• OZNAM
          • OZNAM

          • Naša škola opäť ponúka žiakov 1. – 6. ročníka  možnosť zúčastniť sa  ŠKOLY V PRÍRODE. Bližšie informácie v prílohe.

          • Deň srdca úspešne za nami

          • Žiaci našej školy sa dňa 29. septembra zúčastnili v škole Behu pre zdravie. Každý žiak, ktorý dobehol do cieľa, urobil niečo pozitívne pre svoje zdravie a získal za odmenu pečiatku v tvare srdiečka a balón.

        • Exkurzia do Bratislavy
          • Exkurzia do Bratislavy

          • Dňa 15. októbra 2014 sa uskutoční pre žiakov 6. – 9. ročníka exkurzia do Bratislavy. V rámci nej žiaci navštívia Národnú radu Slovenskej republiky STV, kde sa zúčastnia nahrávania relácie.

          • Farebná sobota

          • Dňa 4. októbra 2014 sa v rámci aktivít žiackeho parlamentu uskutoční Výstup na Viniansky hrad. Zraz účastníkov je o 8.00 hod. v Michalovciach na autobusovej (železničnej) stanici. Autobus do Vinného odchádza zo stanice o 8.20 hod. Predpokladaný návrat z túry je o 11.50 hod. autobusom, ktorý odchádza z Vinianskeho jazera. Cestovné si hradí každý účastník sám. Prineste si so sebou desiatu, vodu, resp. čaj a dobrú náladu.

          • Koncert Integrácia

          • 1. októbra sa v Mestskej športovej hale v Prešove uskutoční charitatívny koncert Integrácia 2014, ktorého sa už tretíkrát zúčastní aj naša škola. Cieľom Integrácie je ukázať cestu k vzájomnej tolerancii a porozumeniu detí zo základných a špeciálnych škôl, intaktnej mládeže a detí s postihnutím. Koncertu sa zúčastnia za odmenu žiaci našej školy, ktorí nás reprezentovali na rôznych súťažiach, resp. si ho zaslúžili za výborný prospech a vzorné správanie. Na koncerte vystúpi mnoho slovenských a českých umelcov, medzi inými Katarína Brychtová, Leoš Mareš, Tina, Dara Rolins, Desmod, Michal Hudák, Celeste Buckhingam, Lukáš Latinák,  EGO, Andrea Verešová a ďalší.

        • Zapojili sme sa do Bielej pastelky
          • Zapojili sme sa do Bielej pastelky

          • Dňa 23. septembra sme sa opäť zapojili do verejnej zbierky na podporu ľudí so zrakovým postihnutím Biela pastelka. Výnos z tejto zbierky poputuje na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomôžu začleniť sa do bežného života.

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne vyhlasuje ZBER PAPIERA. Papier noste zviazaný pánovi učiteľovi Sunitrovi. Kartón nezbierame! Ďakujeme za pochopenie!

          • BRANNÝ KURZ A ÚČELOVÉ CVIČENIE

          • Dňa 25. septembra (štvrtok) sa uskutoční branný kurz, ktorý bude mať formu blokovej výučby. Žiaci 1. – 4. ročníka sa budú učiť 4 vyučovacie hodiny a žiakov 5. – 9. ročníka čaká 5 vyučovacích hodín zameraných na učivo zo zdravotnej výchovy, dopravnej výchovy, riešenia mimoriadnych udalostí a pohybu a pobytu v prírode a jej ochrany. Dňa 26. septembra (piatok)  sa uskutoční pre žiakov 5. – 9. ročníka účelové cvičenie a pre žiakov 1. – 4. ročníka sa uskutočnia cvičenia v prírode. Je potrebné vhodne sa obliecť podľa počasia a vziať si so sebou desiatu a vodu, resp. čaj.

          • Zdenka Predná hrá najlepšej LOŠ

          • Dnes, 23. septembra sa uskutoční v Palíne v kultúrnom dome koncert Zdenky Prednej. Koncert je výhrou najlepšej lesoochranárskej školy v školskom roku 2013/2014, ktorou sa stala práve Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Tulčík, 22. 9. 2014

            Koncert Zdenky Prednej pre najlepšiu lesoochranársku školu 2014

            Tlačová správa

             

            Najlepšou lesoochranárskou školou sa v uplynulom školskom roku stala Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne. Hlavnou cenou pre žiakov víťaznej školy je benefičný koncert speváčky Zdenky Prednej, ktorý sa uskutoční zajtra, 23. septembra 2014 o 16.00 hodine v kultúrnom dome obce.

            Do 11. ročníka súťaže o najlepšiu lesoochranársku školu v školskom roku 2013/2014  zaslalo popis svojich lesoochranársky zameraných aktivít dvadsať základných a stredných škôl z celého Slovenska. Tento ročník bol špecifický tým, že medzi prihlásenými školami prevládali malé a špeciálne školy a vieme minimálne o ďalších 15 školách, ktoré sa zapájali do rôznych aktivít, ale oficiálne sa do súťaže nezapojili.

            Porota, zložená zo zástupcov organizátora súťaže LZ VLK a partnerov Nadácie Aevis a Občianskeho združenia TATRY, vyberala ocenené školy z tých, ktoré skĺbili výchovnovzdelávacie aktivity na škole s aktivitami v teréne a boli to aktivity zamerané na ochranu a spoznávanie lesov a chránených území. Najlepšie to dokázala víťazná škola z Palína. Spoznávali lesné ekosystémy a vzťahy v lese v rámci blokovej výučby na škole a počas exkurzií, lesné hliadky monitorovali nelegálne výruby a vyhľadávali vzácne stromy, žiaci pomáhali pri čistení Národnej prírodnej rezervácie Jovsianska hrabina. O svojich aktivitách informovali aj prostredníctvom lokálnych médií.

            Ďalšie tri školy, ktoré porotu zaujali, získali knižné publikácie zamerané na ochranu lesov, a to ZŠ Rozmarínová v Komárne, ZŠ na Budovateľskej ulici v Snine a ZŠ Turzovka-Bukovina. Žiaci z Komárna napríklad čistili lužné lesy, v škole inštalovali  výstavu Po nás potopa, na ktorú pozvali aj žiakov z okolitých škôl. Aj v Snine sa venujú komplexnej ekovýchove, úzko spolupracujú so Správou Národného parku Poloniny. Žiaci sa zúčastňovali akcií organizovaných Správou parku, na škole si vypočuli prednášku o parku a pripravili projekty o rezerváciách v regióne. Na ZŠ v Turzovke tiež dokázali zladiť vzdelávanie na škole s aktivitami v teréne.

            Všetkým zapojeným školám sme zaslali DVD s niekoľkonásobne oceneným filmom o východokarpatskej divočine Vlčie hory z dielne tvorcov spoločnosti Arolla Film, ktorý na festivale ENVIROFILM 2014 získal cenu za najlepší film slovenského autora.

            Víťaznej škole srdečne blahoželáme a žiakom všetkých škôl, ktoré sa lesoochranárskym aktivitám venujú, ako aj učiteľom, ktorí ich k láske k lesom vedú, patrí naša veľká vďaka.

            Dvanásty ročník súťaže vyhlásime v októbri a veríme, že žiaci sa budú môcť tešiť na ďalšiu zaujímavú hudobnú cenu na konci tohto školského roka.

             

             

            Ing. Juraj Lukáč

            náčelník LZ VLK

          • Boli sme vo Vtáčom raji

          • Dňa 10. septembra navštívilo 14 žiakov 5. ročníka pod vedením RNDr. Ľ. Moskaľovej „Vtáčí raj“ Senianske rybníky, kde sa oboznámili s pojmami biotop a mokrade. Z vyhliadkových veží mali možnosť pozorovať vtáky ukryté v trsti. Žiaci spoznali NPR Senianske rybníky a zahrali sa didaktické hry.

          • Navštívili sme Zádielsku dolinu i jaskyne

          • Ešte v júni 2014 navštívilo 42 žiakov 5. – 9. ročníka pod vedením RNDr. Ľ. Moskaľovej Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, ktorá patrí k svetovému dedičstvu, národnú prírodnú pamiatku jaskyňu Domica a Zádielsku dolinu, ktorá je národnou prírodnou rezerváciou. Spoznali rozdiel medzi kvapľovou a aragonitovou výzdobou jaskýň, okrem toho mohli pozorovať Zádielsku tiesňavu, ktorá bola vytvorená činnosťou vody. Ide o unikátny 300 metrov hlboký kaňon. 

          • Enviroprojekt 2014

          • Aj v tomto školskom roku realizujeme v našej škole Enviroprojekt. Jeho cieľom je vytvoriť u žiakov kladný vzťah k prírode a jej ochrane a spoznať výnimočnosť CHKO a NPR východného Slovenska. Práve to sa budeme snažiť splniť prostredníctvom 4 exkurzií do chránených lokalít, ktoré sa nachádzajú v blízkom okolí. Žiaci zároveň vytvoria 4 postery, nástenku s označením chránených rastlín a živočíchov žijúcich na východnom Slovensku a pripravia brožúru o ochrane prírody. Enviroprojekt 2014 by mal žiakov nielen naučiť, ako sa majú správať k prírode, ale mal by ich aj vychovávať a viesť k tolerancii, kritickému mysleniu, samostatnosti, tvorbe a obhajobe vlastného názoru, rovnako aj k zodpovednému konaniu a posilniť vlastenectvo a úctu k rodnej krajine.

          • Exkurzia do ZOO v Košiciach

          • V rámci projektu Podpora výchovy a vzdelávania žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia  v základných školách 2014“ organizujeme pre žiakov 5. a 6. ročníka dňa 16.9.2014  exkurziu do ZOO v Košiciach. Projekt je financovaný Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a spolufinancovaný obcou Palín.