• Desiate miesto - Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

          • Naša školská knižnica sa zapojila do celoslovenského projektu „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“, ktorý sa realizoval k Medzinárodnému dňu školských knižníc 24. októbra 2022 na tému „Ako máme radi našu školskú knižnicu“. Podujatie zrealizovalo 199 školských knižníc a naša knižnica sa umiestnila na 10. mieste. Knižná edícia pre malých čitateľov Stonožka (www.stonozka.sk) venovala našej škole, ktorá sa umiestnila ako tretia základná škola mimo poradia víťazov, knihy v hodnote 80 € do našej školskej knižnice. Blahoželáme!

          • Veľtrh cvičných firiem úspešne za nami

          • Dňa 25.11.2022 sme zrealizovali záverečnú aktivitu VEĽTRH PRÁCE FIKTÍVNYCH CVIČNÝCH FIRIEM z projektu KNOW HOW – Ako na to, ktorý realizujeme vďaka finančnej podpore rozvojového projektu „Podpora organizačného zabezpečenia vzdelávania pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnosti a výchovy k podnikaniu na rok 2022“. Svoje firmy prišli obhájiť žiaci zo škôl z obcí Budkovce, Rakovec nad Ondavou a Žbince. Našu školu reprezentovali žiaci siedmeho ročníka. Firmy predstavili svoje podnikateľské plány a finančné rozpočty. Podnikateľské zámery boli rôznorodé. Firmy vyrábali záložky, talizmany, ozdobné tekvice, piekli koláčiky, ponúkali výrobky a služby  týkajúce sa chovu včiel. Porota pod vedením PaedDr. Moniky Reiterovej – externej školiteľky,  Ing. Evy Tchurikovej – riaditeľky ZŠ s MŠ ŠĎ Palín 104 a Ing. Martina Ohrisku –  zástupcu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory mala ťažkú úlohu pri rozhodovaní o najlepšie vytvorenú firmu. Zhodla sa, že zástupcovia všetkých firiem si zaslúžia  obdiv a pochvalu za dobre vykonanú prácu. Veríme, že sa nám podarí zorganizovať podobné aktivity, ktoré spájajú školy, ich učiteľov a žiakov.

          • Prvé miesto - Hovorme o jedle

          • Naša škola získala opäť prvé miestoceloslovenskej súťažno-vzdelávacej aktivite Hovorme o jedle. Tento rok sme sa zapojili do súťažnej témy Potraviny – zdroj života, ku ktorej sme pripravili 18 aktivít naprieč ročníkmi, či predmetmi. Všetky tieto aktivity viedli žiakov k tomu, aby si vážili potraviny, pochopili dôležitosť zdravého stravovania, aby vedeli, že príroda nám poskytuje počas celého roka mnoho vhodných a zdravých potravín, viedli žiakov aj k tomu, aby si tieto potraviny vedeli nielen nájsť, ale aj spracovať, odložiť ich do zásoby. Spolu s mamičkami napiekli chutné jablkové koláčiky, ktorými ponúkli aj spolužiakov, či pripravili krásnu výstavku ovocia a zeleniny zo svojich záhrad. Táto výstavka nakoniec potešila nielen ich oči, ale aj brušká, keďže z nej takmer všetko pekne zjedli. Starší žiaci sa tematicky venovali aj problémom sveta, kde vládne hladomor a nedostatok úrodnej pôdy, robili pokusy s energiou, aj jednotlivými zložkami potravín. Sme radi, že ich práca na jednotlivých aktivitách bola ocenená prvenstvom. Blahoželáme!

          • Veľtrh práce fiktívnych cvičných firiem (Know - how: Ako na to)

          • V rámci rozvojového projektu Podpora organizačného zabezpečenia vzdelávania pedagogických zamestnancov v oblasti finančnej gramotnostivýchovy k podnikaniu na rok 2022 sa dňa 25.11.2022 uskutoční VEĽTRH PRÁCE FIKTÍVNYCH CVIČNÝCH FIRIEM škôl nášho mikroregiónu. Svoje "firmy" prídu prezentovať žiaci zo škôl z obcí Budkovce, Rakovec nad Ondavou, Žbince a žiaci našej školy

            Program podujatia:

            1. Registrácia  -  9:00 - 9:15
            2. Úvod a organizačné pokyny -  9:15 - 9:20
            3. Prezentácia fiktívnych cvičných firiem - 9:20 - 10:05     
            4. Prestávka - 10:05 - 10:15
            5. Prezentácia fiktívnych cvičných firiem  - 10:15 - 10:45
            6. Prestávka - 10:45 - 11:00
            7. Vyhlásenie výsledkov -11:00 - 11:15

            Porota:          

            PaedDr. Monika Reiterová – externá školiteľka

            Ing. Martin Ohriska –  Slovenská obchodná a priemyselná komora, Regionálna komora Košice

            Ing. Eva Tchuriková – riaditeľka ZŠ s MŠ ŠĎ Palín 104

             

            Žiakom pri prezentovaní držíme palce.

          • Riešili sme Enviropátračku o hospodárskych zvieratách

          • V októbri sa naše „Rosničky“  zamerali na chov hospodárskych zvierat. Je to zaujímavá téma, ktorá sa týka bežného života každého z nás. V celoslovenskej súťaži ENVIROPÁTRAČKA 13+ sme získali 1.miesto. Riešili sme úlohy zamerané na podporu domácich farmárov a ekologického chovu zvierat. Porovnávali sme biofarmu s veľkochovom, navštívili domáceho farmára, sledovali značenie vajíčok kúpených v obchode, učili sa čítať tieto značenia a tvorili letáky na propagáciu vajec z biochovu. Veľmi zaujímavé boli informácie o chove hmyzu ako potravy pre človeka. Vyrobili sme si lapač snov a zdokonaľovali sa v lúštení maľovanej tajničky. Už vieme, že pri nákupe je veľmi dôležité sledovať cestu potravín až na náš stôl.

          • Bubnovačka 2022

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.  Pri príležitosti Európskeho dňa ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním (18.november), Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí (19.november) a Svetového dňa detí vyhláseným organizáciou UNICEF (20.november), vznikla v roku 2014 myšlienka „Aby bolo deti lepšie počuť“, lebo deti ticho pred násilím neochráni! Organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 18.november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ! Tento deň nám pripomína, že hlas detí je dôležitý! S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás osobne netýka. Pri tejto príležitosti si dňa 16.novembra naša škola zabubnovala pre všetky deti, aby sme symbolicky poukázali na dôležitosť ochrany detí pred násilím, a tak v spoločnosti podporili tému včasnej prevencie. Lebo všetky deti si zaslúžia byť šťastné. Video:

          • Florbalisti našej školy

          • Žiaci  5. – 9. ročníka reprezentovali našu školu na obvodovom kole vo florbale starších žiakov, ktoré sa konalo vo Veľkých Kapušanoch. Svojou bojovnosťou a športovým nasadením obsadili 2. miesto. Srdečne gratulujeme!

          • Oznam - prerušenie prevádzky 18.11.2022

          • Dňa 18.11.2022 (piatok) bude z technických a prevádzkových dôvodov prerušená prevádzka , , ŠKD školskej jedálne. Deti MŠ a žiaci ZŠ budú mať v tento deň so súhlasom zriaďovateľa riaditeľské voľno. Prevádzka bude obnovená v pondelok 21.11.2022.

          • Zapojili sme sa do Týždňa vedy a techniky

          • V dňoch 7.11- 11. 11. 2022 sa žiaci druhého stupňa zapojili do realizácie Týždňa vedy a techniky. Na hodine fyziky si žiačky šiesteho ročníka pokusmi overili vlastnosti plynných látok. Žiaci piateho až deviateho ročníka riešili bádateľské aktivity zamerané na prírodné javy. Vedeli ste, že ak chcete fúknuť guličku do fľaše, tak sa vám to nepodarí? Deviataci získavali manuálne zručnosti pri konštrukcii robotov Qoopers Robobloq. Siedmaci predviedli na hodine chémie svojim spolužiakom zaujímavé pokusy. Hru Milionár na tému Európa a Slovensko si zahrali na geografii ôsmaci. V závere týždňa sa žiaci piateho ročníka za mikroskopom premenili na naozajstných vedcov. Vďaka týmto aktivitám si žiaci precvičili svoje komunikačné a prezentačné zručnosti, osvojili si zaznamenávanie svojich pozorovaní, no čo je najdôležitejšie, učili sa pracovať v tíme.

          • Kozmický strážca

          • "Dôverujme vede" bolo motto 16. ročníka Európskej noci výskumníkov. Za všetkými javmi okolo nás a dejmi v prírode sú vedecké vysvetlenia a princípy. V rámci Noci výskumníkov sa naša škola zapojila do aktivity Vedecký kuriér Kozmický strážca. Cieľom Vedeckého kuriéra bolo ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum. Žiaci štvrtého ročníka sa dozvedeli čo je to kozmický odpad a ako vzniká. Spoznali aký vplyv má odpad vo vesmíre na moderné technológie a teda aj na náš každodenný život. Diskutovali o tom, či sa dá kozmický odpad odstrániť. Žiaci si v závere postavili vlastný papierový model satelitu a odhalili hrozby, ktoré môže kozmický odpad pre neho predstavovať. 

          • Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice - Podoby našej knižnice

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc 24. októbra 2022 sme sa zapojili do celoslovenského projektu o najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Našimi aktivitami sme reagovali na tohtoročnú tému „Ako máme radi našu knižnicu“. Cieľom podujatia bolo zábavnými formami podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici,k čítaniu a poznávaniu nového.

          • Záložka do knihy spája školy

          • Školská knižnica sa v októbri zapojila do československého projektu Záložka do knihy spája školy s témou Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Našou partnerskou školou sa stala ZŠ s MŠ Ludanice z Nitrianskeho kraja. Žiaci počas celého mesiaca vyrábali záložky,na ktorých ľubovoľnou technikou stvárnili danú tému. Všetky vyrobené záložky sme poslali našej partnerskej škole.

          • Svetlonosi v škole

          • Ďakujeme žiakom a zároveň rodičom, ktorí sa zapojili do vyrezávania tekvíc- „Svetlonosi v škole“ a do školy priniesli vyrezané a ozdobené tekvičky, ktoré nám krásne vyzdobili vestibul školy posledný týždeň pred prázdninami. Žiaci za účasť dostali diplom a sladkú odmenu

          • Sadenie krokusov

          • Žiaci zo ZŠ s MŠ Štefana Ďurovčíka v Palíne sa po prvýkrát zapojili do projektu Crocus. Žiaci 9. ročníka zasadili cibuľky žltých krokusov ako pripomenutie všetkých detí, ktoré prišli o život počas holokaustu. Sadenie krokusov je spomienkou na smutnú udalosť, ale s nádejou a šťastím budeme sledovať tieto malé žlté kvety na ceste k novému životu.

          • Týždeň vedy a techniky

          • V dňoch 7. – 11. novembra 2022 sa zapojíme do Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Veda a technika je neoddeliteľnou súčasťou života každého človeka. Cieľom Týždňa vedy a techniky je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, informovať verejnosť o poznatkoch vedy a techniky a o nutnosti podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku a zároveň pomáhajú riešiť globálne problémy a výzvy. V našej škole zrealizujeme v rámci prírodovedných predmetov aktivity, ktorých cieľom je podporiť tento Týždeň vedy a techniky na Slovensku.

            Zoznam aktivít

          • Strašidielkovo v našej škole alebo Strašidelné vyučovanie

          • Členovia Školského parlamentu pripravili 2.11.2022 akciu s názvom Strašidelné vyučovanie. Samozrejme, že sa v našej škole nestrašilo, ale žiaci mali možnosť prísť oblečení v tematických maskách.  Mnohí túto možnosť využili a takýmto spôsobom sme si spestrili tento deň. Vyučovanie nás síce neobišlo, ale v laviciach sedeli ježibabky, upíri a upírky, kostlivci a iné zaujímavé nadprirodzené bytosti. Prekvapením bolo, že do akcie sa zapojil veľký počet žiakov  1. - 9. ročníka a niektorí si dali  na svojich maskách naozaj záležať.  Zapojili sa aj učitelia a podporili tak záujem o túto akciu. Školský parlament odmeňoval žiakov sladkou odmenou a nálepkami, ktoré si pre nich pripravili. Aj triedy boli strašidielkovo vyzdobené, no aj napriek tomu sme sa v škole nebáli, ale cítili sme sa dobre.

          • Oznam - rodičovské združenie

          • ​​​​​Vážení rodičia!

            Oznamujeme Vám, že dňa 2.11.2022 sa uskutoční rodičovské združenie, a to pre žiakov 1. - 4. roč. so začiatkom o 15:30 hod. a pre žiakov 5. - 9. roč so začiatkom o 16:00 hod.

          • Deň finančnej gramotnosti

          • Už sa stalo tradíciou, že deň  pred jesennými prázdninami sa na našej škole koná bloková výučba zameraná na finančnú gramotnosť. Dňa 27.11. sa  žiaci venovali téme PODNIKANIE. Dozvedeli sa, čo všetko súvisí s podnikaním. V triedach si založili fiktívne cvičné firmy a tvorili podnikateľské plány. Žiakom sa pri práci darilo. Svoje nadobudnuté vedomosti prezentovali pred  ostatnými žiakmi našej školy.