• Uskutočnili sme monitoring dopravy

          • V rámci Medzinárodného dňa bez áut, ktorý sa konal 22. septembra, uskutočnili členovia Kolégia Zelenej školy monitoring príchodu žiakov do školy. Ankety sa zúčastnilo 102 žiakov 1. – 9. ročníka. Zistili sme, že 33 žiakov prišlo do školy peši, 25 žiakov pricestovalo autobusom, 38 žiakom autom a 6 žiakov iným ekologickým spôsobom. V tento deň využilo až 62% žiakov iný spôsob prepravy, ako je cesta autom. Teší nás, že každým rokom klesá počet žiakov, ktorí cestujú do školy autom.  

          • Naši žiaci si vyskúšali prácu ozajstného forenzného detektíva

          • Dňa 24. septembra sme sa zapojili do Vedeckého kuriéra s názvom Chemik detektív. Žiaci 7., 8. a 9. ročníka si v rámci hodín chémie vyskúšali profesiu forenzného detektíva, keď prostredníctvom 3 pokusov skúmali chromatografiu fixiek, získavali odtlačok prsta a vďaka chloridu železitému zisťovali, kto je fajčiar a kto nefajčiar. Zásluhou týchto pokusov sa žiaci presvedčili o tom, že chémia dokáže byť zaujímavá a zábavná veda. 

          • Zúčastnili sme sa Týždňa európskej mobility

          • Každoročne sa v dňoch od 16. – 22. septembra koná Týždeň európskej mobility, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o udržateľnej mestskej mobilite, aby si ľudia uvedomili, že je dôležité využívať dopravu, ktorá nezaťažuje veľmi životné prostredie. Tohtoročným sloganom kampane bolo: „Buďme zdraví, cestujme ekologicky“. Tradične sa do kampane zapojila aj naša škola. Pre žiakov sme pripravili zaujímavé aktivity zamerané na osvetu ekologického cestovania. Pri podujatí Doprava a životné prostredie sa žiaci dozvedeli o tom, aké je dôležité chrániť naše ovzdušie a viesť zdravý životný štýl. V telocvični si mohli žiaci vyskúšať na cvičnej križovatke  praktické zručnosti cyklistov, používateľov kolobežiek, chodcov či vodičov, zahrali sa aj na netradičných strážcov zákona, keď dohliadali na dodržiavanie zákazu vjazdu áut do areálu školy a získané vedomosti si nakoniec overili v zábavnom teste.  

          • BMl detí

          • Vážení rodičia!

            Určite nám dáte za pravdu, že zdravie je, nielen v tejto covidovej dobe, tým najdôležitejším a najvzácnejším v našom živote, čo máme. Aj keď nás covid straší už 2 roky, nemali by nás nechať ľahostajnými ani iné ochorenia. Mnohé z nich priniesla moderná doba a zmena spôsobu života. Dostatok rôznych potravín a pohodlný spôsob života sa stali základom pre vznik civilizačných chorôb. Jedným z takýchto ochorení je aj nadváha a obezita, ktoré môžu vyvolať diabetes mellitus 2. typu a na jeho vzniku majú veľký podiel nesprávne stravovacie návyky.  Našťastie práve ich úpravou môžeme diabetes mellitus 2. typu poraziť. Stačí niekoľko jednoduchých krokov na to, aby sme my všetci, ale predovšetkým naše deti, boli zdravšie. Vhodná strava plná vlákniny a vitamínov spolu s dostatkom pohybu dokáže totiž zázraky. Menším deťom je naozaj vhodné pripraviť raňajky a desiatu podľa ich chuti, ale snažte sa vyhýbať presladeným jedlám a nápojom a radšej im po malých krokoch pridávajte kúsky ovocia a zeleniny. Často majú žiaci desiatu zloženú len zo sladkostí, ktoré sú plné cukrov a tukov, a tie veru neprospievajú ich zdraviu. Čistá voda alebo čaj sú tiež lepšou alternatívou k presladeným nápojom z obchodu. Áno, je jednoduchšie to kúpiť a ušetriť trochu času namiesto prípravy kvalitnej desiaty, ale určite sa to skôr či neskôr odrazí na zdraví vašich detí. Nespoliehajte sa ani na staršie deti, že si cestou do školy kúpia kvalitnú desiatu! Väčšinou peniaze minú na nezdravé potraviny: chipsy, keksy, žuvačky, energetické nápoje a neraz aj na horšie veci. Ak neveríte, aký vplyv má nevhodná strava a nedostatok pohybu na ich zdravie, pozrite si, prosím, nasledujúce aktuálne údaje o žiakoch našej školy, ktoré sa týkajú výpočtu BMI, podľa pravidiel pre deti vo veku od 6 do 18 rokov.

            Nezdá sa vám to, milí rodičia, alarmujúce? Zamyslite sa, prosím, nad tým a pokúste sa to zmeniť, aby ste ochránili svoje deti pred nebezpečenstvom civilizačných chorôb!

          • Vypestovali sme si paradajky

          • Po návrate z prázdnin na nás čakala úroda sladučkých cherry paradajok, ktoré sme zasadili ešte v minulom školskom roku.  Keďže sme sa o priesady riadne starali, naša práca bola odmenená ich úžasnou chuťou. Nech sa páči, tu je dôkaz!

          • Podporili sme Svetový deň bez áut

          • 22. september je Svetovým dňom bez áut. Cieľom tohto podujatia je obmedziť používanie osobných automobilov a spropagovať alternatívne spôsoby dochádzania do školy alebo do práce. Ide o to, aby sme si uvedomili, že sami používaním automobilov, v ktorých sa často vezie iba jedna osoba, znečisťujeme životné prostredie a našu planétu. Naša škola je Zelenou školou a nie je nám ľahostajné, ako ľudia hazardujú so svojím zdravím a životným prostredím, preto sme sa zapojili do Svetového dňa bez áut a to takým spôsobom, že niektorí naši žiaci, ale i zamestnanci školy prišli v tento deň do školy peši, na bicykli alebo kolobežke, či vymenili cestu osobným autom za cestu hromadnou dopravou, čím sme dali najavo, že nám záleží na našej planéte a čistom životnom prostredí.

          • Branný kurz, účelové cvičenie i cvičenia v prírode úspešne za nami

          • Dňa 14. septembra sa uskutočnilo pre žiakov 5. – 9. ročníka účelové cvičenie a rovnako boli pre žiakov I. stupňa pripravené cvičenia v prírode. Počasie nám prialo, a tak si žiaci mohli vyskúšať dlhší pochod v intraviláne obce. Po návrate do školy si mladší žiaci zahrali na školskom dvore loptové hry a žiaci II. stupňa absolvovali stanovištia zamerané na zdravotnú prípravu, dopravnú výchovu, pohyb a pobyt v prírode, riešenie mimoriadnych situácií, no zdokonalili sa aj v skokoch cez švihadlo či v hode granátom. Okrem toho sa dňa 16. septembra uskutočnil pre všetkých žiakov teoretický branný kurz, ktorý mal formu blokovej výučby.  

          • Zvolili sme si členov Kolégia Zelenej školy

          • V septembri sme si zvolili nových zástupcov do Kolégia Zelenej školy. Z každej triedy na II. stupni sa do Kolégia dostali dvaja žiaci a hneď 21. septembra sa uskutočnilo prvé stretnutie všetkých členov Kolégia Zelenej školy, na ktorom sme sa spoznali, oboznámili sa s pravidlami stretávania sa a rozdelili sme si úlohy no nový školský rok. 

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

          • Milí žiaci, vážení rodičia!

            Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční vo štvrtok 2. septembra 2021 o 8.00 hod. v priestoroch základnej školy. Zároveň prosíme všetkých rodičov, aby si stiahli tlačivo o bezinfekčnosti, vyplnili ho a poslali s dieťaťom do školy. Tlačivo si môžete stiahnuť TU.

            Vstúpiť do priestorov školy môžu iba rodičia žiakov 1. ročníka a novoprijatých žiakov materskej školy.

            Od 2.9.2021 je v prevádzke , a to v nezmenenom čase od 6:30 do 17:00. ŠKD je v prevádzke od 3.9.2021. Žiaci 1. - 5. roč dostanú na slávnostnom otvorení prihášky do ŠKD. Prosíme rodičov, ktorí majú záujem o ŠKD, aby vyplnené prihlášky obratom poslali triednym učiteľom.

            Teší sa na Vás vedenie školy a zamestnanci ZŠ s MŠ Štefana Ďurovčíka, Palín 104.

          • Výzva pre rodičov k dotácii na stravu - potvrdenie potrebné k dotácii na stravu detí a žiakov

          • Informujeme rodičov detí o povinnosti doručiť škole čestné prehlásenie o neuplatnení si nároku na daňový bonus. Čestné prehlásenie je prílohou k žiadosti o dotáciu na stravu a týka sa rodičov detí od šesť do pätnásť rokov veku, ktorí si neuplatnili alebo si nemohli uplatniť zvýšený daňový bonus (napr. poberatelia dôchodkov, nezamestnaní).

            Tlačivo je možné stiahnuť TU, prípadne vyzdvihnúť si v budove školy a vyplnené doručiť do štvrtka 5.8.2021.

          • Prajeme príjemné prežitie letných prázdnin

          • Kolektív zamestnancov Základnej školy s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne želá všetkým žiakom príjemné prežitie letných prázdnin. Oddýchnite si a načerpajte silu do nového školského roka 2021/2022. Zároveň Vás chceme poprosiť, aby ste počas prázdnin dávali na seba pozor a dodržiavali zásady bezpečnosti a ochrany, nech sa v zdraví všetci v septembri znovu stretneme!

          • Vyplácanie cestovného

          • Vážení rodičia! Oznamujeme Vám, že dňa 28. júna (pondelok)  sa v čase od 12.30 – 17.00 hod. bude vo vestibule školy vyplácať cestovné. Prosíme Vás o dodržiavanie protiepidemiologických opatrení (rúško, odstup)!

          • Rovesnícke vzdelávanie – O vplyve dopravy na čistotu ovzdušia

          • Žiaci druhého stupňa našej školy zorganizovali rovesnícke vzdelávanie s názvom „O vplyve dopravy na čistotu ovzdušia“. Toto vzdelávanie bolo určené pre žiakov I. stupňa. Eva Grajcarová a Samuel Gombár vyhľadali informácie o jednotlivých druhoch dopravy, ich stručnom vývoji a tiež charakteristiku i dostupné obrázky. Svoju pozornosť upriamili hlavne na vplyv jednotlivých typov dopravy na naše ovzdušie. Keďže epidemiologická situácia nedovoľovala uskutočniť toto vzdelávanie klasickým spôsobom – prezenčne, žiaci sa rozhodli všetky svoje poznatky spracovať vo forme prezentácie, ktorú si jednotlivé ročníky I. stupňa mohli neskôr pozrieť z pohodlia svojich tried. Bohatý a zaujímavý výklad nahradili naši starší žiaci, teda organizátori, sprievodným slovom, ktoré nahrali a vložili do prezentácie. Rovesnícke vzdelávanie zakončili mladší žiaci diskusiou, napr. o tom, ktoré dopravné prostriedky používajú oni a ich blízki a ako by mohli oni sami prispieť kochrane nášho ovzdušia a udržaniu jeho čistoty. 

            Rovesnícke vzdelávanie - O vplyve dopravy na čistotu ovzdušia

          • Pripravili sme letáky „Ako redukovať znečisťovanie ovzdušia“

          • Deviataci sa počas vyučovania rozprávali o znečisťovaní ovzdušia, hlavne o tom, že k jeho znečisťovaniu prispievajú aj naše domácnosti. Žiaci potom zhotovovali letáky, z ktorých vytvorili jeden spoločný a v ňom pripravili zopár rád pre obyvateľov, čo môžu robiť domácnosti, aby neznečisťovali ovzdušie, či už priamo alebo nepriamo, pretože aj znečistenie ovzdušia má vplyv na zmenu klímy. Letáky sme vytlačili a rozniesli do domácností v obci Palín.

            Leták - ako redukovať znečistenie ovzdušia

          • Cestujeme ekologicky bicyklami

          • Našich žiakov vedieme k tomu, aby cestovali ekologicky. Keďže bývajú v Palíne alebo v susedných obciach, ktoré sú vzdialené len zopár kilometrov, môžu ako dopravný prostriedok na prepravu do školy použiť bicykel. Kvôli tomu sme pre nich v tomto školskom roku pripravili Kurz jazdy na bicykli i podujatie Bezpečnosť na ceste. Žiaci sa naučili, čo všetko musí mať bicykel, aké ochranné prvky sú pri jazde na bicykli po komunikáciách potrebné, ako správne jazdiť na bicykli, keď sme účastníkmi cestnej premávky. Všetky získané vedomosti si v júni overili v praxi pri cyklotúre do prírody.