• Škola priateľská k deťom

          • Milí spolužiaci, kamaráti!

            ĎAKUJEME Vám, že ste v školskom roku 2021/2022 usilovne pracovali a aj vďaka Vám sme s odhodlaním plnili jednotlivé kritéria na získanie titulu ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM 2021/2022. Oslávili sme 75.výročie Unicefu, no absolvovali sme aj interaktívnu vyučovaciu hodinu cez ZOOM a ambasádor Unicefu Filip Mroč zoznámil žiakov našej školy s elektronickou podobou knihy „POMOC CHUTÍ PO ARAŠIDOCH“. Zároveň sme sa zapojili do projektu – Darčeky pre život,  Cesta okolo sveta v kuchyni. Žiaci IX.A natočili krátke motivačné video, v ktorom vyjadrili čo pre nich znamená Unicef. Môžete si ho pozrieť TU.

          • Branný kurz, účelové cvičenie a didaktické hry

          • Dňa 18. mája  (streda)  sa uskutoční pre žiakov 6. – 9. ročníka účelové cvičenie  žiakov 1. – 4. ročníka čakajú didaktické hry. Je potrebné vhodne sa podľa počasia obliecť a obuť, vziať si so sebou desiatu a pitný režim (čaj alebo vodu). Žiaci 1. stupňa pôjdu na pochod do Stretavy a žiaci 5. – 9. ročníka sa vyberú na pochod do Zemplínskej Širokej.

            Dňa 19. mája (štvrtok) sa uskutoční branný kurz, ktorý bude mať formu blokovej výučby. Žiaci 1. – 4. ročníka sa budú učiť 4 vyučovacie hodiny, žiaci 5. – 9. ročníka budú mať 5 vyučovacích hodín zameraných na učivo zo zdravotnej výchovy, dopravnej výchovy, riešenia mimoriadnych udalostí a pohybu a pobytu v prírode a jej ochrany.

          • Ja čítam, ty počúvaš

          • V rámci spolupráce základnej školy s materskou školou sa uskutočnilo podujatie Ja čítam, ty počúvaš. Podujatie bolo zamerané na rozvoj čitateľskej a predčitateľskej gramotnosti. Žiaci 5. ročníka si pripravili krátke rozprávky, ktoré prečítali deťom v materskej škole a tie potom odpovedali na otázky piatakov, rozprávali o tom, čo sa im v rozprávkach najviac páčilo. Týmto rovesníckym vzdelávaním sme zároveň utužili vzájomné vzťahy medzi deťmi MŠ a žiakmi ZŠ.

          • Poďakovanie Ligy proti rakovine

          • Liga proti rakovine zaslala našej škole POĎAKOVANIE za aktívnu účasť pri realizácii zbierky Deň narcisov 2022. V našom regióne sa vyzbieralo spolu 16064,65€ a táto finančná čiastka bude použitá na podporu programov prevencie, včasnej diagnostiky a na psychosociálnu pomoc onkologickým pacientom. Vďaka patrí všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili.   

          • Uskutočnili sme porovnávací prieskum

          • V našej škole sme zrealizovali porovnávací prieskum, v ktorom sme zisťovali spôsob príchodu žiakov do školy. Počas 2 týždňov sme pozorne sledovali, aký dopravný prostriedok využívajú žiaci na to, aby sa dostali do školy. Prvý prieskum bol vykonaný ešte v roku 2020. Uskutočnili sme ho v termíne od 21.9. – 2.10. 2020, pričom sme zistili, že autom dochádza do školy 35,21% žiakov. Po roku a pol sme vykonali v čase od 20.4. – 3.5. 2022 druhý prieskum a výsledok nás milo prekvapil. Auto ako dopravný prostriedok využíva 26, 92% žiakov. Teší nás, že 8,29 % žiakov školy vymenilo spôsob dopravy za ekologickejší. Podarilo sa nám splniť cieľ EAP Zelenej školy v oblasti Doprava a ovzdušie, ktorým bolo zvýšiť ekologický spôsob dopravy žiakov do školy do apríla 2022 o 5%.

          • Vytvorili sme letáky o vplyve odpadov na čistotu ovzdušia

          • Keď sa spoja sily pre dobrú vec, dejú sa úžasné veci. Takto svoje sily v našej škole spojili deviataci so štvrtákmi. Žiaci IX.A a IX.B pod vedením učiteľky a kolégia Zelenej školy vytvorili propagačné materiály na tému  Vplyv odpadov na čistotu ovzdušia. Tieto propagačné letáky poroznášali žiaci IV.A v obci Palín a zároveň šírili medzi ľuďmi osvetu, ako chrániť ovzdušie a aký  vplyv majú odpady na jeho čistotu. Touto cestou sa chceme poďakovať našim žiakom za to, že šíria posolstvo dôležitosti ochrany prírody aj medzi obyvateľmi obce.

          • Pripomenuli sme si Deň Slnka

          • ,,Kam nechodí slnko, tam chodí lekár!“  hovorí  slovenské príslovie. V našej škole sme nezabudli ani na tento deň a pripomenuli sme si so žiakmi význam Slnka pre život na Zemi. Bez neho by život nebol možný, a to vedia už aj naši prvostupniari. Je to naša najbližšia a zároveň najjasnejšia hviezda, ktorá podmieňuje podmienky života na našej planéte. Tento deň je významný nielen na pripomenutie  dôležitosti Slnka, ale aj na  propagáciu ekológie a významu ochrany životného prostredia v našej škole. Žiaci svojimi slniečkami vyzdobili naše chodníky a prázdne neostali ani výkresy,  ktoré zdobia naše schodisko. . Pokúsme sa zmýšľať ekologicky, nech slniečko svieti ešte na mnoho generácií, ktoré prídu po nás. Nezabúdajme na to, že po každej búrke vyjde slniečko!

          • Stavali sme mája

          • V našej škole si ctíme tradície našich predkov, preto sa ich snažíme udržiavať. V piatok 29. apríla žiaci druhého ročníka stavali mája a popritom si spievali ľudovú pieseň Máj, máj, máj zelený. 

            Video

          • Hodnotiaca návšteva zo Zelenej školy

          • Dňa 6.5.2022 navštívia našu školu nezávislé hodnotiteľky pri záverečnom hodnotení v programe Zelená škola. Cieľom tejto hodnotiacej návštevy je oboznámenie sa s realizáciou programu na škole a overenie jej súladu s pravidlami a metodikou. Na základe výsledkov osobného hodnotenia hodnotiteliek rozhodne Rada Zelenej školy o udelení titulu a vlajky „Zelená škola“.

          • Bloková výučba úspešne za nami

          • Jarná bloková výučba, ktorá bola zameraná na environmentálnu výchovu a dopravnú výchovu, je úspešne za nami. Počas dvoch dní pred veľkonočnými prázdninami stihli žiaci toho viac než dosť. V rámci programu Zelená škola si priblížili všetkých jej 7 krokov, vysvetlili si pojem ekokódex a navrhli jeho znenie. Popritom sa porozprávali o tom, aké rôzne aktivity v škole robíme, aby sme chránili prírodu a životné prostredie. Starší žiaci riešili úlohy zamerané na množstvo emisií z dopravy, no venovali sa aj kyslým dažďom alebo potrebe cyklochodníka v okolí našej obce. Na makety listov spísali žiaci pravidlá správania sa k našej prírode a zamýšľali sa nad tým, ako dokážeme prispieť k zníženiu znečistenia ovzdušia. Praktické zručnosti si mladší žiaci precvičili pri výseve reďkovky, mrkvy, petržlenu, kalerábu, cibuľky a šalátu do vyvýšených záhonov.

            V rámci dopravnej výchovy žiaci absolvovali kurz jazdy na bicykli, zopakovali si, čo patrí k povinnej výbave cyklistu, aké sú hlavné časti bicykla a čo musí bicykel mať, aby mohol byť súčasťou cestnej premávky. Na pripravenom detskom ihrisku si potom mohli žiaci upevniť nadobudnuté vedomosti o pravidlách cestnej premávky a preveriť vedomosti o dopravných značkách, s ktorými sa môžu v bežnom živote stretnúť. Vyskúšali si roly chodcov, cyklistov alebo vodičov. Mladší žiaci si pozreli prezentáciu o dopravných prostriedkoch, porozprávali sa o tom, ktoré z nich znečisťujú ovzdušie najviac a ktoré najmenej, kašírovaním vyrobili model ekologického auta.

            Netradičné aktivity si vyskúšali starší žiaci aj vďaka programu Unicef, keď pripravili v rámci podujatia „Cesta okolo sveta v kuchyni“ chutné ukrajinské pirôžky a afganské keksíky.

            Nadobudnuté vedomosti zúročili žiaci na pripravených stanovištiach počas druhého dňa blokovej výučby. Vďaka nej žiaci zistili, že najekologickejším dopravným prostriedkom je bicykel a pomôcť nielen prírode, ale i sebe samým môžeme chôdzou, ktorá je zdraviu veľmi prospešná.

          • Deň narcisov

          • Na Slovensku je veľa zbierok, ktoré každý rok pomôžu mnohým ľuďom v ťažkej životnej situácii. Pre ľudí s rakovinou je však najvzácnejšia zbierka v rámci Dňa narcisov. Liga proti rakovine už tradične organizuje zbierku na pomoc pacientom s týmto ochorením. Deň narcisov sa tento rok koná už po 26.krát a verejná zbierka pripadla na 28. apríla 2022. Práve tento deň sa bude niesť v žltej farbe narcisov na podporu všetkých, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Výťažok zo zbierky poputuje na pomoc onkologickým pacientom.

            Vo štvrtok 28. apríla budete môcť prispieť aj Vy ľuďom, ktorí bojujú s rakovinou.  Stačí, ak si zakúpite narcis – žltý kvietok nádeje.

            Všetkým Vám vopred ďakujeme!

          • Deň Zeme

          • Dňa 22. apríla sme oslávili Deň Zeme. V minulom týždni sme si ho pripomenuli farbami Zeme, keď každý deň žiaci prišli do školy v inej dohodnutej farbe. Žiaci prvého stupňa sa na vyučovacích hodinách venovali problematike ochrany prírody. Žiaci druhého stupňa rozprávali o význame Zeme pre človeka. Diskutovali o činnostiach, ktoré negatívne vplývajú na prírodu, ničia našu planétu  a spôsobujú zmenu klímy. Žiaci napokon vytvorili poster o negatívnom vplyve človeka, no zároveň navrhli, aké aktivity by sme mali uskutočniť, aby sme pomohli ochrániť našu planétu Zem. Musíme konať rýchlo, aby sme zachovali zdravú planétu pre deti a ďalšie generácie, lebo času je málo.

          • Oblečení vo farbách Zeme

          • Deň Zeme sa každoročne koná 22. apríla. Ide o ekologicky motivovaný sviatok, ktorý upozorňuje ľudí na vplyv ničenia životného prostredia. Podporme ho aj my v našej škole a zlaďme svoje oblečenie s farbami Zeme.

            V stredu 20.4.2022 prídeme oblečení v modrej farbe, vo štvrtok 21.4. v zelenej farbe a v piatok 22.4., keď matička Zem oslavuje svoje narodeniny, oblečme sa do bielej farby. Naša matička Zem Vám vopred ďakuje, že ju chránite.

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          • Veľkonočné prázdniny pre žiakov ZŠ začínajú 14. apríla a potrvajú do 19. apríla. Nástup do školy je v stredu 20. apríla.

            Zároveň je v tomto období prerušená aj prevádzka MŠ, a to so súhlasom zriaďovateľa.

            Prajeme všetkým príjemné sviatky.

          • Uskutoční sa bloková výučba

          • V dňoch 12. – 13. apríla sa uskutoční v škole BLOKOVÁ VÝUČBA zameraná na environmentálnu a dopravnú výchovu. Žiaci 1. – 4. ročníka budú mať 4 vyučovacie hodiny a žiaci 5. – 9. ročníka budú mať 5 vyučovacích hodín. V rámci blokovej výučby sa dozvedia, ako sa majú správať na ceste, absolvujú kurz jazdy na bicykli, oboznámia sa s pravidlami cestnej premávky, povedia si základné fakty o Unicefe, ale zistia aj, čo je to skleníkový efekt,  vytvoria si vlastný ekokódex, porozprávajú sa o znečisťovaní ovzdušia a budú hľadať alternatívne možnosti dopravy.