení sa nie len zabavili, ale aj dozvedeli veľa nových informácií, ktoré využijú v bežnom živote.

          • Pasovanie žiakov prvého ročníka

          • Členovia Školského parlamentu sa 17.10.2022 stretli v triede I.A, aby pasovali žiakov prvého ročníka a prijali ich do svojho cechu a rádu žiaka. Po mesiaci v škole im prváčikovia ukázali, čo všetko sa už naučili a spoločne sa zatúlali do krajiny Písmenkovo a Číselkovo, kde museli splniť zadané úlohy. Prváčikovia ukázali členom Školského parlamentu, že už nemajú problém ani so školskou aktovkou, bez problémov ju nosia na chrbte, ba dokonca s ňou zvládnu aj prekážkový beh. Spoločne zložili sľub prváka, kde dali slovo, že:

            • budú na hodinách pracovať zodpovedne, pripravia sa vždy riadne a desiatu zjedia každopádne,
            • písmenká a čísla úhľadne napíšu perom a naklonia ich právnym smerom,
            • pravidlá slušného správania vždy dodržia radi, ak chcú byť s triedou kamaráti.

            Prváčikovia tento sľub spečatili svojím odtlačkom prsta. V závere predsedníčka Evka a podpredsedníčka Paťka pasovali prváčikov, členka Školského parlamentu Laura ich odmenila medailou, aby mali spomienku na tento výnimočný deň.

          • Ako škodia energetické nápoje?

          • Aj keď sú energetické nápoje veľkým trendom a ikonou moderného života, o ich negatívnych účinkoch sa žiaci našej školy viac dozvedeli na hodinách etickej výchovy. V rámci Zdravej školy sme si prostredníctvom prezentácie i informačných letákov odpovedali na otázku: Ako škodia energetické nápoje? Tiež sme si predstavili históriu ich vzniku i vplyv na ľudský organizmus. Potom si žiaci preverili nové znalostí o energy drinkoch vo vedomostnom kvíze. V závere si všetci v spoločnej diskusii uvedomili škodlivosť týchto nápojov.

          • Príroda očami žiakov

          • Po úspešnej túre v rámci projektu Stromácka jeseň sme pripravili pre rodičov, našich spolužiakov a ostatných návštevníkov školy výstavku prác, ktoré sme zhotovili na Vinianskom jazere. Tvorili sme plán jazera s pozitívnymi aj negatívnymi zásahmi človeka do prírody kreslili  piktogramy, ktoré by sme použili na jazere. Spoznávali sme stromy podľa listov a plodov. Pozorovali živočíchy v ich prirodzenom prostredí. Výstavku prác žiakov  si môžete pozrieť vo vestibule školy.

          • Získali sme ocenenie v medzinárodnej výtvarnej súťaži

          • V minulom školskom roku sme sa zúčastnili výtvarnej súťaže Malý detský Montmatre Bitola 2022, ktorú organizuje mesto v severnej Macedónii Bitola. Táto súťaž prebieha už od roku 1981. Dávidovi Lešňanskému sa v spolupráci s pani učiteľkou Z. Petrovskou podarilo získať diplom v obrovskej medzinárodnej konkurencii z celého sveta. Zároveň sa diplomom za účasť na súťaži môže pochváliť aj naša škola.

          • Poďme sa spolu túlať

          • V rámci projektu „Stromácka jeseň 2022, vyhláseného Stromom života, o.z. sa členovia klubu Rosničky vybrali dňa 6. 10. 2022 na Vinianske jazero. Ich úlohou bolo  pozorovať organizmy v ich životnom prostredí. Spoznávali dreviny podľa habitusu, listov a plodov, pričom si pomohli  aplikáciou PlantNet. Pri prechádzke okolo jazera  si všímali negatívnu činnosť človeka pre okolitú prírodu. Následne spísali opatrenia, ako by mal človek prírodu chrániť. Naučili sa pracovať s turistickou mapou, využívať  digitálne aplikácie a spoznali pravidlá správania sa na turistických chodníkoch. Počasie nám prialo, zažili sme príjemné zážitkové vyučovanie priamo v prírode. Už teraz sa tešíme na ďalšie skvelo pripravené aktivity takéhoto druhu.

          • Exkurzia - Senianske rybníky

          • Dňa 6.10.2022 sa žiaci 1. - 4. ročníka z Enviroprojektu 2022 zúčastnili exkurzie Senianske rybníky. Prostredníctvom tejto exkurzie spoznávali prírodné a kultúrne dedičstvo obce Senné.

            Prvou zastávkou bol Obecný úrad Senné. Pracovníčka OÚ žiakom doniesla Kroniky obce a porozprávala im nielen o histórii, ale aj o súčasnosti obce Senné. Cestou na Senianske rybníky sme sa zastavili v parku pri Senianskom kaštieli, kde sa žiaci nadesiatovali, pretože ich ešte čakala riadna túra. Náučným chodníkom v národnej prírodnej rezervácii Senianske rybníky nás sprevádzal pán Tomáš Ličák. Zaviedol nás k studni, kde sme si pri paneli mohli nielen pozrieť, ale i vypočuť zvuk vtákov, ktoré sa tu vyskytujú. Cestou späť ku kaštieľu sme spoločne išli vyvýšeným chodníkom ponad zaplavené územie. Na záver exkurzie si žiaci pochutnali na špekáčikoch, ktoré si aj sami upiekli.

          • Program "Viac ako peniaze" - finančná gramotnosť

          • Na škole realizujeme program „Viac ako peniaze“ vzdelávacej organizácie Junior Achievement Slovensko, n. o.. Program je v súlade s Národným štandardom finančnej gramotnosti. Tento program  pripravuje mladých ľudí zvládať riešenia úloh a problémov v oblasti práce s peniazmi. Žiaci deviateho ročníka absolvovali dňa 4.10.2022 centrálny vstupný test. Veríme, že počas školského roka nadobudnú vedomosti v oblasti finančného vzdelávania a v závere ukončia program získaním certifikátu z oblasti finančnej gramotnosti. Držíme im palce, nech sa im pri práci v tomto programe darí!

          • Exkurzia - Vihorlatské vrchy

          • Sériu jesenných exkurzií z projektu ENVIROPROJEKT 2022 sme ukončili dňa 6.10.2022 výstupom na vrch Dlhá, ktorý sa nachádza vo Vihorlatských vrchoch. Náročnou lesnou cestou sme sa dostali k farárovej chyžke, kde sme posedeli a povedali si niekoľko zaujímavostí o tejto chatke, ktorá je venovaná pamiatke farára Jána Bocskorosa. Na vrchole sme sa kochali výhľadmi nielen na Šíravu, ale aj okolité lesy Východoslovenskej nížiny. Žiaci spoznávali jednotlivé dreviny listnatého lesa. Aj keď bol výstup fyzicky náročný, zrelaxovali sme a načerpali nové sily do ďalších dní.

          • Európsky deň jazykov

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne 26. septembra, a to už od roku 2001. Učenie sa jazykov iných národov nám umožňuje vzájomne si lepšie porozumieť a pochopiť naše kultúrne rozdiely. Naša škola sa k oslave viacjazyčnosti pripojila dňa 28.9.2022 na hodinách cudzích jazykov, ako aj počas prestávok.

            Cieľom bolo: rozvíjať jazykové kompetencie žiakov prostredníctvom hier, kvízov, interaktívnych hier, čitateľských aktivít a komunikačných situácií.

            Oddychové zóny na chodbách sa počas prestávok zaplnili zvedavými žiakmi, ktorí nelenili a zapojili sa do zábavných hier. Nielen žiaci, ale aj samotní vyučujúci si overili znalosť anglického, ruského a nemeckého jazyka na vlastnej koži. Riešili úlohy na pamäť, tajničky, skladali puzzle a spolu so žiakmi hrali domino či pexeso. Zatiaľ čo mladší si zopakovali farby, slovíčka a číslovky, ich starší kamaráti sa zahrali na prekladateľov. CREO kartičky im navodili reálne situácie. Správnosť napísanej odpovede si skontrolovali na rubovej strane kartičky. Vzájomná spolupráca im priniesla radosť a pozitívne ich motivovala.

            Ešte nikdy sme nemali toľko príležitostí pracovať a študovať v rôznych európskych krajinách ako dnes. Preto majte na mysli: „Kto hovorí cudzím jazykom len trochu, má z neho väčšiu radosť než ten, kto ho ovláda dobre.“

             

          • Exkurzia - Latorica

          • V pondelok 26. 9. 2022 aj napriek nepriaznivému počasiu sa skupina odvážnych žiakov vydala na náučné chodníky v obciach Beša Oborín. V obci Beša sme prešli suchým polderom, navštívili močiarne xenotermné  biotopy a pozorovali pieskové duny. Kvôli pracovnému vyťaženiu sa nás namiesto pána ornitológa Repela ujal pán starosta Attila Zsiro, ktorý nám zabezpečil náhradného sprievodcu a tiež pripravil teplé občerstvenie s výkladom o území, ktoré sme navštívili. V Oboríne žiaci obdivovali lužný les, vyskúšali si vyhliadkové veže i cestu drevenými lávkami. Aj keď nám počasie neprialo, spoznali sme zaujímavé lokality blízkeho okolia, ktoré sme doteraz nepoznali.

          • Opálové bane - exkurzia úspešne za nami

          • Dňa 22.9.2022. sa žiaci 5 - 9. ročníka zúčastnili exkurzie v rámci projektu Enviroprojekt 2022 s názvom Spoznávame prírodu blízkeho okolia. Navštívili sme najstaršie slovenské opálové bane pri Červenici, kde sa žiaci oboznámili s náročnou prácou baníkov pri ťažbe vzácneho opálu. V úpätí Slánskych vrchov sme objavili nedotknutú prírodu, kde sme prechádzali zákutiami Tufového kaňonu. Vyčerpaní, no obohatení o nové informácie a zážitky sme sa vracali naspäť domov

          • Európsky týždeň športu od 23.9. – 30.9.2022

          • Európsky týždeň športu je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento rok bude prebiehať už 8. ročník, hlavnou témou zostáva výstižné „#BeActive“, ktoré nabáda k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne.

            Cieľom je upozorniť na dôležitosť aktívneho životného štýlu pre každého a ponúknuť ľuďom odrazový mostík na to, aby sa stali aktívnymi. 

            Šport a pohybová aktivita výrazne prispievajú ku zdraviu a kvalite života európskych občanov, no úroveň pohybovej aktivity v Európe momentálne stagnuje a v niektorých krajinách dokonca klesá. Európsky týždeň športu je spoločnou reakciou na tento problém a výzvou na činnosť.

            Aj touto cestou pozývame žiakov, rodičov, priateľov školy a učiteľov, aby sa k nám pridali a zapojili sa do pripravovaných aktivít.

             

            Program Európskeho týždeň športu:

            26.9. – Beh pre zdravie – žiaci 1.-4. ročníka – 13.00 do 15.00

            27.9. – Poď aj ty si zahrať futbal / futbalové popoludnie pre žiakov    

                         a rodičov, učiteľov – aktivita sa uskutoční na školskom 

                        ihrisku v prípade nepriaznivého počasia v telocvični  / - 13.00 – 15.00

            29.9. -  Pridaj sa k nám, tancuj s nami   13.00 – 15.00 / aktivita pre

                         žiakov, rodičov, učiteľov/

            30.9.Rýchlym krokom do Senného – 8.00 – 12.00  žiaci 1.-4.

                         ročníka

          • Biela pastelka - zbierka

          • Milí žiaci!

            Biela pastelka je verejná zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Učia sa na nich, ako bezpečne chodiť s bielou palicou, čítať a písať Braillovo písmo a mnohé iné. Kurzy poskytujú klientom bezplatne. Pomáha im v tom aj Biela pastelka. Zbierku organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Verejná zbierka Biela pastelka patrí medzi desať najdôveryhodnejších zbierok na Slovensku.

            Príspevok je dobrovoľný s odporúčaním prispieť sumou aspoň 1 €.

            Odmenou za príspevok je pre darcu zbierkový predmet – drevená pastelka.

            V našej škole sa zbierka uskutoční v piatok 23.9.2022. Žiačky z vyšších ročníkov budú prechádzať triedami s pokladničkou, do ktorej môžete prispieť aj vy.

            Ďakujeme, že aj vďaka Vám môže Biela pastelka písať krajší príbeh v životoch ľudí nevidiacich a slabozrakých!

          • Európsky týždeň mobility

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ MOBILITY je vlajková kampaň Európskej komisie, ktorá sa každoročne koná v termíne 16. – 22. septembra.

            Témou aktuálneho ročníka kampane je LEPŠIA DOSTUPNOSŤ, mottom CESTUJME ZODPOVEDNE.

            Každoročným vyvrcholením celoeurópskej kampane za udržateľnú mobilitu je

            22. september - Svetový deň bez áut .

            Aj touto cestou vyzývame žiakov, rodičov, učiteľov, teda všetkých:

            Urobme aspoň v tento deň správnu vec. Chráňme prírodu, prispejme svojím správaním  k znižovaniu emisií v ovzduší.

            Príďte tento deň do školy peši, na kolobežke alebo bicykli. Dochádzajúci využite hromadnú autobusovú prepravu.

             

          • Prezentácia záujmových krúžkov súkromnej základnej umeleckej školy

          • V piatok 9.9.2022 sa v priestoroch telocvične našej základnej školy predstavili učitelia SZUŠ s ponukou umeleckých záujmových krúžkov.  Pre žiakov si pripravili vystúpenie, kde prezentovali rôzne tanečné štýly (latino, jive, MTV style, hip hop, scénický i ľudový tanec). Jednotlivé techniky výtvarného odboru si žiaci prakticky vyskúšali aj sami. Zábavnou skupinovou formou kreslili pripravený objekt, maľovali a kašírovaním tvorili škrabošky. Manuálne zručnosti a kreativitu jednotlivci predviedli pri tvorbe šperkov a iných drobností z drôtika. Spestrením programu bol vedomostný quíz z oblasti umenia, kde boli najaktívnejší žiaci za svoje správne odpovede odmenení vecnými cenami. Všetkým žiakom prajeme, aby svoj talent celý rok úspešne rozvíjali v krúžku, ktorý si zvolili.

          • Uskutočnené vzdelávanie pre pedagogických zamestnancov

          • Dňa 30. a 31. 8. 2022 sa na našej škole uskutočnilo vzdelávanie pre pedagogických zamestnancov našej školy a škôl mikroregiónu, na ktorom si pedagogickí zamestnanci vymenili svoje skúsenosti pri začleňovaní tém finančnej gramotnosti (príklady dobrej praxe) oboznámili sa s témou projektu výchova k podnikaniu, tvorbou fiktívnych cvičných firiem. Prakticky si vyskúšali aktivity súvisiace s témou projektu. Lektorkou školenia bola PaedDr. Monika Reiterová PhD