• Bloková výučba zameraná na peniaze a korupciu úspešne za nami

          • Dňa 27. októbra sa v našej škole uskutočnila BLOKOVÁ VÝUČBA z finančnej gramotnosti, ktorá bola zameraná na peniaze a korupciu. Deti v materskej škole sa venovali šetreniu peňazí. Svoju kreativitu ukázali pri výrobe pokladničiek a peňaženiek. Staršie deti dokonca vkladali do pokladničiek presne určenú sumu. Žiaci na prvom stupni sa zaoberali témou peňazí. Získali informácie o tom, ako sa platilo v minulosti a porovnali to  so súčasnou situáciou, taktiež spoznávali euromince a eurobankovky. Dozvedeli sa o ochranných prvkoch bankoviek, ba vytvorili si aj svoju triednu menu a vyrobili vlastnú bankovku. V závere dňa pracovali s pracovnými listami – Počítame s peniazmi, ktoré im zhotovili ich triedne učiteľky. Žiaci druhého stupňa riešili problém korupcie. Dozvedeli sa, čo korupcia vlastne je a prečo k jej vzniku dochádza. Žiaci piateho ročníka sa lepšie oboznámili s odmenou, pozornosťou a úplatkom, šiestaci sa venovali nečestnému správaniu a siedmaci sa bližšie pozreli na tému klientelizmu. Ôsmakom pripadla téma prania špinavých peňazí a deviataci sa venovali dôsledkom korupcie. Na poslednej hodine vytvorila každá trieda krátke video k téme, ktorou sa počas dňa zaoberala.

            Výstupom bolo leporelo o korupcii, bankovky vyrobené žiakmi prvého stupňa, z ktorých bola vytvorená nástenka Finančnej gramotnosti a bolo zhotovené spoločné video z rôznych typov korupcie.

          • Pripravili sme si zdravú jabĺčkovú výživu

          • Na krúžku Varíme – pečieme sa pani učiteľka snaží naučiť žiakov, ako pripraviť chutné zdravé jedlá hlavne z lokálnych potravín. Bolo tomu tak aj teraz. Žiaci si z jabĺk vypestovaných v našom školskom sade pripravili zdravú bio-výživu.  A veru bola úžasná!

          • UNICEF vydáva e-knihu pri príležitosti 75. výročia vzniku

          • V kalendárnom roku 2021 oslavuje organizácia UNICEF 75. narodeniny. Pri príležitosti tejto významnej udalosti vydáva e-knihu  s názvom Pomoc chutí po arašidoch, ktorá nás prevedie históriou a rôznymi kútmi sveta. Dozvieme sa, ako prebieha humanitárna pomoc. Celá e-kniha je popretkávaná príbehmi konkrétnej pomoci, spomienkami slovenských pamätníkov, ktorým pomohol predchodca UNICEFU – UNRRA, fotkami, videami a úlohami. Prostredníctvom nej  sa dozvieme informácie o pomoci ľuďom v Československu po druhej sv. vojne, ale aj formách pomoci organizáciou UNICEF dnes. Túto e-knihu si môžete prečítať TU.

          • Zapojili sme sa do aktivít týždňa HOVORME O JEDLE

          • V októbri sme sa zapojili do aktivít celoslovenskej súťaže HOVORME O JEDLE, ktorej cieľom je vzdelávať deti a žiakov v oblasti potravín a dobrých stravovacích návykov. Do súťaže boli zaslané výtvarné  práce žiakov v rámci Chutného maľovania, kde žiaci spracovali a stvárnili všetkých 5 zadaných tém:

            1. Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky
            2. Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov
            3. Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek
            4. Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny
            5. Cukry, tuky, soľ

            Okrem toho sme sa zapojili aj do literárnej časti a zrealizovali sme množstvo sprievodných akcií. V rámci témy „Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky“ sme si pripravili chutné raňajky – lievance z ovsených vločiek i zdravšiu variantu obľúbených muffinov, oboznámili sme sa s klasom, porozprávali sme sa o tom, ako sa z kvásku stane chlieb, upiekli sme si domáci chlebík, vyhľadali sme názvy rôznych druhov pečiva v anglickom jazyku, čítali sme o tom, ako si piekol chlieb Robinson Crusoe, vyrobili sme jedlé náramky z kukuričných pukancov, dozvedeli sme sa o ceste kukurice do Európy a pripravili sme si šúpolienky. Zaujímavé podujatia sme pripravili aj k téme „Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny“. Prváci sa porozprávali o domácich zvieratách a druháci vytvorili krásne strukovinové mandaly. Tretiaci sa dozvedeli, ako sa z vajíčka dostaneme k sliepočke, vyrábali 3D modely vajíčok a porovnávali veľkosť rôznych druhov hydiny. Starší žiaci zisťovali, aký úžitok máme z jednotlivých druhov zvierat, pripomenuli si chov husí na Slovensku, ale vytvorili aj mapu s rybami nášho regiónu.

          • Opäť sme si pripomenuli Medzinárodný deň stromov

          • Myšlienka Dňa stromov vznikla už v 19. storočí v americkom štáte Nebraska a jej iniciátorom bol  J. Sterling Morton. Práve on  bol zástancom myšlienky, že prítomnosť stromov v okolí zlepšuje klímu,  rovnako sa podieľa aj na lepších vlastnostiach pôdy, a tak 4. januára 1872 navrhol zorganizovať „Deň stromov“, do ktorého sa mohol zapojiť každý, kto mal chuť vysadiť stromčeky vo svojom okolí.

            Význam stromov pre život na našej planéte je naozaj obrovský, pretože stromy nám poskytujú kyslík, suroviny, ale aj tieň počas horúcich dní. Práve kvôli ich nezastupiteľným funkciám v prírode a významu pre človeka sme si tento dôležitý deň pripomenuli 20. októbra aj v našej škole. Žiaci prvého stupňa spoznávali stromy v areáli školy a žiaci druhého stupňa sa rozprávali o  význame stromov. Zo spomínaných aktivít bola vytvorená nástenka, ktorá je inštalovaná vo vestibule školy.

          • Vyplácanie cestovného

          • Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že v stredu 27. októbra sa v čase od 12.00 – 16.00 hod. bude prezenčne vyplácať cestovné.

            Zároveň Vás prosíme o prísne dodržiavanie protipandemických opatrení podľa aktuálneho COVID-automatu! 

          • Jesenné prázdniny a deň pracovného pokoja

          • Vo štvrtok 28. októbra začínajú pre žiakov základnej školy jesenné prázdniny, ktoré potrvajú do piatku 29. októbra 2021. Materská škola funguje v normalnom režime. V pondelok 1. novembra je deň pracovného pokoja. Nástup do školy je v utorok 2. novembra 2021

          • Uskutoční sa Deň finančnej gramotnosti

          • V stredu 27. októbra sa uskutoční Deň finančnej gramotnosti, ktorý bude realizovaný formou blokovej výučby. Žiaci sa v rámci nej budú zaoberať peniazmi, ochrannými prvkami bankoviek a dôsledkami korupcie.

          • Uskutoční sa výstavka „Svetlonosi v škole“

          • V rámci oživovania kultúrnych tradícií a spolupráce s rodičmi sa uskutoční v dňoch 25. – 27. októbra výstavka vyrezávaných tekvíc s názvom „Svetlonosi v škole“. Keďže stále platia prísne protipandemické opatrenia, žiaci si s pomocou rodičov tekvice vyrežú a ozdobia podľa svojej fantázie cez víkend (23. – 24. októbra) doma a hotových Svetlonosov prinesú v pondelok ráno (25.10.) do školy, kde bude inštalovaná ich výstavka, ktorá potrvá do stredy 27. októbra.  

          • Uskutoční sa zbierka Biela pastelka 2021

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojí do zbierky Biela pastelka 2021, ktorej cieľom je pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím. Organizátorom tejto zbierky je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska a ambasádormi zbierky sú moderátorka Adela Banášová a influencer Fero Joke. Zakúpením symbolickej pastelky ľubovoľným príspevkom môžete pomôcť nevidiacim a slabozrakým zmeniť ich život k lepšiemu. Zbierka sa v našej škole uskutoční v pondelok 25. októbra 2021. Prispieť na dobrý účel môžete do stredy 27. októbra.

            Ďakujeme, že vám nie je život nevidiacich a slabozrakých ľahostajný!   

          • Naši žiaci ocenení v súťaži Farebný svet Rómov 2021

          • Naši žiaci získali ocenenie v celoslovenskej výtvarnej súťaži detí a mládeže Farebný svet Rómov 2021. Ocenené boli práce Edity Balogovej a Kiary Ondovej v I. kategórii, v II. kategórii sa ocenenie ušlo Martinovi Badymu. Všetkým trom víťazom srdečne blahoželáme!

          • Opäť sme vyhrali v Enviropátračke

          • V tohtoročnej prvej Enviropátračke vyhlásenej Stromom života, ktorá bola zameraná na dopravu, naši žiaci opäť zabojovali a ukázali, v čom sú naozaj dobrí. Klub Rosničky sa v kategórii 13+ umiestnil suverénne na 1. mieste a naše mladšie Hríbiky obsadili v kategórii 6+ krásne 2. miesto. Žiaci riešili rôznorodé úlohy týkajúce sa dopravy. Zamýšľali sa nad množstvom CO2, ktorý uvoľňujú dopravné prostriedky, zhodnotili stav a vybavenie chodníkov pre chodcov v obci, zisťovali počet kilometrov, ktoré prejdú potraviny z krajiny svojho pôvodu, kým sa dostanú do našich obchodov, urobili kvíz o doprave, zhotovili model ucha i hlukovú mapu obce, navrhli riešenia na zníženie intenzity hluku. Najviac času im zabralo zhotovenie funkčného semaforu z odpadového materiálu. Žiaci si pri súťažení obohatili svoje vedomosti a rozšírili pohľad na dôležitosť ovzdušia i negatívne vplyvy dopravy. K víťazstvu im srdečne blahoželáme!

             

          • Úspešne ukončená kampaň „Do školy na bicykli“

          • V dňoch od 27. septembra do 8. októbra sa uskutočnila celoslovenská kampaň s názvom „Do školy na bicykli,“ do ktorej sa zapojila aj naša škola.  Cieľom kampane bolo zvýšiť záujem o využívanie bicykla alebo kolobežky ako zdraviu prospešného, ekologického a ekonomicky výhodného dopravného prostriedku pri každodennom dochádzaní do školy či práce. Naši žiaci pochopili zmysel tohto podujatia a zapojili sa doň v hojnom množstve. Pripravili sme pre nich množstvo sprievodných aktivít zameraných na dopravnú výchovu, rozvoj pohybovej kultúry, ale aj oblasť komunikačných, sociálnych, pracovných a v neposlednom rade občianskych kompetencií. Žiaci sa mohli zapojiť do podujatí Doprava a životné prostredie,  Môj ekologický dopravný prostriedok, Tvoríme bicykel z prírodnín či Bezpečnosť s pesničkou.

            Všetkým, ktorí sa do tejto kampane zapojili, patrí veľké ĎAKUJEME! Vedzte, že ste urobili  niečo nielen pre seba, ale hlavne pre naše životné prostredie.

             

          • Prváci otvorili dvere tajomnej miestnosti

          • Keď sa naši malí prváčikovia zoznamovali s priestormi školy,  jedny dvere zostali pre nich zatvorené. Celý mesiac sa za nimi ukrývalo tajomstvo. A práve teraz sa dvere tajomnej miestnosti konečne otvorili aj pre nich a naši prváci navštívili školskú knižnicu. Zoznámili sa s jej priestormi a zistili, že sa v nej nachádza množstvo kníh, ktoré si môžu žiaci našej školy požičať a prečítať. Nakoniec si vyrobili čitateľské preukazy, a tak sa stali právoplatnými čitateľmi našej školskej knižnice. Prajeme im, aby našli v knihách zábavu, dobrodružstvo, fantáziu i poučenie.

          • Spolu múdrejší 2

          • Milí žiaci a rodičia!

            Máme pre Vás dôležitú informáciu. Naša škola sa v školskom roku 2021/2022 zapojila do výzvy Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky s názvom „Spolu múdrejší 2“.  Cieľom programu „Spolu múdrejší 2“ je podporiť žiakov, ktorí boli v dôsledku zlej epidemiologickej situácie a dištančného vzdelávania postihnutí neúspechom, alebo mali obmedzený prístup k vzdelávaniu. Ponúkame kvalitné doučovanie žiakom našej školy čím vytvoríme podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností. Doučovanie bude prebiehať v popoludňajších hodinách v stanovenom rozsahu.

            Bližšie informácie a presný rozpis doučovania sa dozviete od samotných vyučujúcich prostredníctvom Žiackej knižky.

          • Zapojili sme sa do medzinárodnej súťaže

          • Naša škola sa zapojila do medzinárodnej súťaže s názvom Egypt v očiach detí, ktorú podporilo  ministerstvo kultúry Egyptskej republiky. Do súťaže sme zaslali dve výtvarné práce žiakov V.A triedy.

          • V rámci EDJ sme sa zúčastnili online prednášok a interaktívnych workshopov

          • V dňoch 29. – 30. septembra sme sa v rámci Európskeho dňa jazykov zúčastnili aj online prednášok a interaktívnych workshopov, ktoré pripravil  Štátny pedagogický ústav, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku – kancelária Generálneho riaditeľstva pre preklad v spolupráci s kultúrnymi inštitútmi pôsobiacimi na Slovensku. Program bol rozdelený na sekciu streamovaných prednášok, ktoré mohli žiaci s vyučujúcimi sledovať naživo a druhou sekciou boli interaktívne workshopy.

          • Európsky deň jazykov úspešne za nami

          • V dňoch 24. – 27. septembra. 2021 sme sa zapojili do osláv Európskeho dňa jazykov 2021. Vyučujúci so žiakmi na hodinách anglického, nemeckého a ruského jazyka spoločne diskutovali o potrebe komunikovať v cudzom jazyku, keďže v 21. storočí je znalosť cudzích jazykov viac ako nevyhnutná. Na prvom stupni žiaci zhotovili zemeguľu jazykov, ktorá bola pokrytá základnými otázkami a odpoveďami v anglickom jazyku. Za svojimi mladšími kamarátmi nezaostávali ani žiaci 5. – 9. ročníka, ktorí pracovali v skupinách a vzájomne si pomáhali pri plnení úloh. Na prvom poschodí vyrástol strom cudzích jazykov, ktorý zakvitol užitočnými frázami v anglickom, nemeckom i ruskom jazyku. Zároveň naši deviataci prijali výzvu a zapojili sa do súťaže o logo EDJ 2021. Svoje nápady kreatívne zhmotnili na tričkách a taškách. Veríme, že sa im podarí zvíťaziť. Ďakujeme všetkým, ktorí sa aktívne zapojili a precvičili si svoje jazykové zručnosti.

            Video z akcie

          • Podporme podujatie „Do školy na bicykli“

          • V tomto školskom roku sa uskutoční v poradí 7. ročník kampane Do školy na bicykli. Jej hlavným cieľom je upozorniť na vysokú intenzitu automobilovej dopravy v rámci dochádzania žiakov do škôl. Týmto podujatím chcú organizátori poukázať na vhodné riešenia, ktoré môžu zlepšiť podmienky a bezpečnosť nemotorovej dopravy žiakov a študentov. Práve znížením intenzity automobilovej dopravy chránime nielen životné prostredie, ale zároveň neohrozujeme životy našich detí. Naša škola podporuje myšlienku tohto projektu, a preto sa aj v tomto školskom roku zapojíme do spomínanej kampane, ktorá prebieha v termíne od 27. septembra do 8. októbra. Skúsme podporiť v priebehu týchto dvoch týždňov zdravý a udržateľný spôsob dopravy, vymeňme pohodlné auto za bicykel, kolobežku alebo vlastné nohy a urobme svet i náš život zdravším.